«Εμφύλιος» στην Τουρκία: Όχι αντιπολίτευσης σε στρατό στη Λιβύη – Απειλές Άγκυρας κατά Ελλάδας-Ισραήλ

Κατατίθεται εντός των επομένων ωρών στην τουρκική Βουλή το νομοσχέδιο με το αίτημα της κυβέρνησης της Τρίπολη για στρατιωτική βοήθεια, με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου να ενημερώνει σχετικά τους επικεφαλής των κομμάτων.

Αναφερόμενος εμμέσως στον αγωγό EastMed, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι «καμία συμφωνία δεν ισχύει χωρίς την Τουρκία». Σημειώνεται ότι η τουρκική εθνοσυνέλευση αναμένεται να εγκρίνει το αίτημα της κυβέρνησης του Φάγεζ αλ Σάρατζ στις 2 Ιανουαρίου με την αρωγή των εθνικιστών του Ντεβλέτ Μπαχτσελί στο κυβερνών κόμμα του Ερντογάν, την ίδια ημέρα δηλαδή που στην Αθήνα θα υπογράφεται η συμφωνία για τον αγωγό EastMed μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Αιγύπτου.

Ωστόσο, η τουρκική αξιωματική αντιπολίτευση του Κεμάλ Κιλιντσάρογλου ανακοίνωσε επισήμως τη Δευτέρα ότι είναι αντίθετη στο νομοσχέδιο που επιτρέπει την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη, υπογραμμίζοντας πως μια τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τη σύγκρουση που μαίνεται στη χώρα αυτή και θα προκαλούσε την εξάπλωσή της σε όλη την περιοχή.

Προσπάθησαν ‘’να παίξουν μπάλα’’ μεταξύ τους τρεις ή και τέσσερις χώρες, όμως εμείς τούς λέμε πως καμία συμφωνία δεν ισχύει αν δεν περιλαμβάνει την Τουρκία

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε τη Δευτέρα ότι «καμία συμφωνία χωρίς την Τουρκία δεν είναι εφικτή στην Ανατολική Μεσόγειο». «Η αποστολή τουρκικών στρατευμάτων στη Λιβύη είναι ζήτημα εθνικού συμφέροντος λόγω απειλών που δέχεται η Τουρκία» δήλωσε μάλιστα, χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις για τις «απειλές».

«Εμείς εξηγήσαμε τους λόγους που έχουμε ανάγκη την έγκριση της αποστολής των στρατευμάτων και για τα εθνικά συμφέροντα της χώρα μας, αλλά και για τις απειλές που είμαστε αντιμέτωποι. Οι υπόλοιπες χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου μας απέκλεισαν. Προσπάθησαν ‘’να παίξουν μπάλα’’ μεταξύ τους τρεις ή και τέσσερις χώρες, όμως εμείς τούς λέμε πως καμία συμφωνία δεν ισχύει αν δεν περιλαμβάνει την Τουρκία. Και ο πιο σοφός τρόπος για εσάς είναι να συνεργαστείτε με την Τουρκία, η οποία βρίσκεται και στο μέτωπο και στο τραπέζι» ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του  τη Δευτέρα και την Κυριακή.

loading...