Ανορθόδοξη η πολιτική των ΗΠΑ για την Τουρκία – Μ. Έσπερ: «Η Άγκυρα απομακρύνεται από το ΝΑΤΟ» – «Δεν θα υπερασπιστούμε τους Κούρδους»

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανησυχούν για την κατεύθυνση της Τουρκίας όσον αφορά τις ενέργειες της στη Συρία, ωστόσο για άλλη μια φορά «άδειασε» τους Κούρδους, επιβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να τους στηρίξουν στον πόλεμο κατά της Τουρκίας.

«Τη στιγμή της εισβολής στη βόρεια Συρία, θεωρήσαμε ότι ήταν μεγάλο λάθος, πιστεύαμε ότι θα οδηγούσε σε μεγαλύτερη αστάθεια στην περιοχή. Αναζωπυρώθηκαν για άλλη μια φορά οι ανησυχίες μας για την κατεύθυνση της Τουρκίας, ότι μπορεί να ξεφεύγει από την τροχιά του ΝΑΤΟ», δήλωσε ο Έσπερ το Σάββατο κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Εθνικό Φόρουμ Άμυνας Reagan.

Ωστόσο, ο Έσπερ τόνισε επίσης ότι η Τουρκία υπήρξε επί μακρόν σύμμαχος του ΝΑΤΟ, ο οποίος πολέμησε πολλούς πολέμους μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η Τουρκία στις 9 Οκτωβρίου ξεκίνησε μια στρατιωτική εισβολή στη βόρεια Συρία με στόχο τις υποστηριζόμενες από τις Η.Π.Α. δυνάμεις των συριακών κουρδικών και των θυγατρικών της που η Άγκυρα βλέπει ως τρομοκράτες λόγω της σύνδεσής τους με τις κουρδικές πολιτοφυλακές στην Τουρκία.

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες διαφωνούν σε διάφορα ζητήματα, μεταξύ των οποίων η στήριξη των Σύριων Κούρδων για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους (ISIS) και η αγορά ρωσικών συστημάτων πυραύλων S-400 από την Άγκυρα, παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον.

«Η πολιτική των ΗΠΑ στη Συρία είναι να εξασφαλίσει τη διαρκή ήττα της ISIS και οι Ηνωμένες Πολιτείες συνεχίζουν να συνεργάζονται με τις Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας για την επίτευξη αυτού του στόχου», δήλωσε ο Έσπερ.

Ο επικεφαλής της άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι το αμοιβαίο ενδιαφέρον μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και των κουρδικών δυνάμεων ήταν η φυσική ήττα του χαλιφάτου του ISIS.

«Όμως, ποτέ δεν είπαμε ότι είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε να δημιουργήσετε ένα αυτόνομο κουρδικό κράτος. Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα σας υπερασπιστούμε εναντίον της Τουρκίας, ενός συμμάχου του ΝΑΤΟ εδώ και 70 χρόνια», ανέφερε ο Έσπερ.

Η Άγκυρα και η Μόσχα, τον Σεπτέμβριο του 2017, υπέγραψαν συμφωνία δανείου για την προμήθεια ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 στην Τουρκία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στο ΝΑΤΟ βλέπουν το ρωσικό σύστημα ως ασυμβίβαστο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια του stealth μαχητικού F-35.

Η Τουρκία άρχισε να παραλαμβάνει εξαρτήματα S-400 στα τέλη Ιουλίου, προτρέποντας την Ουάσινγκτον να απομακρύνει την Τουρκία από το πρόγραμμα αεροσκαφών F-35.

loading...