Εξοπλιστική αναβάθμιση μέσω Γαλλίας: Έρχεται γαλλικό θωρακισμένο Griffon VBMR για τις ΕΔ – Το Παρίσι ετοιμάζει ναυτική δύναμη στην Α.Μεσόγειο

Ο γαλλικός τύπος αναφέρει σήμερα τον αριθμό των αμυντικών προγραμμάτων που πιθανότατα θα υλοποιηθούν για λογαριασμό των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι η γαλλική αμυντική βιομηχανία επέστρεψε στην χώρας μας ξανά, ενισχύοντας παράλληλα την στενή συμμαχία Αθήνας και Παρισιού.

Στο ίδιο γαλλικό άρθρο αναφέρεται και η περίπτωση που αφορά την αγορά και στην συμπαραγωγή και θωρακισμένων οχημάτων (Griffon VBMR) και πιθανόν ΤΟΜΑ, κάτι που θα μεταβάλλει την “τελματώδη” κατάσταση στην ελληνική αμυντική βιομηχανία.

Με αναφορά στις δύο Φρεγάτες Belhara και στην τοποθέτηση συστήματος εκτόξευσης πυραύλων SCALP NAVAL, αλλά και στην πρόταση εκσυγχρονισμού των κατευθυνόμενων βλημάτων Exocet Block II και Block III σε επίπεδο Block IIIC, ο γαλλικός τύπος τονίζει την συνεργασία των δύο χωρών, η οποία ανάγεται και στο μακρινό αλλά και σχετικά πρόσφατο παρελθόν, ειδικά σε κρίσιμες περιόδους με την Τουρκία, όπως το 1975 με τα αεροσκάφη MIRAGE F1.

Μεγάλη βάση δίνει το δημοσίευμα στην πρόταση για νέους βελτιωμένους πυραύλους Εxocet που εξοπλίζουν ήδη τις ΤΠΚ της Διοίκησης Ταχέων Σκαφών, με σκοπό να δοθεί τεράστια δυνατότητα στο ελληνικό ΠΝ για να προσβάλλονται στόχοι μέσω διαφορετικών κατευθύνσεων.

Το ποιο σημαντικό είναι ότι η Γαλλία μας υποστηρίζει πλέον σταθερά σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, κάτι που δεν κάνει ούτε κατά διάνοια για παράδειγμα η Γερμανία και η Ισπανία, οι οποίες στηρίζουν τον Τούρκο στυγνό πρόεδρο, ο οποίος αν ήταν ηγέτης άλλης χώρας, θα βρίσκονταν σίγουρα στην φυλακή έχοντας την κατακραυγή όλου του πολιτισμένου κόσμου.

Το πιο μεγάλο επίτευγμα αυτής της αμυντικής συνεργασίας όμως μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδος είναι η ναυτική αρμάδα που ετοιμάζει το Παρίσι στην Α.Μεσόγειο κατά της Τουρκίας, αξιολογώντας ταυτόχρονα και τα τεράστια γαλλικά συμφέροντα σε Λιβύη και Ελλάδα (εταιρείες υδρογονανθράκων TOTAL και κοιτάσματα Λιβύη).

Στήριξη στη χώρα μας έδωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις που κορυφώθηκαν με το σύμφωνο Άγκυρας – Λιβύης για τον καθορισμό θαλάσσιων συνόρων.

«Η Τουρκία οφείλει να σέβεται τα κυριαρχικά δικαιώματα των μελών του ΝΑΤΟ. Εκφράζω τη στήριξή μου για τις ανησυχίες της Ελλάδας αναφορικά με την Συμφωνία Λιβύης-Τουρκίας», ανέφερε χθες ο ίδιος ο οποίος μας στηρίζει και αυτό είναι θετικότατο στη διεθνή σκακιέρα.

Η Γαλλία την ίδια στιγμή «ανοίγει» ομπρέλα ναυτικής προστασίας στο Αιγαίο, διευκολύνοντας την Ελλάδα να αποκτήσει σύγχρονα πολεμικά πλοία που θα αλλάξουν τις ισορροπίες με την Τουρκία και παράλληλα προωθεί τα δικά της συμφέροντα στην Α.Μεσόγειο με σκοπό την εκδίωξη των νεο-Οθωμανών.

Σύμφωνα με άρθρο μας, Ιταλία και Γαλλία μέσω των υπουργείων αμύνης και των γενικών τους επιτελείων, συνεργάζονται και σχεδιάζουν αυτήν την στιγμή την αποστολή κοινής ναυτικής αρμάδας, με την απαραίτητη αεροπορική κάλυψη βέβαια, σε Κύπρο και Α.Μεσόγειο, βλέποντας τον σουλτάνο να ξεφεύγει από τα «εσκαμμένα» και να επιχειρεί μέσω της Λιβύης την επαναφορά της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

Την πολύ σημαντική δήλωση έκανε ο Ιταλός υπουργός άμυνας κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Κοινοβούλιο, όταν ανέφερε ότι η Ιταλία, σε συντονισμό με την Γαλλία, θα αυξήσει τη στρατιωτική της δέσμευση για την άμυνα και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, με ιδιαίτερη προσοχή στην Κύπρο, σύμφωνα με ιταλικό ΜΜΕ.

Μπορεί η Ελλάδα να βρεθεί μόνη της στην αρχή σε μια οποιαδήποτε πιθανή εμπλοκή με την Τουρκία, σε πολύ μικρό όμως χρονικό διάστημα, θα πέσουν πάνω στον “άρπαγα και αλαζόνα” Ερντογάν οι νέοι δυτικοί  “σταυροφόροι”, τα συμφέροντα των οποίων είναι τεράστια, για να τον εξαφανίσουν για το δικό τους φυσικά συμφέρον και μέσα σε αυτό και της Ελλάδος.

Σιγά μην επιτρέψουν οι Ευρωπαίοι στην Τουρκία να καταλάβει περιοχές που είχε χάσει μετά την ναυμαχία της Ναυπάκτου τον 15ο αιώνα.

loading...