Τούρκος ναύαρχος απειλεί την Ελλάδα: «H Τουρκία χρησιμοποιεί τη διπλωματία των κανονιοφόρων» – Στοχοποιεί συνθήκες Λωζάνης & Μοντρέ

Ανοίγουν πολλά μέτωπα οι Τούρκοι ταυτόχρονα, σε Βόσπορο, Α.Μεσόγειο, Αιγαίο και Κύπρο, για να επιτύχουν αυτό που είχε δηλώσει ο Τούρκος πρόεδρος πριν λίγα χρόνια για «επικαιροποίηση της συνθήκης της Λωζάννης», διότι χωρίς αυτό το βήμα, δεν μπορεί να επεκτείνει τα σύνορα της καρδιάς του στο έδαφος και στην θάλασσα.

Το παιχνίδι των Τούρκων όπως λοιπόν φαίνεται, ξεκινά από τα Στενά του Βοσπόρου και καταλήγει στην ΑΟΖ με την Λιβύη. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η αλλαγή των συνθηκών του Μοντρέ και της Λωζάννης.

Στην πρώτην περίπτωση ο «μοχλός» που θα αλλάξει τα γεγονότα θα είναι το νέο κανάλι της Κων/πολης, ενώ στην δεύτερη περίπτωση θα είναι ο τουρκικός πολεμικός στόλος, τον οποίο σύμφωνα με γνωστό μας Τούρκο αντιναύαρχο ε.α., θα χρησιμοποιήσει η Άγκυρα για να επιβάλει τα συμφέροντα της, στην Α.Μεσόγειο κατά της Ελλάδος, της Αιγύπτου και οποιουδήποτε άλλου θελήσει να παρεμβληθεί.

Ο ναύαρχος Cem Gürdeniz αναφέρει σχετικά με το θέμα, «σήμερα, βλέπουμε τη συνηθέστερη χρήση του πολεμικού μας ναυτικού, ως μέσου εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας στον τομέα της διπλωματίας των κανονιοφόρων. Η διπλωματία αυτού του τύπου εκδηλώνεται τόσο με επισκέψεις σε λιμένες όσο και από κοινές ασκήσεις με την συμμετοχή άλλων χωρών σε επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, η ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού μας να κάνει αισθητή την παρουσία του στις επιχειρήσεις BLACKSEAFOR στη Μαύρη Θάλασσα μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, ήταν ένα καλό παράδειγμα διπλωματίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Υπό το πρίσμα δε των πρόσφατων εξελίξεων, είναι μεγάλη επιτυχία να συμπεριληφθεί το Πακιστάν στην επιχείρηση Μεσογειακής Ασπίδας, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή από την 1η Μαρτίου 2006, με παρατηρητές από την Ιορδανία, για να προστατευθούν τα συμφέροντά μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Θα ήθελα να συγχαρώ όσους συνέβαλαν σε όλο αυτό, υπενθυμίζοντας την ελπίδα μας να δούμε και άλλους φίλους, συμμάχους και αδελφές χώρες από την ακτή της Κασπίας στη Μεσογειακή Ασπίδα», τόνισε ο ίδιος συνεχίζοντας «Από την άλλη πλευρά, η πρόθεση χρήσης από μέρους μας της διπλωματίας των κανονιοφόρων, είναι το υψηλότερο επίπεδο διπλωματίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Αυτό περιλαμβάνει την περιορισμένη χρήση ή την απειλή του αντιπάλου, μέσω των ναυτικών δυνάμεων σε κρίσιμες περιπτώσεις, προκειμένου να μετατρέψουμε ένα διεθνές πρόβλημα προς όφελός μας ή να καθυστερήσουμε τις υλικές ή τις ηθικές βλάβες που μπορεί να προκύψουν από αυτό το πρόβλημα.

Σε όλη την ιστορία, η διπλωματία των κανονιοφόρων, ήταν το πιο ευέλικτο μέσο εξωτερικής πολιτικής και  ασφάλειας των κρατών με ισχυρό ναυτικό, και χρησιμοποιείται ως ένα αναγκαστικό εργαλείο διπλωματίας σε περιβάλλον κρίσεων. Η Τουρκία, θα κάνει χρήση της διπλωματίας των κονονιοφόρων, στην κρίση στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο, για επιβάλει με επιτυχία τα σχέδια της.

Σήμερα, η διπλωματία των καονιοφόρων βρίσκεται πίσω από τις τουρκικές δικαιοδοσίες της Ανατολικής Μεσογείου και την στάση μας στο κυπριακό θέμα.

Στο πλαίσιο αυτό, όλα τα σκάφη σεισμικών ερευνών ή οι πλατφόρμες γεώτρησης που εισήλθαν στην υφαλοκρηπίδα μας στο πλαίσιο της Μεσογειακής Ασπίδας απομακρύνθηκαν από το πεδίο, από τα πολεμικά μας πλοία.

Οι ναυτικές ασκήσεις «Γαλάζια πατρίδα» και «θαλάσσιος λύκος» αποτέλεσαν με την σειρά τους αποτρεπτικό ρόλο στην συμμαχία Ελλήνων και Ελληνοκυπρίων στην περιοχή με άλλα κράτη.

Επιτρέψτε μου να σας υπενθυμίσω ότι από το 2002, περισσότερα από 15 πλοία με ξένη σημαία ή πλατφόρμες γεώτρησης έχουν μπλοκαριστεί από το τουρκικό πολεμικό ναυτικό. Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, με αυτή την βοήθεια, μπόρεσε να καταθέσει με εμπιστοσύνη στον ΟΗΕ τα δικαιολογημένα επιχειρήματά μας, πιέζοντας για την αποδοχή των σχεδίων μας στην περιοχή.

Ένα από τα σημαντικότερα επιτεύγματα της διπλωματίας του τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε αυτή τη διαδικασία είναι και το μνημόνιο Λιβύης -Τουρκίας για τον περιορισμό (της ΑΟΖ) της Ελλάδος, που υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019 με τον Fayez Al Sarraj.

Η συμφωνία αποτελεί ορόσημο στον καθορισμό των συνόρων της «Γαλάζιας πατρίδας» μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Είναι σίγουρο ότι η Τουρκία με την διαδικασία αυτή θα προκαλέσει σημαντική νέα μέτωπα με την Ελλάδα. Πρέπει να αναμένονται και σοβαρές αντιδράσεις από την ΕΕ και τις ΗΠΑ.

Είναι γεγονός ότι αυτές οι εξελίξεις επιχειρήθηκαν να παρουσιαστούν  από την Ελλάδα ως τουρκική εκστρατεία. Το γεγονός είναι ότι η Τουρκία είναι μια δημοκρατική χώρα και δεν πρέπει να πέσει σε αυτή την παγίδα, ποτέ. Η Ελλάδα σίγουρα θα αντιδράσει μαζί με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά εμείς θα πρέπει να τους υπενθυμίσουμε ποιοι είμαστε», κατέληξε ο Τούρκος ναύαρχος.

Την ίδια στιγμή, Τούρκος Καθηγητής, σύμβουλος και αυτός του στυγνού τουρκικού καθεστώτος, με το όνομα İlber Ortaylı, ο οποίος παρευρέθηκε μαζί με τον Δήμαρχο της Κων/πολης Εκρέμ Ιμάμογλου στην εκδήλωση για έργο «του καναλιού της Κων/πολης», ανέφερε ότι το έργο, «είναι απαραίτητο, διότι ο Βόσπορος έχει μέγα πρόβλημα από την κίνηση των πλοίων καθημερινά ενώ πολλά ατυχήματα λαμβάνουν χώρα πολύ συχνά».

Δεν μας είπε όμως ο κύριος αυτός ότι, το νέο κανάλι δεν θα το διέπει η συνθήκη του Μοντρέ, και μετά το νομοσχέδιο που πέρασε πριν μερικές ημέρες, ο πλήρης έλεγχος του Βοσπόρου θα περάσει στα χέρια της τουρκικής προεδρίας, δηλαδή του ίδιου του Ερντογάν.

Ο İlber Ortaylı, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις ενάντια στο πρόσωπο του Εκρέμ Ιμάμογλου για το έργο αυτό:

«Ήδη η Λωζάννη έχει αλλάξει και θα μεταβληθεί περισσότερο. Το Montreux σημαίνει την “διόρθωση” της συνθήκης της Λωζάνης. Η περαιτέρω διόρθωση θα οφείλεται στο γεγονός ότι ο Βόσπορος δεν αντέχει τον διάπλου τόσων πλοίων, αλλιώς θα έχουμε ατυχήματα κάθε μέρα”.

Για τον ίδιο όμως η αντικατάσταση της συνθήκης του Μοντρέ δεν είναι μια εύκολη διαδικασία, (διότι ο άμεσα ενδιαφερόμενος (Ρωσία) έχει ανακοινώσει στο παρελθόν ότι κάθε αλλαγή θα σημάνει, διένεξη και στρατιωτική επέμβαση από μέρους της).

Ο Τούρκος σύμβουλος ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα που προκύπτουν από τη σύμβαση αυτή στα εμπορικά πλοία και ανέφερε ότι η συνθήκη πρέπει να αλλάξει διότι:

«Πολλές φτηνές εταιρείες στη Μεσόγειο έχουν πολλά πλοία, τα οποία διέρχονται από τα στενά και δεν χρειάζεται να τα πλοηγήσουν ρυμουλκά πλοιάρια. Υπάρχουν όμως και περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι και στις δύο πλευρές της Κων.πολης που κινούνται μεταξύ των δύο ηπείρων με άλλα πλοία, το προσωπικό των οποίων δεν προσέχει, και ρίχνει σκουπίδια και απορρίμματα αλλάζοντας την οικολογική εικόνα του Βόσπορου», δήλωσε ο ίδιος προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα.

Τα θέλουν όλα λοιπόν οι νεο-Οθωμανοί Τούρκοι και τα θέλουν εδώ και τώρα, διότι εκτιμούν ότι με τον εκφοβισμό θα πετύχουν όλα αυτά που επιδίωκαν τόσα χρόνια.

Ίσως όμως ήρθε η ώρα να λάβουν την ανάλογη απάντηση από την Ελλάδα, η οποία στέκεται εδώ και χιλιάδες χρόνια σε αυτήν την περιοχή, αποκρούοντας «ανελέητους εχθρούς» που τις επιτίθενται συνεχώς από πολύ-πολύ παλιά.

loading...