Διεθνή ΜΜΕ προειδοποιούν: «Έρχεται σύγκρουση στη Μεσόγειο λόγω Τουρκίας»

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την κίνηση Ερντογάν να υπογράψει τα “μνημόνια συνεργασίας” με τη Λιβύη -ή μάλλον με την κυβέρνηση της Τρίπολης καθώς αμφισβητείται εκ των έσω- αλλά και την “απάντηση” της Αθήνας, που μετά από ένα διπλωματικό μαραθώνιο επιτάχυνε τις διαδικασίες για την υπογραφή του αγωγού EastMed.

Η πρωτοβουλία του Ερντογάν προβληματίζει τους διεθνείς αναλυτές, όπως αποτυπώνεται σε δημοσίευμα του Reuters. Οι αναλυτές εικάζουν πως η Τουρκία ήθελε να προκαλέσει συναγερμό στην Ελλάδα και την Κύπρο προκειμένου να στείλει το μήνυμα ότι είναι έτοιμη να παίξει σκληρά και να επιβάλλει νέες διαπραγματεύσεις για τις χρόνιες διαμάχες της με τις δύο χώρες.

Όσο όμως οι αναλυτές διερωτώνται, το κρατικό τουρκικό πρακτορείο Anadolu ανέλαβε να δώσεις τις απαντήσεις, ξεδιπλώνοντας την στρατηγική του Ερντογάν, που περιλαμβάνεται στην φράση “όποιος κυριαρχεί στην Μεσόγειο, κυριαρχεί σε τρεις ηπείρους”.

Taυτόχρονα, σύμφωνα με άλλο δημοσίευμα, η κοινή λογική δείχνει ότι η διπλωματία πρέπει να επικρατήσει, αλλά οι κινήσεις της Τουρκίας στη Μεσόγειο, κάνουν όλο και πιο πιθανή την ανάφλεξη. Η ανάλυση του Foreign Policy, δεν θέλει να πάρει το ρίσκο κι αφήνει ανοιχτά και τα δύο ενδεχόμενα.

Κάνει λόγο για την προσπάθεια της Τουρκίας να “σπάσει” το μέτωπο που έχει δημιουργηθεί με τις συμμαχίες των χωρών της περιοχής, από το οποίο προκύπτει και η εκτίμηση για την απομόνωση της.

“Η στάση της Τουρκίας στη Λιβύη είναι μια απάντηση στην αυξανόμενη διπλωματική της απομόνωση στην περιοχή”, γράφει το Foreign Policy.

“Η Τουρκία έρχεται σε αντίθεση με τους δυτικούς συμμάχους της μετά την έναρξη στρατιωτικής επίθεσης στη βόρεια Συρία τον Οκτώβριο, ενώ ανταγωνίζεται για την περιφερειακή επιρροή με τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Αίγυπτο, οι οποίοι υποστηρίζουν το LNA του Khalifa Haftar στη Λιβύη. Ο οποίος υποστηρίζεται επίσης από τη Ρωσία. Βλέπει επίσης μια ομάδα κρατών όπως το Ισραήλ, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Αίγυπτο που συνεργάζονται για να εκμεταλλευτούν τα δυνητικά πλούσια αποθέματα υδρογονανθράκων στην περιοχή, αφήνοντας την Τουρκία εκτός”, επισημαίνει .

Η Τουρκία είναι προφανώς δυσαρεστημένη και από την πρόθεση των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κύπρο.

“Με την Άγκυρα να εντείνει τις δραστηριότητες γεώτρησης αερίου κοντά στην Κύπρο και τώρα να απειλεί να στείλει το ναυτικό της για να προστατεύσει τα χωρικά ύδατα που ισχυρίζεται ότι τις ανήκουν, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος η μάχη για την εξαγωγή φυσικού αερίου από τον βυθό να καταλήξει σε ανάφλεξη με συγκρούσεις μεταξύ των γειτόνων της ανατολικής Μεσογείου και όχι τροφοδοτώντας την προσέγγιση “.

loading...