Άλλα λένε οι Τούρκοι, άλλα καταλαβαίνουμε εμείς! Γι’ αυτό θα πάει άπατη η Ελλάδα

Είναι πραγματικά τραγικό. Μια ολόκληρη χώρα, με τόσες υπηρεσίες, τόσους πολιτικούς, βουλευτές και εκατοντάδες επιστημονικούς συνεργάτες που τους “υπηρετούν”, να διαβάζει λάθος και να μην μπορεί να ερμηνεύσει τα μηνύματα που θέλει να μας στείλει η Άγκυρα, ο Ερντογάν και ο κύκλος του, πολιτικοί και αθρογράφοι.

Αφορμή για το σημείωμα αυτό έδωσε η διάδοση της είδησης από ελληνικά ΜΜΕ ότι η Τουρκία με τις ενέργειές της στην Αν. Μεσόγειο, ανατρέπει τη Συνθήκη των Σεβρών. Μάλιστα της είδησης επακολούθησαν πολλά δημοσιεύματα με χάρτες και άλλες λεπτομέρεις για την εν λόγω συνθήκη.

Δεν το συνηθίζουμε και γνωρίζουμε ότι προκαλούμε αντιπάθειες όταν επισημαίνουμε λάθη, όμως στην προκειμένη περίπτωση πρέπει να το κάνουμε και να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους, γιατί είναι λάθος να παρερμηνεύονται τα μηνύματα της Άγκυρας και τέτοια λάθη μπορεί να κοστίσουν στην πατρίδα μας.

Αν ήταν πιο προσεκτικοί οι δημοσιογράφοι και αναλυτές μας, θα έβλεπαν ότι η αναφορά του Ερντογάν στη Συνθήκη των Σεβρών έγινε με βάση το εξής σκεπτικό:

Στην Αν. Μεσόγειο, οι δυνάμεις της Δύσης δημιούργησαν μια κατάσταση, που ήταν κάτι ανάλογο με τη Συνθήκη των Σεβρών (1920), που διαμέλιζε την Ανατολία και την οποία οι Τούρκοι, με τον “απελευθερωτικό” τους αγώνα, την ακύρωσαν και την πέταξαν στα σκουπίδια, γιατί όπως είναι γνωστό, η συνθήκη εκείνη σε εφαρμόστηκε και τη θέση της πήρε η Συνθήκη της Λοζάνης, που υπογράφηκε τρία χρόνια αργότερα, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Άρα, τι να ανατρέψει ο Ερντογάν το 2019, όταν η Συνθήκη εκείνη δεν εφαρμόστηκε και δεν ισχύει;

Αυτό λοιπόν που είπε με λίγες λέξεις ο Ερντογάν και με περισσότερες λίγες μέρες πριν οι αρθρογράφοι του περιβάλλοντός του, είναι ότι “ανατρέψαμε μια κατάσταση που έτεινε να δημιουργηθεί στην Αν. Μεσόγειο, που λεηλατούσε τις τουρκικές θαλάσσιες ζώνες και η οποία ήταν κάτι ανάλογο με τη Συνθήκη των Σεβρών”.

Αυτά, για να μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους και ζητούμε την κατανόηση εκείνων που δεν κατανόησαν και δεν μετέφεραν σωστά στα άρθρα τους το “μήνυμα” της Τουρκίας.

Και αν το συγκεκριμένο θέμα ίσως για κάποιους να μην είναι και τόσο σοβαρό, η παρέμβασή μας έγινε για να είμαστε εμείς πιο σοβαροί για τέτοια θέματα, που κάποια από τις επόμενες φορές ίσως μας κοστίσουν ακριβά ως χώρα.

Σ.Κ.


https://infognomonpolitics.gr

loading...