Στην Γαλλία ο Μητσοτάκης για Αιγαίο και ΑΟΖ – Δύο γαλλικές φρεγάτες θέλει ο Αρχηγός ΓΕΝ (BINTEO)

Τι θα ειπωθεί για την Τουρκία…
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταβαίνει σήμερα στο Παρίσι, για να συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν.

Ωστόσο, στο πρωθυπουργικό γραφείο δεν ενημερώνουν ακόμα επίσημα αν  ότι συμφώνησαν να αναλάβουν τα γαλλικά κρατικά ναυπηγεία την κατασκευή δύο φρεγατών για το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, προϋπολογισμού περίπου 2 δισ.ευρώ.

«Στην συνάντηση στο Μέγαρο των Ηλυσίων θα τεθεί και το ζήτημα της ενίσχυσης της αμυντικής συνεργασίας», έλεγε συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Την ίδια ώρα, η Γαλλία αναβαθμίζει την παρουσία της στην Μεσόγειο, με την κοινή πορεία του αεροπλανοφόρου «Charles de Gaulle» με την ελληνική φρεγάτα «Σπέτσαι» από την Τουλόν μέχρι τα στενά του Ορμούζ, αλλά και τον κατάπλου στον Πειραιά του γαλλικού ελικοπτεροφόρου “Dixmude”.

Στους κύκλους της κυβέρνησης υπάρχει αισιοδοξία πως η Γαλλία θα εκφράσει την στήριξή της στην Ελλάδα, την ώρα που οι διεθνείς δυνάμεις επιθυμούν ειρήνη στην Μεσόγειο και όχι εντάσεις, σε αντίθεση με την τουρκική κυβέρνηση, η οποία προκαλεί, θέλοντας να δημιουργήσει τετελεσμένα σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Αυτό που βγαίνει παραέξω είναι πως αξιωματικοί του Πολεμικού Ναυτικού έχουν καθημερινές, πολύωρες διαβουλεύσεις για να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας για το χτίσιμο δύο φρεγατών FDI ή Belh@rra. ‘Όπως εκτιμάται, αναμένεται να κοστίσουν από 1,5 έως 2 δισ. ευρώ με τον πλήρη οπλισμό τους.

Την ελπίδα του ότι το θέμα της προμήθειας των δύο φρεγατών θα προχωρήσει διότι «μας ενδιαφέρουν» εξέφρασε ο νέος αρχηγός ΓΕΝ αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης.

Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης  θα τονίσει στον Εμανουέλ Μακρόν την ικανοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης για την στήριξη μετά και τις τελευταίες απειλητικές ενέργειες της Τουρκίας, ενώ θα τεθούν θέματα επί τάπητος σε αμυντικό, πολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

loading...