Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης ΣΥΡΙΖΑ: Οι τοποθετήσεις των μελών – Παππάς: Ο μετασχηματισμός του κόμματος πρέπει να αποτυπωθεί και στο όνομά του

Με πλήθος ομιλιών που ακολούθησαν μετά την εισηγητική τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα, συνεχίστηκαν οι χθεσινές εργασίες της νεοσυσταθείσας Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Στη συνεδρίαση που ολοκληρώνεται σήμερα το απόγευμα, τα μέλη του οργάνου τοποθετούνται για σειρά ζητημάτων, από τα μείζονα πολιτικά ζητήματα της επικαιρότητας έως και τα θέματα που αφορούν αμιγώς τους όρους της διεύρυνσης και τον μετασχηματισμό, με κοινό τόπο τον ανοικτό, μαζικό και δημοκρατικό χαρακτήρα του κόμματος.

Μεταξύ των δεκάδων στελεχών που πήραν τον λόγο, ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης χαρακτήρισε “ώριμο βήμα” την πρωτοβουλία ένωσης δυνάμεων “από διαφορετική προέλευση” που όμως “συγκλίνουν και εκφράζονται” από την κοινή διακήρυξη της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης.

Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε ότι δεν αποτελεί ένα εγχείρημα “από το μηδέν”, αλλά για μια “κορύφωση”, αφού από αρκετά χρόνια πριν και σε διαφορετικές φάσεις ήρθαν τα “κύματα συνεύρεσης”, από τα “πρώτα χρόνια του μνημονίου” μέχρι την κυβέρνηση. “Κορυφαία στιγμή” αποκάλεσε τη λύση ενός “εθνικού ζητήματος” με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία έθεσε “υγιείς διαχωριστικές γραμμές στην ελληνική κοινωνία”. Επιπλέον, σημείωσε, ότι στόχος δεν είναι “να επανασυσπειρώσουμε το 32%”, αλλά μέσα από “συζήτηση και αυτοκριτική” να μιλήσουμε σε βάθος με την κοινωνία που δεν ήρθε στην κάλπη, να αποκατασταθεί η “επικοινωνία και η αξιοπιστία” στην κοινωνία, μιλώντας με θάρρος και τόλμη και για τα λάθη. Σε αυτό, τόνισε, δεν πρέπει να ανάγονται σε “μείζονα”, θέματα όπως το πώς θα εκλεγεί ο πρόεδρος ή ο τίτλος του κόμματος. “Αυτά έχει ανάγκη η κοινωνία, με αυτά θα σπάσουμε το τείχος της απομόνωσης που έχτισαν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης;”, αναρωτήθηκε και υπογράμμισε ότι “δεν πρέπει να χαθεί αυτή η ευκαιρία” και πως δεν “πρέπει να κάνουμε το χατίρι στις δυνάμεις που θέλουν να χωρέσουν τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ στα όρια του σημερινού δικομματισμού”.

Ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποτυπωθεί και στο όνομά του, υποστήριξε ο βουλευτής και πρώην υπουργός Ψηφιακής πολιτικής, Νίκος Παππάς μιλώντας στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Είπε ότι η προσθήκη προσδιορισμού στο «ΣΥΡΙΖΑ» θα σηματοδοτήσει την προοδευτική παράταξη και τον οικολογικό προσανατολισμό της. Ανέφερε ότι στα δημοκρατικά κόμματα τα μέλη έχουν τον πρώτο και τελευταίο λόγο. Και στο θέμα του ονόματος. Ο ίδιος εξέφρασε την άποψη ότι αυτό το εγχείρημα πρέπει να είναι ανοιχτό και να “χωράει” όλους όσους συμφωνούν στη διακήρυξη και στο πρόγραμμα. “Με βάση τη διακήρυξη μας και κυρίως χωρίς αποκλεισμούς, προχωράμε στο μετασχηματισμό του κόμματος, στην μεγάλη δημοκρατική προοδευτική παράταξη της Αριστεράς”. “Το χειρότερο αλλά και το ευκολότερο είναι να ξεκινήσουμε αυτήν την πρωτοβουλία με το ποιοι δε χωράνε”, είπε και σημείωσε ότι “ακόμα και αν κάποιος διαφώνησε με τις Πρέσπες και είναι έτοιμος για να δώσει τη μάχη, ναι χωράει”. “Μας ενώνουν ιδέες”, συμπλήρωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρθηκε στην ιδέα της προοδευτικής Ευρώπης, στο ρόλο των κινημάτων και την ιδέα “ότι τα προγράμματα συγκροτούν πλειοψηφίες, γιατί διαφορετικά παραμένουν χαρτιά”. “Δεν έχουμε κανένα λόγο να φοβόμαστε να καλέσουμε όσο το δυνατό περισσότερους δημοκρατικούς πολίτες”, κατέληξε ο Ν. Παππάς.

Την άποψη ότι “δεν χωράνε όλοι” στο “συλλογικό εμείς”, είχε εκφράσει μόλις πριν ο Πάνος Λάμπρου (53+), μέλος της Πολιτικής Γραμματείας. “Να χωρέσει και τον Άρη Βελουχιώτη και αυτόν που τον κατέδωσε;”, σχολίασε χαρακτηριστικά, ενώ ανέφερε και το παράδειγμα ότι δεν μπορεί στον “πυρήνα” της νέας προσπάθειας να βρίσκεται η οικολογία, και ταυτόχρονα να περιλαμβάνει “αυτούς που παίζουν ρόλο στις εξορύξεις χρυσού”. “Δεν μπορεί να είναι με ολίγην αριστερά, ολίγη κεντροδεξιά, κεντροαριστερά ή κέντρο”, πρόσθεσε. Συγχρόνως, αναφέρθηκε με θετικό τρόπο σε συγκεκριμένα πρόσωπα που προέρχονται από τη διεύρυνση, όπως ο Σπύρος Δανέλλης και ο Σωτήρης Βαλντέν και σε όλους όσοι “έχουν τοποθετηθεί για το διεθνισμό και τον ανθρωπισμό”. “Αυτή η υπόθεση θα έχει ταυτότητα και θα είναι αριστερή”, κατέληξε ο κ. Λάμπρου.

“Για να μην καταντήσει ανερμάτιστη πολυσυλλεκτική δύναμη, χρειάζονται αρχές”, τόνισε ο Νίκος Φίλης, ο οποίος ξεκινώντας την τοποθέτηση του είπε ότι είναι μέρα χαράς, καθώς σμίγουν σήμερα παλιοί και νέοι, κάποιοι παλιότεροι που είχαν χωρίσει και ξανασμίγουν και οι νεότεροι που έρχονται, για να χτιστεί ένας δυνατός ΣΥΡΙΖΑ, όπως ήταν η εντολή των εκλογών. Ο βουλευτής επισήμανε ότι σωστά ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν γίνεται κόμμα συστημικής αντιπολίτευσης, για να σημειώσει ότι πρέπει να είναι της ριζοσπαστικής αριστερής αντιπολίτευσης. Αυτό, είπε, είναι θέμα φυσιογνωμίας του κόμματος και αναδεικνύει την ανάγκη για προγραμματικές επανατοποθετήσεις, μακριά από μνημονιακούς καταναγκασμούς. Να “ξανασυστηθεί” το κόμμα στην κοινωνία, είπε, “ως δύναμη της σύγχρονης και δημοκρατικής αριστεράς”. Είπε ότι οι πολίτες μας έδωσαν 32% με εντολή να διορθωθούμε για να επιστρέψουμε και πως γι’ αυτό είναι αναγκαία και η αποτίμηση του κυβερνητικού έργου και η προγραμματική ανασυγκρότηση. Αναφορικά με τους όρους της διεύρυνσης, ο κ. Φίλης σχολίασε ότι κάποιος εντάσσεται σε ένα κόμμα με βάση το πρόγραμμα και την ιδεολογία, “δεν είναι απλώς περιπατητές στον δρόμο”, υποστηρίζοντας ότι ιδιαίτερα όσον αφορά δημόσια πρόσωπα, θα πρέπει να έχουν επανατοποθετηθεί και για το παρελθόν τους. Επανέλαβε τη θέση του για διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας, ότι η ατζέντα της κλιματικής αλλαγής και οι εξορύξεις πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν πάνε μαζί, αλλά και ότι “αποτύχαμε” στη ρύθμιση των ιδιωτικών μίντια και με την ΕΡΤ. Έθεσε ακόμη το ερώτημα αν με ιδιωτικές τράπεζες και επιχειρήσεις χωρίς δημόσια παρέμβαση, μπορούμε να έχουμε δίκαιη ανάπτυξη.

Ο Παύλος Πολάκης είπε ότι διαφωνεί με σειρά ενστάσεων που έχουν διατυπωθεί, με καλό τρόπο από διάφορες μεριές, ότι η εισδοχή ενός κόσμου που ανήκε στην σοσιαλδημοκρατία θα βλάψει τον ΣΥΡΙΖΑ. “Δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο”. Ανέφερε ότι “η ΝΔ θέλει να κάνει τρία πράγματα: να δώσουν το ασφαλιστικό και τα κερδοφόρα «φιλέτα» του δημοσίου, να πάρουν κάποια δις. από το πλεόνασμα , υπέρ των τραπεζών, να τα φάνε με 5-10 χιλιάδες κολλητούς τους και να κουκουλώσουν τα σκάνδαλα που τους βγάλαμε στη φόρα”. “Εμείς απαντάμε με τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μια μεγάλη πολιτική και κοινωνική συμμαχία ανθρώπων με διαφορετικές πολιτικές διαδρομές που όμως έχουν κοινό όραμα την κοινωνική απελευθέρωση”, τόνισε. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το “βαθύ κράτος” στην Ελλάδα είναι τρεις μηχανισμοί, η δικαιοσύνη, το γενικό λογιστήριο του κράτους και οι τράπεζες και πως η αλλαγή τους είναι απαραίτητο στοιχείου του επόμενου προγράμματος του κόμματος ειδάλλως δεν θα μπορέσει να ανατρέψει την πολιτική πραγματικότητα προς όφελος των πολλών.

Σήμερα αποδεικνύουμε ότι η Προοδευτική Συμμαχία είναι στρατηγική επιλογή, είπε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. “Ξεκινάμε για τη σύγχρονη πληθυντική αριστερά, όπου οι ιδέες της σοσιαλδημοκρατίας και της πολιτικής οικολογίας θα μπολιάσουν τη ριζοσπαστική και ανανεωτική αριστερά”, τόνισε, ζητώντας να ξαναπιάσουμε το νήμα από τη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών της 7ης Ιουλίου, ότι το αποτέλεσμα είναι εντολή μετασχηματισμού. Τοποθετούμενος για το θέμα του ονόματος, είχε τρεις παρατηρήσεις: α) Το brand name «ΣΥΡΙΖΑ» είναι ισχυρό και δεν αμφισβητείται από κανέναν. β) Η συμβολή της Προοδευτικής Συμμαχίας και της ευρύτερης προοδευτικής παράταξης είναι απαραίτητο να αποτυπώνεται γ) Να λάβουμε υπόψη την πολιτική οικολογία και όλη τη νέα γενιά που διαδηλώνει διεθνώς για την κλιματική αλλαγή. Αυτά θα πρέπει να συζητηθούν στο δρόμο προς το συνέδριο, είπε. “Να αγκαλιάσουμε όλο τον προοδευτικό κόσμο και να μη χαρίσουμε το δημοκρατικό κέντρο στον Κυριάκο Μητσοτάκη”, δεν θέλουμε “το ακραίο κέντρο του Δοξιάδη”, είπε και υποστήριξε ότι η δημιουργία “υγειονομικής ζώνης” την ώρα του ανοίγματος, δεν βοηθά.

Για “μέρα χαράς και ελπίδας” έκανε λόγο η βουλευτής και πρώην υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, σημειώνοντας ότι το εγχείρημα διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί “νέα αφετηρία, ένα ισχυρό μήνυμα σε όλους του προοδευτικούς, αριστερούς πολίτες”. Η βουλευτής ανάφερε ότι αυτό που “ενώνει” όσους συμμετέχουν στην πρωτοβουλία αυτή είναι οι “κοινές αξίες”, όπως η πίστη στην ισότητα, η αλληλεγγύη, το όχι στο νεοφασισμό και το νεοφιλελευθερισμό. Εξάλλου, υπογράμμισε ότι “με τη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απελευθερωθήκαμε από τα μνημόνια”, μιλώντας για επιχείρηση “μνημονιακής παλινόρθωσης” από τη ΝΔ. Η πρώην υπουργός επισήμανε, τέλος, ότι “ερχόμαστε με σεβασμό στην Αριστερά και στην παράδοση της Αριστεράς”.

“Θέλουμε έναν ΣΥΡΙΖΑ των πολλών και όχι των «παλιών» “, είπε ο Γραμματέας της Νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωτήρης Αλεξίου. “Μαζικός ΣΥΡΙΖΑ σημαίνει περισσότερη αριστερή πρακτική ενός και εκτός κόμματος”. Ανέφερε ότι η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ ήδη έχει ξεκινήσει τη διαδικασία ανασυγκρότησής της, εντάσσοντας οργανώσεις και νέους από τον σοσιαλιστικό χώρο. Η διακήρυξη αυτής της διαδικασίας δημοσιεύτηκε πριν από μια εβδομάδα. Επιπλέον αναφέρθηκε σε κείμενο που εξέδωσε η Νεολαία μετά από τη σημερινή διεξαγωγή έκτακτου κεντρικού συμβουλίου της το πρωί, όπου δεν διατυπώνονται επιφυλάξεις για την αναγκαιότητα της διεύρυνσης, αλλά κριτική για παλαιοκομματικές νοοτροπίες και φραξιονιστικές λογικές ορισμένων. Τους καλωσορίζουμε όλους, τόνισε, δεν καλωσορίζουμε αυτούς που αναζητούν αναρρίχηση στην κομματική εξουσία και θέλουν να αναβαπτιστούν για τις παλιές επιλογές τους.

“Πρέπει να βάλουμε προμετωπίδα την ενότητα”, είπε ο Αντώνης Κοτσακάς, μέλος της ΠΓ, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι στο προγραμματικό πεδίο τα πράγματα είναι αρκετά εύκολα, αρκεί να υπάρξει προσοχή η προγραμματική πρόταση να μην επηρεαστεί από νοσήματα της κυβερνητικής εμπειρίας.

“Το 32% που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε την προοδευτική πολιτική, όχι μόνο για σήμερα, αλλά για αύριο”, σημείωσε ο Φώτης Κουβέλης, προσθέτοντας ότι το ισοζύγιο για τη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν θετικό. Όμως, πρόσθεσε, δεν φτάνει να το υπερασπιζόμαστε ως κεκτημένο, αλλά να διαμορφώσουμε το καινούριο πολιτικό αφήγημα που θα αφορά τα νέα στοιχεία που έρχονται απειλητικά και ζητούν απάντηση. Επισήμανε ότι εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να υπάρχει ταυτόσημη ιδεολογική ταυτότητα σε όλους και πως το πρόγραμμα είναι εκείνο που θα οριοθετήσει την προγραμματική συμφωνία των μελών του κόμματος. Δεν πρέπει να προσερχόμαστε με φοβίες στη συζήτηση για το τι πρέπει να συμβεί, είπε.

O Παναγιώτης Παναγιώτου (“Γέφυρα”) υπογράμμισε την ανάγκη ενός “μετασχηματισμού” που θα συνδυάζει αφενός τη “συνέχεια” και αφετέρου το νέο, με “αμετάθετο στόχο” τη “μεγάλη, προοδευτική, πολιτική και κοινωνική παράταξη”. Επιπλέον, επιτέθηκε στη ΝΔ, χαρακτηρίζοντάς τη “αυταρχική δεξιά” που επανέφερε “πρακτικές διαπλοκής και πελατειακού κράτους”.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

loading...