ΝΑΤΟ και ΕΕ δεν μπορούν (ακόμα κι αν ήθελαν) να πιέσουν την Άγκυρα: Ο Ρ.Τ.Ερντογάν αποδολαριοποιεί την Τουρκία

Όσο στην Ελλάδα θέλουν να πιστεύουν πως ΝΑΤΟ και ΕΕ θα αποτρέψουν την Τουρκία από τις παράνομες επιδιώξεις της (και φυσικά δεν το κάνουν), η Άγκυρα ταυτοχρόνως ετοιμάζεται για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ζει χωρίς την Συμμαχία αναλόγως με το αν θα παραλάβει τα F-35 τον Μάρτιο του 2020 ή όχι.

Γιατί τα F-35 δεν είναι στρατιωτικό ζήτημα όπως κακώς πολλοί θέλουν να πιστεύουν αλλά γεωπολιτικό. Εάν η Τουρκία δεν τα πάρει (απίθανο πάντως όπως δείχνει η υποχωρητικότητα των Αμερικανών) τότε θα αποτελεί «ξένο σώμα» στην Συμμαχία και ήδη ο Ρ.Τ.Ερντογάν ετοιμάζει την χώρα του για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Την ώρα που ο Ερντογάν θέτει τις απαιτήσεις του στους Δυτικούς, έχει ήδη υπογράψει από τις αρχές Νοεμβρίου συμφωνία με τη Μόσχα για να γίνονται οι συναλλαγές μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας με τα εθνικά τους νομίσματα!

Η απελευθέρωση από το δολάριο είναι η βασικότερη κίνηση για να αποδεσμευτεί μια χώρα από τα αμερικανικά συμφέροντα ενώ ήδη υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση από την Μόσχα για πώληση «πακέτο» των Su-35 εν αρχή και Su-57 σε δεύτερη φάση.

Η συμφωνία υπογράφτηκε στις αρχές Νοεμβρίου, μεταξύ των υπουργών Οικονομικών Τουρκίας και Ρωσίας. Μεταξύ άλλων προβλέπει ότι οι τουρκικές τράπεζες θα έχουν σύνδεση με το ρωσικό διατραπεζικό σύστημα πληρωμών.

Επίσης θα επεκταθεί η δυνατότητα χρήσης ρωσικών πιστωτικών κρατών στην Τουρκία. Οι οικονομικές συναλλαγές Ρωσίας-Τουρκίας μέχρι στιγμής φέτος προσεγγίζουν τα 20 δις.

Οι στόχοι που έχει θέσει ο γαμπρός του, υπουργός Οικονομικών Αλμπαϊράκ προβλέπουν μείωση του πληθωρισμού μέχρι το 2022 στο 5% και ανάπτυξη επίσης στο 5%.

Θέλει επίσης να δημιουργούνται 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας σε ετήσια βάση. Η ανεργία σήμερα στην Τουρκία είναι στο 13%.

Ο Ερντογάν θέλει πλήρη αποδολαριοποίηση της χώρας του μέχρι τον Μάρτιο του 2020 για να έχει ένα ακόμα διαπραγματευτικό χαρτί στα χέρια του αλλά και για να πείσει πως εννοεί τις απειλές του.

Πάντως στην Ελλάδα θα πρέπει να ανησυχούν και για το ενδεχόμενο τελικά να παραλάβουν τα F-35 οι Τούρκοι αφού ο Ν.Τραμπ χθες «έπλεξε» το εγκώμιο και της Τουρκίας και του Ερντογάν.

«Μου αρέσει η Τουρκία και τα πάω πολύ καλά με τον πρόεδρο», δήλωσε ο Τραμπ, ενώ πρόσθεσε ότι η Άγκυρα «δεν θα μπορούσε να έχει στηρίξει περισσότερο» την Ουάσινγκτον όταν οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν τον τουρκικό εναέριο χώρο για να εξαπολύσουν την επίθεση στην οποία τελικά σκοτώθηκε ο επικεφαλής του Ισλαμικού Κράτους Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ότι η αμφιλεγόμενη απόφασή του να απομακρύνει τα αμερικανικά στρατεύματα από τη βορειοανατολική Συρία τώρα θεωρείται «μια πολύ καλή συμφωνία», ενώ πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ «έχουν τον πλήρη έλεγχο του πετρελαίου» το οποίο το ΙΚ χρησιμοποιούσε ως πηγή χρηματοδότησης.

Εξάλλου ο Τραμπ υπερασπίστηκε την απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, λέγοντας ότι ο προκάτοχός του Μπαράκ Ομπάμα αρνήθηκε να της πουλήσει Patriot.

«Το είπαν αρκετές φορές και μετά η Τουρκία πήγε και αγόρασε ρωσικούς πυραύλους», κατήγγειλε ο Τραμπ.

Θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως ΕΕ και ΗΠΑ δεν θέλουν να έρθουν σε σύγκρουση με την Τουρκία. Είναι μια τεράστια αγορά για όλους. Συν τοις άλλοις η Άγκυρα δεν ενδιαφέρεται να μπει στην ΕΕ. Η μόνη που ενδιαφέρεται για κάτι τέτοιο είναι η Αθήνα η οποία έχει τις δικές της αυταπάτες.

Μετά από τις δηλώσεις Ν.Τραμπ, υπάρχει κάποιος που να είναι σίγουρος ότι εν τέλει η Άγκυρα ΔΕΝ θα παραλάβει τα αμερικανικά μαχητικά;

loading...