Η μπίζνα του μεταναστευτικού Τι αποκαλύπτει ο στρατηγός εα Ανδρέας Ηλιόπουλος

Αποκαλυπτικός για το τι συμβαίνει με το μεταναστευτικό ήταν ο στρατηγός Ανδρέας Ηλιόπουλος ο οποίος χειρίστηκε επί μακρόν τις μεταναστευτικές ροές. Χαρακτηριστικά ο κος. Ηλιόπουλός αποκάλυψε στο Γιώργο Τράγκα ότι πρόκειται για τεράστια μπίζνα και για απειλή για τη χώρα μας.

Όπως, λοιπόν, είπε ως υπαρχηγός ΑΣΔΕΝ είχε ζήσει ήδη το μεταναστευτικό και είχε σημαντική εμπειρία. Έτσι, προσφέρθηκε μετά την αποστρατεία του να συνεισφέρει στη Διεύθυνση μεταναστευτικού στο αρμόδιο υπουργείο.

Όταν πήγα στην εν λόγω υπηρεσία με ένα προεδρικό διάταγμα άλλαξε ο προηγούμενος νόμος με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται το έργο μας. Δηλαδή, να υποδεχθούμε, να περιθάλψουμε και να στεγάσουμε όλους τους εισερχόμενους ενώ τα λεφτά πήγαιναν προς τις ΜΚΟ.

Σύμφωνα με τον κ. Ηλιόπουλο όταν φτάνουν οι μετανάστες στην Ελλάδα γίνεται μια πρώτη καταγραφή από το λιμενικό και στη συνέχεια αναλαμβάνουν οι ΜΚΟ.

Στα νησιά υπάρχουν πολλές ΜΚΟ που δεν έχουν καταγραφεί πουθενά. Εγώ, προσπαθούσα να βγάλω μια άκρη με το θέμα αυτό και ζήτησα εγγράφως οδηγίες από τον Υπουργό Μεταναστευτικής πολιτικής.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει τον έλεγχο των ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται απευθείας από την Ε.Ε.

Δεν είναι θεσμοθετημένες δομές όπου ξέρουν οι ένοπλες δυνάμεις τι συμβαίνει. Η Ελλάδα δεν έχει συμμετοχή στο πώς μοιράζει ο διεθνής οργανισμός μετανάστευσης στις ΜΚΟ για τις διάφορες υπηρεσίες που προσφέρουν όπως σίτιση και στέγαση κλπ.

Το ελληνικό κράτος δε γνωρίζει τι συμβαίνει εντός των δομών. Οι νόμοι του κράτους δεν μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το μεταναστευτικό και αν δεν υπάρχει σωστό πλαίσιο εγώ δε θα μπορούσα να παρανομήσω.

Το ελληνικό κράτος δεν είχε τον απόλυτο έλεγχο και θεωρητικά τον έλεγχο τον είχε η Ε.Ε. Το ερώτημα είναι κατά πόσο μπορούσε να ελέγξει τις αμέτρητες ΜΚΟ που ήταν στην Ελλάδα.

Όταν  η Ευρωπαϊκή ένωση  διαπιστώνει παρατυπία δεν εγκρίνει  τον λογαριασμό τον οποίο τελικά πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος που σιτίζει τους μετανάστες.

Πέρσι εξάλλου στο τέλος του έτους ο κ. Βίτσας πήγε προς έγκριση στη Βουλή όλους αυτούς τους λογαριασμούς που έγινε ένα τεράστιο ξέπλυμα χρήματος. Τα ψήφισε η ελληνική βουλή και τα πλήρωσε ο  Έλληνας φορολογούμενος.

Ο κ. Ηλιόπουλος, μάλιστα, αποκάλυψε ότι δέχτηκε πιέσεις από τον τότε υπουργό Μουζάλα προκειμένου να εγκρίνει να αναλάβει το έργο της διερμηνείας μια ΜΚΟ που όμως στην προσφορά της την οποία έκανε τελευταία ώρα είχε κοστολογήσει στο 60% του συνολικού ποσού τις λειτουργικές δαπάνες ενώ η διερμηνεία θα ήταν το 40%.

Σύμφωνα, όμως, με τις εντολές της Ε.Ε. οι λειτουργικές δαπάνες δεν πρέπει να ξεπερνούν το 15%. Αν εγώ το έκανα λέει ο κος. Ηλιόπουλος θα βρισκόμουν κατηγορούμενος για διασπάθιση δημοσίου χρήματος. Ο κος Μουζάλας μάλιστα μου είπε πως με καθιστά υπεύθυνο αλλά έπρεπε να εφαρμόσω πιστά τον νόμο.  Δεν ήμουν διατεθειμένος να παραβώ τις νόμιμες διαδικασίες γιατί αυτό έμαθα κατά τη στρατιωτική μου θητεία και φυσικά δεν υπέγραψα το συμβόλαιο.

Τέσσερα χρόνια μετά το 2015 είμαστε ακόμη στη διαδικασία του επείγοντος και δεν έχουμε θωρακίσει θεσμικά τη χώρα έναντι του μεταναστευτικού προβλήματος.

Τα Και συνέχισε ο κος Ηλιόπουλος το 2017 η Βουλή των Ελλήνων διέθεσε πέντε εκατομμύρια προκειμένου να στεγαστούν στην ενδοχώρα σε 240 καταλύματα μετανάστες καθώς υπήρχε το πρόβλημα της ασφυξίας των νησιών.

Θα πρέπει να σημειώσουμε, όμως, πως μέσα από την ανθρωπιστική κρίση υπάρχει η ασύμμετρος επιτελή και έτσι θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε και αυτό γιαπί αυτό όπως όλοι ξέρουμε τις στρόφιγγες τις ελέγχει ο Ερνογάν.

loading...