Αυτός είναι ο τρόπος που θα διαμελιστεί η Τουρκία – Στο βυθό της θάλασσας τα μεγάλα σχέδια του Ερντογάν (ΒΙΝΤΕΟ)

Ό,τι προσπαθεί να ανέβει απότομα, θα πέσει και απότομα ακόμα και αν δεν κάνει θόρυβο…

ΤΟΥ ΚΙΜΩΝΑ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ – https://www.el.gr/

Το αμερικανικό Κογκρέσο υιοθέτησε το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων, με αποτέλεσμα η Τουρκία να δεχθεί ακόμη ένα χτύπημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ ήταν εκείνος που κατέθεσε το ψήφισμα, με την  αναγνώριση της Αρμενικής Γενοκτονίας να υποστηρίζεται επίσης και από γερουσιαστές φίλους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ της Εθνικής Δεξιάς.

Η Βουλή ενέκρινε με ψήφους 405 υπέρ έναντι 11 κατά, το ψήφισμα αυτό που αναφέρει ότι είναι πολιτική των ΗΠΑ να μνημονεύουν ως γενοκτονία τη σφαγή 1,5 εκατομμυρίου Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915-1923.

Τα διεθνή συμφέροντα συμφωνούν σε ένα πράγμα: Η Τουρκία αργά ή γρήγορα πρέπει να μικρύνει για να ελέγχεται ευκολότερα. Αυτό πρέπει να συμβεί ήπια, προκειμένου να μην ξεσπάσει σύγκρουση στην περιοχή.

Η πρόθεση του τούρκου προέδρου Ερντογάν είναι να διαδεχθεί τον Κεμάλ στο τουρκικό «πάνθεον». Να καταστήσει την Τουρκία υπερδύναμη στην Ανατ. Μεσόγειο και όχι μόνο.

Προωθεί γεωτρήσεις εκτός τουρκικής δικαιοδοσίας, προκειμένου να προσελκύσει συμφέροντα για να διαπραγματευτεί μαζί τους, αγνοεί την νόμιμη κυριαρχία του Ελληνισμού σε Αιγαίο και Κύπρο, ενώ ταυτόχρονα θωρακίζει, έτσι νομίζει τουλάχιστον, την τουρκική επικράτεια απέναντι στους εχθρούς της Τουρκίας, σε Ανατολή και Δύση.

Εντούτοις, οι Μεγάλες Δυνάμεις, δεν θέλουν κανέναν πανίσχυρο. Η αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμένιων από τις ΗΠΑ (ακολουθεί ενδεχομένως εκείνη των Ελλήνων Πόντου και Μικράς Ασίας) ξεσηκώνει πολιτισμικό «τσουνάμι» κατά της Τουρκίας.

Οι εθνικές και θρησκευτικές μειονότητες της χώρας παίρνουν θάρρος και αναμένουν την δική τους σειρά, προκειμένου να σηκώσουν «μπαϊράκι», όπως οι Κούρδοι.

Όσο βέβαια ο Ερντογάν είναι στην εξουσία, η Άγκυρα θα προκαλεί.

Εκτός και αν αντικατασταθεί, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, με έναν ηγέτη χαμηλότερων τόνων, έτσι ώστε το αναπόφευκτο μέλλον της Τουρκίας (θα επηρεαστεί και η Ελλάδα, μην νομίσει κανείς κατά την πάγια προσφιλή νεοελληνική συνήθεια πως εμείς θα περιμένουμε τις εξελίξεις στις καφετέριες) να εκπληρωθεί με τον πλέον ήπιο τρόπο. Αν αυτό καταστεί δυνατό…

loading...