Η Τουρκία απειλεί με πόλεμο – Κρίσιμη ώρα για το Αιγαίο (ΒΙΝΤΕΟ)

Νέες απειλές του Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τις θαλάσσιες υποτιθέμενες δικαιοδοσίες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Μιλώντας στο τουρκικό κανάλι AHaber, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών επέμεινε ότι η συμφωνία με την Λιβύη, που αγνοεί την γραμμή Κρήτης-Καρπάθου-Ρόδου-Κστελόριζου, κόβοντας την ελληνική ΑΟΖ, «είναι νόμιμη».

«H συμφωνία μας είναι νόμιμη… Με τη Λιβύη μπορούμε να κάνουμε και σεισμικές έρευνες και γεωτρήσεις. Κανείς δεν μπορεί να κάνει εργασίες στην ‘’υφαλοκρηπίδα μας’’ χωρίς την άδειά μας. Αν μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας θα τους εμποδίσουμε» απείλησε, όπως αναφέρει ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Ουσιαστικά η Τουρκία απειλεί με πόλεμο, όποιον αμφισβητήσει τα ψεύδη της. Θυμίζουμε πως η Τουρκία θεωρεί τα ελληνικά νησιά επέκταση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας και ως εκ τούτου θεωρεί πως στα ελληνικά νησιά όπως και στο δυτικό μέτωπο της Κύπρου δεν πρέπει να δοθεί υφαλοκρηπίδα/ΑΟΖ παρά μόνο χωρικά ύδατα.

Με άλλα λόγια η Τουρκία, που υποστηρίζει πως τα ελληνικά νησιά του μισού περίπου Αιγαίου ακουμπούν στην δική της υφαλοκρηπίδα επομένως δεν έχουν δικαίωμα δικής τους υφαλοκρηπίδας. Είναι προέκταση δηλαδή των… δικών τους ακτών, τις οποίες κατέχουν.

Υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ:

Η οριοθέτηση ΑΟΖ, όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο, σχετίζεται με την υφαλοκρηπίδα, καθώς με βάση αυτή ορίζεται. Αν η υφαλοκρηπίδα κάθε κράτους φτάνει έως τα 200 ν.μ., τότε εκείνο έχει ΑΟΖ μέχρι εκεί (αποκλειστική, δηλαδή οικονομική αξιοποίηση σε οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας).

Τι είναι υφαλοκρηπίδα;

Η Υφαλοκρηπίδα είναι τμήμα του παράκτιου βυθού της θάλασσας, τουτέστιν το τμήμα που αποτελεί την ομαλή προέκταση της ακτής κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ως το σημείο στο οποίο αυτή διακόπτεται απότομα. Η υφαλοκρηπίδα διακόπτεται εκεί όπου ο βυθός αποκτά απότομη κλίση 30-45 μοίρες.

Τι εννοεί λοιπόν η Τουρκία; Απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα και για το Αιγαίο;

loading...