Σε ετοιμότητα οι ΕΔ: «Όσο προκαλούν οι Τούρκοι δεν θα πάρουν ανάσα» – Επικοινωνία Νετανιάχου-Μητσοτάκη

Σε ετοιμότητα βρίσκονται οι ΕΔ για παν ενδεχόμενο. Οι επόμενες ημέρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες, καθώς η Άγκυρα έχει απειλήσει ότι θα στείλει ερευνητικό νοτίως της Κρήτης. Φυσικά αυτό θα συνοδεύεται και από φρεγάτες και το ερώτημα είναι ποια θα είναι η στάση της Αθήνας.

Πάντως όπως αποκάλυψε ο Α/ΓΕΝ του LNA, ο Χαφτάρ συνεργάζεται με την ελληνική πλευρά και υπάρχει εντολή εάν κατευθυνθούν πολεμικά πλοία μεταξύ Κρήτης-Λιβύης να χτυπηθούν.

«Κάθε πλοίο που θα έχει κατεύθυνση προς Μισράτα, ή Τρίπολη θα εμποδιστεί. Δεν μας είναι δύσκολο ξέρετε να τα βυθίσουμε, αλλά υπάρχουν και άλλοι τρόποι να τα σταματήσουμε. Εμείς όμως έχουμε στείλει το μήνυμα στην Άγκυρα, ελπίζουμε να μην κάνουν το λάθος.» 

Ταυτόχρονα η Αθήνα συντονίζει τις διπλωματικές της ενέργειες και πριν λίγο υπήρχε επικοινωνία Νετανιάχου-Μητσοτάκη, όπου συζήτησαν για την ευρύτερη κατάσταση ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο υπό το φως των πρόσφατων εξελίξεων.

ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΟΙ ΕΔ

Καμία αμφιβολία δεν έχουν οι Έλληνες Επιτελείς ότι η τουρκική προκλητικότητα θα συνεχιστεί κατά τη διάρκεια των εορτών τόσο στον αέρα όσο και στη θάλασσα. Και ήδη τόσο στις πολεμικές μοίρες και στα αεροδρόμια επιφυλακής αλλά και στα πολεμικά πλοία που περιπολούν στο Αιγαίο έχουν δοθεί ξεκάθαρες εντολές. «Δεν χαλαρώνουμε ούτε δευτερόλεπτο» είναι το μήνυμα το οποίο έχει φτάσει από τον Έβρο έως και το Καστελόριζο, αναφέρει το newpost.gr.

Σε αυξημένη εγρήγορση και ο Ελληνικός Στόλος. Το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό άλλωστε δεν έχει σταματήσει ούτε μέρα να εκδίδει παράτυπες Navtex για ασκήσεις ακόμα και με πραγματικά πυρά.

Η θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου και Καστελόριζου βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο ενώ ναυτικές οδηγίες εκδίδονται από τους γείτονες για δέσμευση περιοχών ακόμα και στην ‘’καρδιά’’ του Αιγαίου.

Η Κύπρος φυσικά παραμένει στις προτεραιότητες της Τουρκίας αφού μέσα στην Κυπριακή ΑΟΖ βρίσκεται πλέον σχεδόν μόνιμα σημαντικός αριθμός πλοίων του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού. Είτε για να ‘’προστατεύουν’’ το πλωτό γεωτρύπανο ΥΑVUZ είτε για να συνοδεύουν το ερευνητικό ΒARBAROS.

H Άγκυρα μάλιστα εξέδωσε και νέα Navtex με την οποία ενημερώνει ότι το BARBAROS θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή. Δεσμεύουν μια τεράστια θαλάσσια περιοχή Νοτιοανατολικά της Μεγαλονήσου από τις 22 Δεκεμβρίου έως και τις 31 Μαίου του 2020 η οποία περιλαμβάνει και αδειοδοτημένα οικόπεδα από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Πάντως με δεδομένη την ρητορική της Τουρκίας και τις δηλώσεις αξιωματούχων ότι θα προχωρήσουν το επόμενο διάστημα σε ‘’εφαρμογή’’ της συμφωνίας η Αθήνα βρίσκεται σε εγρήγορση και παρακολουθεί κάθε κίνηση στην περιοχή.

Τις τελευταίες ημέρες το Τουρκικό ναυτικό έχει προχωρήσει σε μια σειρά από ασκήσεις νότια του Καστελόριζου και μάλιστα φρόντισε να έχει και ισχυρή αεροπορική υποστήριξη τόσο από μαχητικά όσο και από ιπτάμενα ραντάρ. Το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό ούτως ή άλλως στο ακριτικό σύμπλεγμα έχει πάντα παρουσία είτε εμφανή είτε όχι κάτι που γνωρίζουν οι Τούρκοι.

loading...