Ανακάλυψη που θα εκπλήξει πολλούς: Έχει αλλάξει η θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος;

Σύμφωνα με έρευνα η ανθρώπινη φυσιολογία έχει αλλάξει με την πάροδο του χρόνου,
με αποτέλεσμα να πέσει και η μέση θερμοκρασία του σώματός μας.

Όλοι μας γνωρίζουμε πως η φυσιολογική θερμοκρασία του ανθρώπινου σώματος είναι γύρω στους 37 βαθμούς Κελσίου.

Τα στοιχεία μιας νέας έρευνας ωστόσο, αποκαλύπτουν πως αυτό έχει αλλάξει και η ανθρωπότητα πλέον έχει γίνει… ψυχρότερη.

Η «φυσιολογική» θερμοκρασία των 37 βαθμών είχε καθοριστεί από τον Γερμανό γιατρό Καρλ Ράινχολντ Όγκουστ Βούντερλιχ το 1851, αφού είχε μελετήσει δεκάδες ανθρώπους. Ωστόσο, οι μετρήσεις του ίσως να μην ήταν και τόσο ακριβείς.

«Η θερμοκρασία μας δεν είναι αυτή που οι άνθρωποι νομίζουν» δηλώνει η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου Στάνφορντ, Τζούλι Παρσονέτ. «Αυτό που όλοι ξέρουμε από τότε που ήμασταν μικρά παιδιά, ότι η θερμοκρασία μας είναι γύρω στους 37 βαθμούς, είναι λάθος» υποστηρίζει.

Η Παρσονέτ και η ομάδα της, μελέτησαν τα ιατρικά αρχεία από βετεράνους του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου, από ανθρώπους που έζησαν την δεκαετία του 1970 και από εθελοντές που συμμετείχαν σε έρευνα του Πανεπιστημίου Στάνφορντ στις αρχές της δεκαετίας του 2000. Το σύνολο των ανθρώπων που μελετήθηκε το ιατρικό τους ιστορικό, έφτασε τις 500.000 άτομα.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα, η θερμοκρασία των ανθρώπων που έζησαν κατά το τέλος του 19ου αιώνα, ήταν θερμότερη. Για παράδειγμα, άνδρες που γεννήθηκαν την δεκαετία του 2000, είχαν ψυχρότερη θερμοκρασία σώματος κατά 0,59 βαθμούς Κελσίου από άνδρες που γεννήθηκαν στις αρχές του 1800. Την ίδια ώρα, η θερμοκρασία των γυναικών έπεσε επίσης, κατά 0,32 βαθμούς από το 1890 και μετά.

«Όσον αφορά στην φυσιολογία, απλώς είμαστε διαφορετικοί από ότι συνηθίζαμε να είμαστε στο παρελθόν» σημειώνει η Παρσονέτ». «Το περιβάλλον που ζούμε έχει αλλάξει, συμπεριλαμβανομένης της θερμοκρασίας στα σπίτια μας, της επαφής μας με μικροοργανισμούς και τα φαγητά που τρώμε. Όλα αυτά τα στοιχεία, δείχνουν πως αν και νομίζουμε πως είμαστε μονομορφικοί και παραμένουμε ίδιοι κατά την διάρκεια της ανθρώπινης εξέλιξης, δεν είμαστε ίδιοι. Η φυσιολογία μας αλλάζει» καταλήγει η Παρσονέτ.

Αυτό που μελετά η ομάδα της Παρσονέτ είναι αν η μεταβολή αυτή εξαρτάται από αλλαγές στον μεταβολισμό μας και από την εξάλειψη χρόνιων λοιμώξεων ανά τους αιώνες.

loading...