Ανοιχτή απειλή Αιγύπτου σε Τουρκία : «Τουρκικά πλοία & αεροσκάφη προς Λιβύη θα καταστρέφονται» – Αιγύπτιος αμυντικός σύμβουλος

Οργή και μίσος στα βρώμικα σχέδια της Τουρκίας επικρατεί όχι μόνο σε Ελλάδα και Κύπρο, αλλά και στην Αίγυπτο, μιας και ο Ερντογάν φρόντισε να φέρει στο προσκήνιο το “φάντασμα” της Οθωμανικής αυτοκρατορίας με τις κινήσεις του θυμίζοντας ταυτόχρονα άλλες εποχές.

Ο Waleed Sami, Αιγύπτιος αμυντικός σύμβουλος του καθεστώτος Αλ Σίσι, μετά την προσγείωση των πρώτων τουρκικών μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων στην Κύπρο, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στη χώρα του.

Οι Τούρκοι κατά τον ίδιο απειλούν ξεκάθαρα και το αιγυπτιακό κοίτασμα φυσικού αερίου Zohr. “Ο πρώτος στόχος στον κατάλογο των Τούρκων θα είναι το Zohr σε περίπτωση αντιποίνων κατά του αιγυπτιακού στρατού”, δηλώνει ορθώς ο ίδιος.

“Τα τουρκικά πολεμικά σκάφη και αεροσκάφη τους θα διανύσουν περίπου 1800 χιλιόμετρα στο ταξίδι τους, για να αποβιβάσουν τα τουρκικά στρατεύματα στην Λιβύη, καθώς η χώρα αυτή απέχει πολύ από το τουρκικό έδαφος. Εφόσον όλα αυτά τα μέσα θα διέλθουν πλησιέστερα στην Αίγυπτο, δίνουν το πλεονέκτημα στην Αίγυπτο να καταρρίψει τα τουρκικά αεροσκάφη ή να βυθίσει οποιοδήποτε πλοίο, με ελάχιστα θύματα”, τονίζει ο ίδιος θεωρώντας ότι εφόσον “πατήσουν πόδι” οι Τούρκοι στην Λιβύη απειλείται η ακεραιότητα της χώρας του.

“Το δίλημμα εδώ είναι ότι το εάν η Αίγυπτος πρέπει να ανακοινώσει την πρόθεση της αυτή δημοσίως προς τα τουρκικά στρατεύματα ή να παίξει έξυπνα και σιωπηλά ως συνήθως;

Νομίζω ότι όποιος παρακολουθεί τις αιγυπτιακές στρατιωτικές ενέργειες θα παρατηρήσει, ότι υλοποιούνται «σιωπηλές» ενέργειες με μεγάλη αποφασιστικότητα. Επομένως, η πιο κατάλληλη ενέργεια από την Αίγυπτο θα είναι να περιμένει την κατάλληλη στιγμή για να φθάσουν οι στόχοι στο κατάλληλο σημείο, για να χτυπηθούν από (άγνωστους μαχητές ή μεθόδους)”, γράφει ο ίδιος.

“Τρεις χώρες κινδυνεύουν: η Αίγυπτος, η Ελλάδα και η Κύπρος, Μην ξεχνάμε την Συρία και τις ανακοινώσεις της Τουρκίας ότι δεν θα μείνει αδρανής. Οι Αιγυπτιακές Ένοπλες Δυνάμεις έχουν ήδη οργανώσει ένα ισχυρό σύνολο ασκήσεων για να ανταποκριθούν στις προκλητικές ενέργειες των τουρκικών δυνάμεων.

Σύμφωνα με στρατιωτικούς αναλυτές, οι ελιγμοί αυτοί με το ελικοπτεροφόρο Mistral, υποβρύχια και φρεγάτες, αποσκοπούν στο να προειδιοποιήσουν την Τουρκία, ότι το αιγυπτιακό ναυτικό είναι σοβαρό και προετοιμασμένο για μάχη.

Η διοίκηση των αιγυπτιακών ενόπλων δυνάμεων ανακοίνωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι απαραίτητες δραστηριότητες σχετικές με την πιθανή διεξαγωγή μάχης, προκειμένου να ανακτηθεί (εφόσον απαιτηθεί) ο έλεγχος των αιγυπτιακών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο και να διαφυλαχθούν τα κρίσιμα κοιτάσματα.

Όπως είπε και ο Πρόεδρος Al-Sisi στην εναρκτήρια σύνοδο του Παγκόσμιου Φόρουμ Νεολαίας αυτή την εβδομάδα, «πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι απέναντι σε χώρες που υποστηρίζουν την τρομοκρατία, ανεξάρτητα από τα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα», τονίζει ο ίδιος που φαίνεται να γνωρίζει αρκετά.

Η Αίγυπτος των 80 εκατ. κατοίκων “αναρρώνει” και ετοιμάζεται να αναπτύξει την οικονομία της με τα κοιτάσματα της στην Α.Μεσόγειο, μετά την περίοδο Μόρσι και τις καταστροφές από τους Αδελφούς Μουσουλμάνους.

Δεν νομίζουμε ότι θα διακινδυνεύσει όλα αυτά η ηγεσία της χώρας αυτής, επειδή η Άγκυρα θέλει να αναβιώσει ξανά την Οθωμανική αυτοκρατορία στα καλά καθούμενα.

loading...