Η άγνοια του pushback των λαθρομεταναστών

Οι προσφυγολογούντες αγνοούν παντελώς τη συνθήκη της Γενεύης

και την Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Απροσδόκητη προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

κήρυξε το κορυφαίο γερμανικό περιοδικό Spiegel

Αδήριτη ανάγκη ενημέρωσης για τις προβλεπόμενες δεσμεύσεις μέσω: Ανοικτή επιστολή προς το γερμανικό περιοδικό Spiegel.

Κοινοποιούμενη παντού τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ε.Ε

Γράφει ο Νίκος Αναγνωστάτος
Η ανθρωπότητα να κοιμάται ήσυχη πλέον, ότι δεν θα επαναληφθεί ο καταστροφικός πόλεμος και η ανηλεώς κατακρεούργηση αθώων ανθρώπων, τουλάχιστον όσον αφορά τη Γερμανία, όπως εκφράστηκε από το κορυφαίο γερμανικό περιοδικό Spiegel της 13.12.2019, χωρίς καμιά αντίρρηση από Γερμανικής Κυβέρνησης, από όσο γνωρίζουμε. Έστω και τόσο καθυστερημένα, το τόσο προβεβλημένο άρθρο και εμφαντικά επεκτεινόμενο με video και έντονα σχόλια εναντίον του δήθεν pushback λαθρομεταναστών στον Έβρο, μπορεί λογικά να θεωρηθεί και ως μια μεγάλη συγγνώμη για τα φοβερά εγκλήματα των Γερμανών κατά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο που οι ίδιοι προκάλεσαν τόσο στυγνά και απάνθρωπα, σε βαθμό που το όποιο pushback στον Έβρο, έστω και να το θεωρήσουμε παράνομο, για χάρη της συζήτησης διότι δεν είναι όπως θα εξηγήσουμε πιο κάτω, να αποτελεί απαλό και φιλικό χάδι.

Μεγάλο ερωτηματικό όμως έτσι κι αλλιώς, αναφύεται για την αήθη και προσβλητική αυτή επίθεση της Γερμανίας, διότι την Γερμανία εκπροσωπεί το Spiegel, επιβεβαιώμενο με την σιωπή και χωρίς αντίδραση της Γερμανικής Κυβέρνησης, κατά ενός κράτους μέλους της Ε.Ε. Πόσο μάλλον που τα «καταγγελλόμενα» δεν έχουν καμία νομική ή νόμιμη βάση και τελείως λανθασμένα με τα προβλεπόμενα τόσο από την Συνθήκη της Γενεύης περί προσφύγων, όσο και από την Χάρτα των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπως ονομάζει το Spiegel την «Οικουμενική Διακήρυξη για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα» που είναι ο ορθός τίτλος, αφού όπως αναλυτικά και αδιαμφισβήτητα θα αποδείξουμε πιο κάτω. Η ανθρώπινη ευαισθησία του Πρωθυπουργού μας Κυριάκου Μητσοτάκη, τον παρέσυρε να απαντήσει στην βρωμερή αυτή επίθεση, ευαισθησία που είναι terra incognita για τους σκληροτράχηλους Γερμανούς, οι οποίοι οφείλουν να ζητήσουν επισήμως συγγνώμη από την Ελληνική Κυβέρνηση, τόσο το Spiegel για τις απρεπείς και απαράδεκτες ανακρίβειες, όσο και η Κυβέρνηση της Γερμανίας για την μη έγκαιρη παρέμβαση της, όταν πλέον διαβάσουν την «ανοικτή αυτή επιστολή» που τους στέλνω.

Αυτή η επίθεση της Ελλάδος, δεν γίνεται τυχαία, αφού το Spiegel κάνει ιδιαίτερη προσπάθεια να πείσει το κοινό επικαλούμενο έρευνες ειδημόνων ότι «αξιολόγησε τα video η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture, ότι δείχνουν για πρώτη φορά ένα τέτοιο pushback στον Έβρο». Επικαλέστηκε ακόμη και «την αξιολόγηση της ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture από το πανεπιστήμιο Goldsmith του Λονδίνου», ως ειδικούς ίσως;. Χαρακτήρισε ευθέως ως «πρακτική που παραβιάζει διεθνείς συμφωνίες», συνεχίζοντας θρασύτατα «Το Spiegel επισημαίνει πως οι επαναπροωθήσεις χωρίς την έγκριση των προσφύγων είναι παράνομες και αντίκεινται τόσο στην Χάρτα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της ΕΕ όσο και στη Σύμβαση της Γενεύης του 1951 για το καθεστώς των προσφύγων». Προτρέχει να χαρακτηρίσει τους λαθρομετανάστες ως πρόσφυγες κακώς, αλλά αν είναι δυνατό να ρωτάμε τους λαθραίους αυτούς εισβολείς στην πατρίδα μας τι θέλουν και τι δεν θέλουν; Αν ρωτήσουμε τον σπουδαίο αυτόν δημοσιογράφο, αν όχι προκλητικό συκοφάντη, τι θα έκανε αν κάποιος «πρόσφυγας» άνοιγε την πόρτα του σπιτιού του και δη χωρίς να τον ρωτήσει και έμπαινε μέσα και πήγαινε κατ’ ευθείαν στην κρεβατοκάμαρά του να κοιμηθεί, ως ταλαίπωρος και κουρασμένος πρόσφυγας; Θα τον άφηνε ή θα το πετούσε αμέσως έξω από το σπίτι του; Σε τι διαφέρει όταν ένας ξένος εισέρχεται στη χώρα σου λαθραίος, χωρίς κανενός άδεια; Αλήθεια τόσο μισεί τους Έλληνες αυτός που έγραψε αυτό το κατάπτυστο άρθρο, ή είναι απλά ανόητος στην καλύτερη περίπτωση, αν δεν είναι διατεταγμένος συκοφάντης και προβοκάτορας!

Ας δούμε τώρα τι προβλέπεται από τις Συνθήκες αυτές, αρχής γενομένης από τη «Σύμβαση της Γενεύης του 1951 Περί Του Καθεστώτος Των Προσφύγων». Κατ’ αρχήν η Σύμβαση, συνοδευόμενη από το Πρωτόκολλο του 1967 και το ακολουθούμενο Παράρτημα, αναφέρεται για την φροντίδα και περίθαλψη των προσφύγων. Μόνο στο άρθρο 33, παρ.1, αναφέρει ότι απαγορεύεται η επαναπροώθηση «εις τα σύνορα εδαφών ένθα η ζωή ή ελευθερία απειλούνται». Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι κινδυνεύουν στην Τουρκία όπου ήδη διαμένουν, αλλά το άρθρο αυτό αναφέρεται για τους πρόσφυγες που διαφεύγουν από τη χώρα τους διότι κινδυνεύουν, οι οποίοι μόνο στην πρώτη χώρα που εισέρχονται μπορούν να ζητήσουν άσυλο, χωρίς δικαίωμα pushback και η χώρα αυτή υποχρεούται να το εξετάσει και όχι άλλη τρίτη χώρα όπως είμαστε εμείς. Συμπέρασμα: Δεν απαγορεύεται επαναπροώθηση το pushback, προς την Τουρκία!

Η Σύμβαση δεν αναφέρεται γενικά για λάθρο ή παράνομους μετανάστες, αλλά αντιθέτως αναφέρεται για πρόσφυγες οι οποίοι α) «ευρίσκονται εκτός της χώρας τους» (¨αρθρο1, παρ.2 ), β)«… έναντι της χώρας ένθα ευρίσκεται …» (άρθρο 2, Γενικές Υποχρεώσεις), γ) « …εις επί του εδάφους των ευρισκόμενοι πρόσφυγες …» (Άρθρο 3 –Θρησκεία), δ) «Δια πρόσφυγας, οίτινες μετεφέρθηκαν στο έδαφος ενός των Συμβαλλομένων Κρατών και διαμένουν εν αυτώ…» (Άρθρο 10, παρ. 1), ε) «Πας πρόσφυξ εντός του εδάφους του Συμβαλλομένου Κράτους ένθα έχει την συνήθη αυτού διαμονή, θα απολαύει …» (Άρθρο 16, παρ.2), στ) «Τα Συμβαλλόμενα Κράτη θα επιφυλάσσουν εις πάντα πρόσφυγα, νομίμως διαμένοντα εντός του εδάφους αυτών, …» (Άρθρο 17), ζ) «Οι Συμβαλλόμεναι χώραι θα επιφυλάσσουν εις τους νομίμως διαμένοντες επί του εδάφους αυτών πρόσφυγας, …» (Άρθρο 23), η) «Πάσα Συμβαλλόμενη Χώρα θα επιφυλάσσει εις τους νομίμως διαμένοντες επί του εδάφου των πρόσφυγας, …» (Άρθρο 26).

Και τώρα οι παράνομοι: «Εις πρόσφυγας λόγω παρανόμου εισόδου ή διαμονής, .. επιβάλλονται περιοριστικά μέτρα», (Άρθρο 31, Παρ. 1 και 2) και υποχρεούνται να παρουσιαστούν «αμελλητί» στις Αρχές και «να δώσουν επαρκείς εξηγήσεις περί της παρανόμου εισόδου». Άρα καλώς συγκροτούνται περίκλειστα κέντρα και για όλους μέχρι να τους δοθεί άσυλο. Επίσης «δεν θα απελαύνονται πρόσφυγες νομίμως διαμένοντας».Άρα οι υπόλοιποι απελαύνονται αμέσως. Το σημαντικότερο. Παράρτημα, εδάφιο 8, αναφέρεται στους πρόσφυγες που επιθυμούν να εισέλθουν σε μια άλλη χώρα. Αυτή είναι η περίπτωση της Ελλάδος. Αιτούντες άδεια εισόδου θα δίδουν τα ταξιδιωτικά έγγραφά τους για να θεωρηθούν από τις Αρχές μας. Μόνο μετά την έγκριση των Αρχών μας θα εισέρχονται, όχι μπουλούκι όπως τώρα! Υπάρχουν και άλλα ενδιαφέροντα σημεία στα 40 άρθρα της Σύμβασης, που λόγω χώρου δεν μπορούμε να αναλύσουμε. Ας ενημερωθούν όλοι οι προσφυγολογούντες και οι γερμανοί να μας ζητήσουν συγγνώμη!

Όσον αφορά την Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, δεν αναφέρεται καθόλου σε πρόσφυγες παρά στα δικαιώματα του ανθρώπου στα 30 άρθρα της που συνοψίζονται στο άρθρο 3, που λέει ότι «Κάθε άτομο έχει δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία και την προσωπική του ασφάλεια».

Νίκος Αναγνωστάτος

e-mail:[email protected]

thiakos.blogspot.com.

loading...