Σε πολεμικό συναγερμό η Αίγυπτος: Έκτακτο συμβούλιο συγκάλεσε ο Σίσι – Στέλνει ενισχύσεις ο Ερντογάν στη Λιβύη

Του Ανδρέα Μουντζουρούλια

Σε πολεμικό συναγερμό βρίσκεται η Αίγυπτος. Ο Αιγύπτιος ηγέτης Abdel Fattah El-Sisi συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο Εκεί συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στην Α. Μεσόγειο παρουσία του Υποργού Άμυνας Mohamed Zaki και του Α/ΓΕΝ Ahmed Khaled. Οι κινήσεις της Άγκυρας πλέον ανησυχούν το Κάιρο, το οποίο παίρνει μέτρα.

Σε πρώτη φάση έστειλε τανκ στον Haftar, ενώ παρέχει βοήθεια μέσω των μυστικών υπηρεσιών. Εάν τελικά οι Τούρκοι στείλουν περισσότερος στρατιώτες στη Λιβύη, τότε δεν αποκλείεται και ενεργή συμμετοχή της Αιγύπτου με παρουσία επίλεκτων μονάδων των ΕΔ.

Η παρουσία του Α/ΓΕΝ δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως τυχαία, καθώς τυχόν κάθοδος τουρκικών πλοίων θα προκαλέσει πρόβλημα και στην Αίγυπτο. Στα σχέδια υπάρχουν μέχρι και η κίνηση ναυτικού αποκλεισμού της θαλάσσιας περιοχής μέχρι την Λιβύη, για να εμποδιστούν οι Τούρκοι.

Πάντως η Αίγυπτος προχώρησε σε μία κίνηση-ματ. Ο ΥΠΕΞ Sameh Shoukry συναντήθηκε με στελέχη του PKK και YPG. Ίσως η χώρα του Φαραώ σχεδιάζει τον απόλυτο αιφνιδιασμό στην Τουρκία, καθώς οι Κούρδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν εντός Τουρκίας για ανταρτοπόλεμο.

Μία τέτοια κίνηση θα έβαζε σε πρόβλημα την Τουρκία, καθώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσει δύο μέτωπα, το ένα στη Λιβύη και το άλλο στο εσωτερικό της.

Βέβαια η Άγκυρα όπως μπορείτε να δείτε και στον χάρτη συνεχίζει να στέλνει όπλα στη Τρίπολη. Το cargo αυτή την φορά δεν πέρασε πάνω από την Ελλάδα όπως τις προηγούμενες φορές.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΚΤΑΙ

Η Τουρκία είναι έτοιμη να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, αν η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Λιβύης το ζητήσει, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, αναφερόμενος στην ανάπτυξη Τούρκων στρατιωτών στη Λιβύη. «Αν οι Λίβυοι αδελφοί μας υποβάλλουν ένα τέτοιο αίτημα, η Τουρκία είναι έτοιμη να πράξει ό,τι είναι αναγκαίο», είπε ο Οκτάι, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, σε ένα συνέδριο για το εμπόριο και τη συνεργασία στην Κωνσταντινούπολη.

loading...