Διχοτομεί την Α.Μεσόγειο η Τουρκία: Επιβάλλει κοινή ΑΟΖ και με το Ισραήλ – «Εξαφανίζει» τα οικόπεδα της Κύπρου – Αποκαλυπτικός χάρτης

Γ. Μοτσάκος Ειδικός σε Θέματα Άμυνας
Νέες απίστευτες εξελίξεις έχουμε στην Α.Μεσόγειο, αφού η Τουρκία δεν επιθυμεί κοινή ΑΟΖ μόνο την Λιβύη, αλλά και με το Ισραήλ (με ειδική συμφωνία προς το παρόν), εξαφανίζοντας ουσιαστικά, το μεγαλύτερο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ ετοιμάζει μια μεγάλη στρατιωτική βάση στην Αμμόχωστο, κατά Ισραήλ και Αιγύπτου, δυναμιτίζοντας το σκηνικό στην περιοχή.

Ο γειτονικός τύπος αναφέρει σήμερα ότι, Τούρκοι εμπειρογνώμονες στο ναυτικό δίκαιο, μας προειδοποιούν ότι η Τουρκία με αφορμή την σχεδιαζόμενη κοινή ΑΟΖ με την Λιβύη, ετοιμάζεται να επεκταθεί και προς τις ανατολικές ακτές της Μεσογείου, γειτνιάζοντας ακόμα και με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τους ίδιους εμπειρογνώμονες, με μια συμφωνία περιορισμού που θα υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών, στα οικόπεδα 8-9-11-12, η Τουρκία θα μπορεί να γειτονεύει με το Ισραήλ.

“Η Τουρκία κατέχει το νότιο τμήμα του νησιού της Κύπρου έχοντας υπό την εξουσία της τα θαλάσσια οικόπεδα 1-7-9. Η συμφωνία οριοθέτησης που υπεγράφη με την Λιβύη, θα φέρει την τουρκική ΑΟΖ δίπλα με αυτή του Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο», αναφέρουν οι ίδιοι ειδικοί.

Για το θέμα έχει γράψει και ο πρώην Τούρκος Α/ΓΕΝ Ναύαρχος ε.α. cihat Yayci από το 2010. Το τουρκικό άρθρο επεσήμανε τη θέση της τουρκικής ΑΟΖ στο χάρτη της περιοχής. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι απαιτείται υπογραφή συμφωνίας Τουρκίας-Ισραήλ , κάτι που αποτυπώνει και ο τουρκικός χάρτης.

Εάν οι δύο χώρες (Τουρκία-Ισραήλ) υπογράψουν συμφωνία περιορισμού , στο τεμάχιο 12 που ανήκει στην Κύπρο, η πλειοψηφία των τεμαχίων 8, 9 και 11, και 1, 7 και 10 θα ανήκουν όλα στο Ισραήλ, δηλώνουν οι Τούρκοι.

Σε περίπτωση που υπογραφεί μια συμφωνία Τουρκίας –Ισραήλ, η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Κύπρου δεν θα έχει δικαιοδοσία στην περιοχή που καλύπτει σήμερα μεγάλο μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, αναφέρουν οι ίδιες τουρκικές πηγές.

Για τα μεγαλόπνοα αυτά σχέδια η Τουρκία, σύμφωνα με την εφημερίδα Hürriyet, ετοιμάζει και μια μεγάλη ναυτική και αεροπορική βάση στα κατεχόμενα, από την οποία όμως θα απειλεί ουσιαστικά τόσο το Ισραήλ όσο και την Αίγυπτο, λόγω, όπως λένε οι ίδιοι οι Τούρκοι, “της κλιμακούμενης ενεργειακής κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο”.

Η βάση που ετοιμάζει ο τουρκικός κατοχικός στρατός σύμφωνα με τα νέα σχέδια, θα κατασκευαστεί 40 χιλιόμετρα ανατολικά του λιμανιού της Αμμοχώστου, στην περιοχή Iskele Bosphorus στην παράκτια στρατιωτική ζώνη, στην οποία θα δημιουργηθούν κτίρια και εγκαταστάσεις διοίκησης.

Τα τουρκικά πολεμικά πλοία μεγάλης χωρητικότητας θα αγκυροβολούν στο Λιμάνι της Αμμοχώστου λόγω του κατάλληλου βάθους του λιμένα. Τα πλωτά γεωτρύπανα Fatih και Yavuz για την διεξαγωγή γεωτρήσεων γύρω από την Κύπρο, θα σταθμεύουν σχεδόν σε μόνιμη βάση στην πόλη της Αμμοχώστου.

Επίσης θα δημιουργηθεί και αεροδρόμιο για την υποστήριξη της παρουσίας αεροσκαφών F-16 και εξοπλισμένων UCAV, AKINCI, με τη κατασκευή μεγάλου διαδρόμου.

Μιλάμε για σχέδια που έχουν εκπονηθεί εδώ και χρόνια και υλοποιούνται μέχρι τέλους από το καθεστώς Ερντογάν.

Η κίνηση του Νετανιάχου όμως χθες προς τον Κύπριο πρόεδρο κ.Αναστασιάδη και τον Έλληνα πρωθυπουργό, για την άμεση έναρξη του αγωγού East Med, μετά την υπογραφή του νομοσχεδίου από τον Τραμπ και η φημολογούμενη δημιουργία κοινής αεροναυτικής δύναμης (Ελλάδα-Ισραήλ-Κύπρος-Ιταλία), η οποία θα φροντίζει την ασφάλεια του αγωγού αυτού, θα επιφέρει δραματικές εξελίξεις στην Α.Μεσόγειο σε σχέση πάντοτε με τις τουρκικές προθέσεις, οδηγώντας ακόμα και σε γενικευμένη σύγκρουση.

loading...