Τουρκικό ΥΠΕΞ: «Ένα νησί 10 τ.χλμ. έχει θαλάσσια ζώνη 40.000 – Είναι γελοίο» – Χάρτης πρόκληση για το Καστελόριζο

Η Τουρκία προκαλεί για μια ακόμα φορά, με χάρτη με τον οποίο «εξαφανίζει» την θαλάσσια ζώνη του Καστελόριζου δηλώνοντας μάλιστα «πώς ένα νησί 10 τ.χλμ δεν μπορεί να δημιουργήσει θαλάσσια ζώνη 40.000 τ.χλμ.»

Το timing της ανάρτησης δεν επιλέχθηκε τυχαία αφού σήμερα ξεκινούν πολιτικές διαβουλεύσεις στην Τουρκία και συγκεκριμένα στην Αγκυρα αντιπροσωπείες του ελληνικού και του τουρκικού ΥΠΕΞ.

Ο πολιτικός διευθυντής του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας, Τσαγατάι Ερτσιγές, ανήρτησε χάρτη που απεικονίζει το Καστελόριζο και την αντικείμενη τουρκική ακτή και προέβη σε ένα προκλητικό σχόλιο μέσω Twitter.

«Το να πιστεύεις ότι ένα μικρό νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων, που βρίσκεται δύο χιλιόμετρα μακριά από την Τουρκία και 570 χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα, μπορεί να δημιουργήσει θαλάσσια ζώνη 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο, είναι γελοίο», γράφει χαρακτηριστικά.

Ο Τούρκος αξιωματούχος μάλιστα σε δεύτερη ανάρτησή του απαντώντας σε άλλο χρήστη του Twitter, υποστηρίζει ότι δεν είναι δική του άποψη, αλλά  πρόκειται για μια κοινή ορολογία που  έχει βάση στο διεθνές δίκαιο.

Σημειώνεται ότι οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Εξωτερικών, τον πρέσβη Θεμιστοκλή Δεμίρη και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, τον πρέσβη Σεντάτ Ονάλ, θα συναντηθούν σε λίγη ώρα στην Άγκυρα.

Συνπεώς το τουρκικό ΥΠΕΞ από την αρχή ανακοινώνει ότι δεν πρόκειται να κάνει καμία συζήτηση στις παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας. Εν ολίγοις καθιστά τις διαβουλεύσεις αυτές άνευ ουσίας, τόσο απλά.

Το γιατί γίνονται; Προφανώς για να δημιουργηθεί μια εικόνα ότι η Ελλάδα τουλάχιστον συζητάει αν και με τα λόγια δεν λύθηκε τίποτα ποτέ.

loading...