Αμερικανική στήριξη στην Ελλάδα – Τζ. Πάιατ: «Προκλητική η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης» – Πάει Ουάσινγκτον ο Μητσοτάκης

Με φόντο τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και την επικείμενη επίσκεψή του στον Λευκό Οίκο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε το απόγευμα της Τρίτης με τον Αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό συντάκτη του Open TV Σπύρο Μουρελάτο Ελλάδα και ΗΠΑ δίνουν μεγάλη σημασία στη συνάντηση που θα έχουν ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Πάιατ κράτησε πάνω από μία ώρα και σύμφωνα με πληροφορίες τέθηκε επί τάπητος η ατζέντα των θεμάτων που θα συζητήσουν ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο των ΗΠΑ. Μάλιστα ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα τόνισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, πως η στάση της Τουρκίας μέσω της συμφωνίας της με την Λιβύη είναι «προκλητική».

Το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον θα κρατήσει τρεις μέρες. Η ατζέντα του ταξιδιού θα είναι διευρημένη με κυρίως μενού την γεωπολιτική κατάσταση στη Μεσόγειο αλλά και την οικονομία. Επιπλέον Μητσοτάκης και Τραμπ θα συζητήσουν για τα εθνικά θέματα. Ακόμη επί τάπητος θα τεθούν οι επενδύσεις, τα ενεργειακά αλλά και τα εξοπλιστικά. Πάντως η συμμετοχή αρκετών υπουργών στο ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, προδιαθέτει για χειροπιαστά αποτελέσματα σε συγκεκριμένους τομείς.

Από την άλλη πλευρά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Σύνοδο Κορυφής πρόκειται να κλιμακώσει τις διπλωματικές του πρωτοβουλίες και πρόκειται να ζητήσει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ξεκάθαρη καταδίκη της Τουρκίας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο. Ακόμη αναμένεται να ζητήσει να χαρακτηρισθεί παράνομη και νομικά άκυρη η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης αλλά και μια ξεκάθαρη στήριξη της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Open TV τα προηγούμενα 24ωρα ο πρωθυπουργός προετοίμασε το έδαφος για τη συγκεκριμένη Σύνοδο Κορυφής. Μάλιστα μίλησε τηλεφωνικά με πολλούς ηγέτες της Ε.Ε. και αναμένεται να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να υπάρξει ξεχωριστό κεφάλαιο στο κείμενο συμπερασμάτων που θα καταδικάζει την Τουρκία.

loading...