Α.Μέρκελ προς Β.Πούτιν για Λιβύη: «Μην ανατρέψετε την κυβέρνηση του Φ.Σάρατζ»

Την επιθυμία της γερμανικής κυβέρνησης να επιβιώσει το φιλοτουρκικό καθεστώς της Τρίπολης του Φάγιεζ Σάρατζ, μετέφερε στον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος κάλεσε τον Ρώσο πρόεδρο να παρέμβει για να σταματήσει την προέλαση του ρωσικού εθελοντικού σώματος που μάχεται στη Λιβύη υπέρ του στρατηγού Χ.Χαφτάρ, με αντάλλαγμα τη δημιουργία κυβέρνησης «εθνικής ενότητας» στη Λιβύη με τη συμμετοχή και της παράταξης του Χαφτάρ (LNA).

Φυσικά μία τέτοια εξέλιξη θα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τα ελληνικά συμφέροντα, γιατί η μοναδική ελπίδα να μην ισχύσει η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης είναι να ακυρωθεί στην πράξη με την πτώση της κυβέρνησης του Σάρατζ.

Κάτι που όμως είναι πολύ δύσκολο, καθώς φαίνεται ότι η Ρωσία με την Τουρκία έχουν ήδη συμφωνήσει στη μοιρασιά της Λιβύης.

Μάλιστα στην ανακοίνωση της συνομιλίας τους (η οποία αναφέρει ρητά πως ήταν πρωτοβουλία του Βερολίνου) αναφέρεται ότι «ο Βλαντίμιρ Πούτιν επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Ρωσίας να συνεχίσει να συνδράμει τις μεσολαβητικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση της διευθέτησης (της κατάστασης στη Λιβύη) που καταβάλλονται από την πλευρά της Γερμανίας και του ΟΗΕ».

Η ενεργή δραστηριοποιήση του Βερολίνου υπέρ της κυβέρνησης της Τρίπολης λύνει κάθε αμφιβολία για το λόγο που η ελληνική κυβέρνηση δεν προχωρά σε άρση της αναγνώρισης των φιλότουρκων ισλαμιστών της Τρίπολης.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συζήτησαν επίσης για τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-2, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στην Γερμανία, όπως επίσης για την διέλευση ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας με προορισμό την Ευρώπη, αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

loading...