Μετά την «ικανοποιητική» συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ η Άγκυρα δέσμευσε όλο το Αιγαίο για ένα έτος!


Η Άγκυρα έδωσε άμεση απάντηση στον Έλληνα πρωθυπουργό Κ.Μητσοτάκη ως προς το κατά πόσο ανησύχησε από την «ικανοποιητική» συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο Ν.Τραμπ δεσμεύοντας όχι μία, όχι δύο αλλά τρεις περιοχές στο Αιγαίο για έναν ολόκληρο χρόνο με τρεις παράνομες NAVTEX!

Ταυτόχρονα «ακυρώνει» με άλλη παράνομη NAVTEX ελληνική άσκηση μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου.

Οι τρεις, υπό μονοετή σχεδόν «δέσμευση», περιοχές βρίσκονται στο βόρειο, στο κεντρικό και στο νότιο Αιγαίο.

Δέσμευσε την περιοχή μεταξύ Θάσου, Σαμοθράκης και Λήμνου για πολλαπλά χρονικά διαστήματα μέσα στο 2020 και συγκεκριμένα μέχρι το τέλος του χρόνου, για ασκήσεις με πυρά.

Δέσμευσε την περιοχή μεταξύ Ικαρίας, Φούρνων, Πάτμου, Αμοργού και Μαύρας για τα ίδια χρονικά διαστήματα μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.

Και επίσης δέσμευσε την περιοχή μεταξύ Σκύρου, Άη Στράτη και Λέσβου για τις ίδιες περιόδους.

Παράλληλα αμφισβητώντας για μια ακόμα φορά την ελληνική κυριαρχία στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελορίζου, ενώ η Ελλάδα δέσμευσε την περιοχή για άσκηση στις 9 Ιανουαρίου, η Τουρκία θεωρώντας πως η περιοχή είναι δικής της δικαιοδοσίας, εξέδωσε δική της NAVTEX με την οποία ακυρώνει την ελληνική NAVTEX ισχυριζόμενη ότι εκδόθηκε από σταθμό που δεν είναι αρμόδιος και προχώρησε σε επανέκδοση της οδηγίας από τον δικό της υδρογραφικό σταθμό.

Κατά τ'άλλα στην κυβέρνηση αρκούνται να «βλέπουν» στήριξη της κυβέρνησης Ν.Τραμπ στα ελληνοτουρκικά.

Το ζήτημα της προκλητικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης έθεσε στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας στη διάρκεια δηλώσεων που έγιναν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ότι «παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδος και στην πραγματικότητα προκαλεί μεγάλη ανησυχία και αστάθεια σε μία περιοχή που ήδη είναι ιδιαίτερα προβληματική».

Ο Ν.Τραμπ επί της ουσίας απάντησε απολύτως τίποτα ενώ ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι «προσβλέπουμε στη δική σας υποστήριξη για να διασφαλιστεί ότι αυτού του είδους προκλητικές συμφωνίες δεν τίθενται σε ισχύ».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, υπογράμμισε ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο πρέπει να απόσχουμε από κάθε τύπου δραστηριότητα που προκαλεί ανάφλεξη και δεν προάγει την περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια» και κατέστησε σαφές ότι «εμείς θέλουμε την ειρήνη και την σταθερότητα».

Ο Αμερικανός πρόεδρος αρκέστηκε σε αναφορά σε συνομιλίες που έχει για το θέμα της Λιβύης με τον Ταγίπ Ερντογάν, με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Ανγκελα Μέρκελ, τόνισε ότι πολλές χώρες εμπλέκονται στο ζήτημα αυτό και αφού σημείωσε ότι όλοι γνωρίζουν την θέση μας, ανέφερε ότι θα δούμε εάν μπορούμε να βρούμε μία λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα. Η θέση της αμερικανικής διπλωματίας, όπως έχει διατυπωθεί από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, είναι ότι πρόκειται για μια προκλητική συμφωνία αλλά άλλο Στέιτ Ντιπάρτμεντ και άλλο Ν.Τραμπ.

Οι κ.κ. Τραμπ και Μητσοτάκης εξήραν το επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών που, σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, είναι στενότερες παρά ποτέ, ενώ ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε από την πλευρά του ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν πάντα να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο στην περιοχή μας. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην επιδίωξη για ενίσχυση της στρατηγικής σχέσης των δύο χωρών, υπογραμμίζοντας μάλιστα προς τον Αμερικανό πρόεδρο ότι «στο πεδίο της άμυνας έχουμε προοδεύσει πολύ, διασφαλίζοντας πως έχετε έναν αξιόπιστο και σταθερό σύμμαχο σε ένα πολύπλοκο τμήμα του κόσμου».

Εν ολίγοις ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε στον Αμερικανό πρόεδρο ότι η χώρα θα είναι «δεδομένη» ότι κι αν συμβεί ότι κι αν της κάνουν οι Αμερικανοί (ή και δεν της κάνουν)

Μετά από αυτά η Άγκυρα προχώρησε στην έκδοση των επίμαχων παράνομων NAVTEX.

Δεν υπάρχουν σχόλια :