Στη Βουλγαρία βρήκαν σταυρό με την εικόνα του Χριστού από το βάπτισμα των Ρως!

Στη Βουλγαρία, αρχαιολόγοι κατά τη διάρκεια ανασκαφών στο μεσαιωνικό φρούριο Tuida στην  πόλη του Σλίβεν ανακάλυψαν πάνω από 100 σπάνια αντικείμενα από την πρώτη βουλγαρική αυτοκρατορία, συμπεριλαμβανομένου ενός αρχαίου χάλκινου σταυρού με την εικόνα του Ιησού Χριστού.

Σύμφωνα με την Rossiyskaya Gazeta, ο σταυρός χρονολογείται από τον 10ο αιώνα. Ανήκει στην περίοδο της Πρώτης Βουλγαρικής Αυτοκρατορίας (632 / 680-1018 μ.Χ.). Αυτός ο σταυρός από χαλκό είναι ένας από τους πιο αξιόλογους στη συλλογή αντικειμένων που βρέθηκαν στο Σλίβεν της νοτιοανατολικής Βουλγαρίας.

Ο σταυρός όπως προαναφέρθηκε ανακαλύφθηκε κατά τις ανασκαφές στο φρούριο Tuida, το οποίο χτίστηκε στη θέση ενός αρχαίου Θρακικού οικισμού. Χτίστηκε από τους Ρωμαίους το 325 μ.Χ., αφότου η πρωτεύουσα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας μεταφέρθηκε από τη Ρώμη στην Κωνσταντινούπολη. Ωστόσο, οι επιστήμονες χρονολογούν τον σταυρό πολύ αργότερα.

Ένα άλλο αξιοσημείωτο τεχνούργημα που βρέθηκε στο φρούριο είναι μια σφραγίδα που απεικονίζει ένα παγώνι, ένα από τα σύμβολα του χριστιανισμού, το οποίο, πιθανόν, στην αρχαιότητα ήταν μέρος κάποιου δαχτυλιδιού. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι είναι η ίδια ηλικία με τον σταυρό.

Και τα δύο αντικείμενα ανακαλύφθηκαν στη μελέτη των ερειπίων ενός κτιρίου κατοικιών.

Είναι γνωστό ότι η Πρώτη Βουλγαρική Αυτοκρατορία υιοθέτησε επίσημα το χριστιανισμό ως κρατική θρησκεία το 864 μ.Χ. Ωστόσο, πιστεύεται ότι πριν από αυτό, για 200 χρόνια συνυπήρχε με την παγανιστική θρησκεία των αρχαίων Βουλγάρων.

Ορισμένοι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Χριστιανισμός εισήλθε στο έδαφος της σύγχρονης Βουλγαρίας τον 1ο αιώνα μ.Χ. κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Απόστολου Παύλου. Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτή η θρησκεία έγινε όλο και πιο συνηθισμένη στους αρχαίους Θράκες.

Εκτός από τα χριστιανικά αντικείμενα, οι Βούλγαροι αρχαιολόγοι βρήκαν επίσης μεγάλο αριθμό μεσαιωνικών νομισμάτων.

loading...