Οι Τούρκοι στήνουν σκηνικό σύγκρουσης: «Εξαφανίζουν» τα ελληνικά οικόπεδα νότια της Κρήτης – Νέοι χάρτες-σοκ

Tίποτα δεν γίνεται τυχαία από την Τουρκία. Οι μηχανισμοί προπαγάνδας έχουν πάρεις μπρος στη γειτονική χώρα και φαίνεται πως οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι

Οι ασκήσεις των ΤΕΔ τους προηγούμενους μήνες, σε συνδυασμό με την συμφωνία Άγκυρας-Τρίπολης, είχαν σκοπό να δημιουργήσουν ψυχολογικό υπόβαθρο μιας πιθανής μεγάλης πρόκλησης κατά της Ελλάδος και αυτό είναι πασιφανές.

Η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα σε Αιγαίο-Α. Μεσόγειο και πρέπει κάτι τέτοιο η χώρα μας να το σταματήσει.

Κάτι περίερχο σχεδιάζουν οι Τούρκοι, ώρα κάποιοι να βρεθούν σε εγρήγορση στην Αθήνα. Πάντως τα μηνύματα δεν είναι θετικά από τον διεθνές παράγοντα, καθώς χθες ο ΟΗΕ το έπαιξε Πόντιος Πιλάτος!

NEOI ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΙ ΧΑΡΤΕΣ

Και τα Οικόπεδα τα οποία έχει οριοθετήσει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας η χώρα μας Νότια της Κρήτης βάζει στο στόχαστρο η Τουρκία με όχημα την κυβέρνηση Σαράζ, καθώς στην ιστοσελίδα του Τουρκικού Υπουργείου εξωτερικών αναρτήθηκε πολυσέλιδη παρουσίαση των θέσεων της Τουρκίας για την Ανατολική Μεσόγειο, όπου επισημαίνεται ότι με το Μνημόνιο θα προστατευθούν και τα δικαιώματα της Λιβύης έναντι της Ελλάδας.

Και με χάρτη εμφανίζεται η Λιβύη να κερδίζει 36.083 τετραγωνικά χιλιόμετρα που τώρα «διεκδικεί» εις βάρος της η…Ελλάδα, αναφέρει ο Νίκος Μελέτης για το Liberal.gr

Με βάση τους χάρτες που παραθέτει σε αυτή την «παρουσίαση» που έκανε ο Σαγκάται Ερτσιγιες, γενικός διευθυντής του Τουρκικού ΥΠΕΞ, σε συνέδριο με θέμα «Αντιμετώπιση της θαλάσσιας Διαφοράς στην Ανατολική Μεσόγειο και των μονομερών ενεργειών» η Λιβυκή υφαλοκρηπίδα επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια της Κρήτης «εξαφανίζοντας» τα Οικόπεδα τα οποία έχει οριοθετήσει η Ελλάδα εκ των οποίων ένα έχει παραχωρηθεί ήδη στην Κοινοπραξία ΕΧΧΟΝ Total και τα άλλα δυο έναντι της Λιβύης που το εξωτερικό όριο τους εφάπτεται της κάθετης γραμμής που διέρχεται στην Ανατολική άκρη της Κρήτης, είναι «ορφανά».

Χαρακτηριστικά μάλιστα ο κ.΄Ερτσιγες απαριθμεί τα στοιχεία που τονίζουν την «Σημασία του Μνημονίου»:

1 Είναι η δεύτερη Συμφωνία οριοθέτησης της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.( μετά από εκείνη με το ψευδοκράτος)

2. Το MOU καθορίζει τα δυτικά σύνορα της ΑΟΖ/Υφαλοκρηπίδας της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο

3.το MOU προστατεύει τα συμφέροντα στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας και της Λιβύης (δείχνει χάρτη με ελληνικά οικόπεδα νότια της Κρήτης.

Και ένας ακόμη χάρτης δείχνει ότι η Λιβύη σήμερα και βάσει των ελληνικών «διεκδικήσεων» έχει 62.523,25 τετραγωνικά χιλιόμετρα υφαλοκρηπίδας ενώ με το MOU Τουρκίας -Λιβύης (!) το οποίο ουσιαστικά θεωρεί ότι καθορίζει και την Ελληνολιβυκή οριοθέτηση θα αποκτήσει 101.606,67 δηλαδή 36.083 τ χλμ).

4. Το MOU αντανακλά τις νομικές απόψεις της Τουρκίας και της Λιβύης για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών

-τα νησιά δεν δημιουργούν αυτόματα Υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ

-Αρχή της Ευθυδικίας/ δίκαιη και ευθύδικη οριοθέτηση

-Το μήκος της κατής απέναντι στην σχετική περιοχή θα πρέπει να ληφθεί υπόψη

-Προβολή ακτής -Υφαλοκρηπίδας δεν μπορεί να διακοπεί

5.Πολιτική απάντηση στην πρωτοβουλία που στοχεύει στην απομόνωση της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».

Ο κ. Έρτσιγιες παρουσιάζει όλο το ιστορικό των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο θέλοντας να καταδείξει ότι η Τουρκία απλώς αντιδρά στις «μονομερείς κινήσεις των Ελληνοκυπρίων» και επαναλαμβάνει τις γνωστές τουρκικές θέσεις για την μειωμένη η μηδενική επήρεια των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, ενώ επικαλείται και πάλι το επιχείρημα ότι η Μεσόγειος είναι ημίκλειστη θάλασσα, που δεν έχουν πλήρη ισχύ οι διατάξεις του Δικαίου της Θάλασσας.

Παρουσιάζοντας επίσης τους τρόπους επίλυσης των διαφορών που προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο ο κ. Έρτσιγιες δηλώνει ότι η Τουρκία «είναι έτοιμη να ξεκινήσει συνομιλίες οριοθέτησης με όλες τις γειτονικές χώρες εκτός των Ελληνοκυπρίων, ότι η οριοθέτηση στα δυτικά της Κύπρου θα πρέπει να ορισθεί μετά τη συνολική λύση του Κυπριακού.

Και προειδοποιεί ότι η Τουρκική εταιρία πετρελαίου συνεχίζει τις έρευνες και γεωτρήσεις στην τουρκική Υφαλοκρηπίδα και στις άδειες της ΤΔΒΚ…

Δείτε τους χάρτες:

loading...