Ν.Αναστασιάδης προς Τουρκία: «Είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε»

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο πλαίσιο της σημερινής επίσκεψής του στο στρατόπεδο «Σταύρος Στυλιανίδης» έστειλε μήνυμα στην Τουρκία.

«Ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε στις οποιεσδήποτε επιβουλές», είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον Υπουργό Άμυνας κ. Σάββα Αγγελίδη, επισκέφθηκε το στρατόπεδο «Σταύρος Στυλιανίδης», στον Κόρνο.

Μιλώντας στους αξιωματικούς και οπλίτες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «θέλω από τα βάθη της ψυχής μου να εκφράσω θερμότατες ευχές για ευτυχισμένες οικογενειακές και προσωπικές γιορτινές μέρες των Χριστουγέννων και ταυτόχρονα να επισημάνω το πόση σημασία έχει η νέα χρονιά να φέρει υγεία και ευτυχία.

Ιδιαίτερα να τονίσω το πόσο προσβλέπουμε στο να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες που μέσα από ένα δημιουργικό διάλογο θα οδηγηθούμε σε μια λύση που πραγματικά θα δημιουργεί τις συνθήκες ενός λειτουργικού, βιώσιμου κράτους που να εδράζεται στις αρχές και αξίες της ΕΕ, που να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου των πολιτών.

Ενός κράτους πλήρους ανεξάρτητου και απεξαρτημένου από την οποιαδήποτε τρίτη δύναμη. Το έχουμε πει κατ΄επανάληψη, θα το επαναλάβω και τώρα, διότι τις τελευταίες μέρες άκουσα να λέγονται πολλά. Δεν επιδιώκουμε τη στρατικοποίηση όσο και αν προκαλούμαστε. Προσπαθούμε να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αποφύγουμε την οποιαδήποτε πρόκληση ή απάντηση στις προκλήσεις της Τουρκίας. Νιώθουμε την ίδια ώρα ασφαλείς ότι η Εθνική Φρουρά είναι σε θέση να προασπίσει την εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εκείνο το οποίο συμβαίνει στην πραγματικότητα, και είναι αυτό που αξιώνουμε, είναι επιτέλους εκείνοι που μας καλούν να αποφεύγουμε τη στρατικοποίηση να θυμηθούν ότι από το 1974 το 37% της πατρίδας μας κατέχεται από 43 χιλιάδες τουρκικά στρατεύματα, ενώ δυστυχώς οι προκλήσεις ακόμα συνεχίζονται μέχρι και σήμερα και καθημερινά, και στην ξηρά με τη δημιουργία μιας επί του παρόντος Βάσεως υποδοχής drones ή με τους σχεδιασμούς για το Μπογάζι, ή στη θάλασσα μέσα από τη αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, όχι μόνο παραβιάζοντας την ΑΟΖ μας, αλλά και με τις καθημέραν navtex και ασκήσεις εκεί και όπου θα έπρεπε να ήταν ιδιαίτερα προσεκτικοί προς αποφυγήν των εντάσεων.

Υπάρχει μια προσπάθεια από πλευράς Τουρκίας να δημιουργηθεί μια κρίση. Δεν θα ακολουθήσουμε την οδό που επιλέγουν. Θα συνεχίσουμε να εμμένουμε ότι το διεθνές δίκαιο, τα διεθνή βήματα, η ΕΕ, οι φίλες χώρες μπορεί να αποτελέσουν και το αποκούμπι και ιδιαίτερα η Ελλάδα, αλλά και την αποτρεπτική εκείνη δύναμη ώστε κάθε έκνομη ενέργεια από πλευράς Τουρκίας να αντιμετωπιστεί επιτυχώς.

Και γίνονται όλα τούτα την ώρα που μια νέα πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ έλαβε χώρα στις 26 Νοεμβρίου στο Βερολίνο με προοπτική να ακολουθήσει μια διάσκεψη στην οποία να συμφωνηθούν οι όροι αναφοράς ώστε να δοθεί η ευκαιρία επανάληψης του διαλόγου.

Δηλώσαμε την αποφασιστικότητα και τη βούληση μας για να συνδράμουμε σε αυτή την προσπάθεια του ΓΓ αλλά και έχω ξεκαθαρίσει ότι για να μπορεί να αρχίσει ένας διάλογος δεν είναι αρκετές κάποιες συμφωνίες των όρων αναφοράς. Είναι ανάγκη η Τουρκία επιτέλους να συνειδητοποιήσει ότι πρέπει να σταματήσει τις έκνομες ενέργειες, αλλά και τις προκλήσεις, την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μιας χώρας μέλους των ΗΕ, μιας χώρας μέλους της ΕΕ.

Θέλω να σας βεβαιώσω ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες. Ταυτόχρονα δεν είναι δυνατόν να αναμένουν κάποιοι από εμάς ότι θα πάμε σε διάλογο κάτω από τις απειλές των τουρκικών κανονιοφόρων ή της τουρκικής αεροπορίας ή των τετελεσμένων που προσπαθούν να δημιουργήσουν, έτσι ώστε να εδραιώσουν αυτά που διεκδικούσαν και στο Κραν Μοντανά. Διεκδικούσαν στρατιωτική Βάση και μόνιμη παρουσία του τουρκικού στρατού.

Σήμερα προσπαθούν να δημιουργήσουν τα τετελεσμένα με την αξιοποίηση του Λευκονοίκου ως Βάση, προς το παρόν για drones, που δεν αποκλείεται μελλοντικά να αποτελέσει αεροπορική Βάση, με τη δημιουργία στο Μπογάζι ναυτικής Βάσης, έτσι ώστε να φιλοξενούνται τουρκικά πολεμικά.

Η Κύπρος δεν έχει ανάγκη της παρουσίας ανάλογων στρατιωτικών δυνάμεων, δεν κινδυνεύει από τους γείτονες της. Η Κύπρος έχει άριστες σχέσεις με όλους τους γείτονες. Χωρίς να αποκλείει κανένα. Αρκεί να συμμορφώνεται με το διεθνές δίκαιο.Θέλω να μεταδώσω σε εσάς το μήνυμα ότι είστε έτοιμοι, ότι ανά πάσα στιγμή είμαστε έτοιμοι όχι να επιτεθούμε αλλά να αμυνθούμε στις οποιεσδήποτε επιβουλές.

Απέχουμε και πολιτευόμαστε κατά τρόπο αποτρεπτικό μιας αναλόγου εξελίξεως, και εκείνο που εύχομαι είναι η νέα χρονιά επιτέλους να είναι μια χρονιά που θα επικρατήσει η λογική του διεθνούς δικαίου και όχι η λογική του οθωμανικού δικαίου.

Θέλω να επαναλάβω πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε έτσι ώστε η Εθνική Φρουρά να ενισχύεται για λόγους άμυνας, να εκσυγχρονίζεται και οι στρατευμένοι μας να διαβιούν κάτω από τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Εύχομαι με τον πιο έντονο τρόπο να είναι μια χρονιά απελευθέρωσης της πατρίδας μας».

loading...