«Έκοψε» τον τσαμπουκά του Ερντογάν ο Νετανιάχου: «Δεν συνεργαζόμαστε με την Τουρκία, μην κάνεις όνειρα για τον αγωγό»

Έκοψε τα όνειρα του Ερντογάν ο Ισραηλινός ηγέτης Νετανιάχου. Το Τελ Αβίβ δεν πρόκειται ποτέ να συνεργαστεί με την Άγκυρα και όσοι βιάστηκαν να εξάγουν συμπεράσματα θα έπρεπε να περιμένουν.

Πολλοί συνάδελφοι στη χώρα μας, που δήθεν υπερηφανεύονται ότι γνωρίζουν από γεωπολιτική, έσπευσαν να γράψουν ότι οι Ισραηλινοί πούλησαν την Κύπρο.

Κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η κατάσταση βέβαια είναι περίπλοκη στο Τελ Αβίβ, καθώς κάποιοι θέλουν να ρίξουν τον Μπίμπι, όμως η εξωτερική τους πολιτική έχει συνέχεια.

Μάλιστα θα πρέπει να αναφέρουμε, ότι ο δημοσιογράφος που έβγαλε την είδηση στο Ισραήλ, είναι φιλότουρκος και κεντροαριστερός!

Διαβεβαιώσεις προς τη Λευκωσία δίνει η Ιερουσαλήμ σ’ ό,τι αφορά την κατασκευή αγωγού για τη μεταφορά ισραηλινού φυσικού αερίου προς την Τουρκία και απ’ εκεί προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκεια μακράς τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Χριστοδουλίδης με την ισραηλινή πλευρά, συζητήθηκαν σε έκταση οι τουρκικές ενέργειες στην περιοχή.

Από την επικοινωνία του υπουργού Εξωτερικών με την ισραηλινή πλευρά προκύπτει ότι η τουρκική κίνηση και έμμεσος εκβιασμός ήταν αντίδραση στην κριτική του Ισραήλ προς την Τουρκία για τη συμφωνία με τη Λιβύη. Ήθελε η Άγκυρα να στείλει το μήνυμα πως σύμφωνα με τους δικούς της σχεδιασμούς και αποφάσεις δεν μπορεί να περάσει ο αγωγός EastMed από τα «τουρκικά ύδατα». Με την Άγκυρα να προσφέρει μιας μορφής εναλλακτική λύση τη δημιουργία αγωγού από το Ισραήλ προς την Τουρκία.

Η ισραηλινή πλευρά ξεκαθάρισε, σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις που δίνει στη Λευκωσία, ότι δεν αλλάζουν οι σχεδιασμοί και δεν τίθεται θέμα δημιουργίας αγωγού προς την Τουρκία. Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι δεν έχει αλλάξει την προσέγγισή του σ’ ό,τι αφορά τον αγωγό EastMed.

Τι έγραφε ο γνωστός δημοσιογράφος:

“Η Τουρκία, που το τελευταίο διάστημα εκτοξεύει απειλές τονίζοντας ότι δεν θα επιτρέψει την κατασκευή ενός αγωγού που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη, έστειλε ένα μήνυμα στο Ισραήλ λέγοντας ότι είναι ανοιχτή σε διαπραγματεύσεις”.

Συνεχίζοντας ο Stein έγραψε: “Το μήνυμα της Τουρκίας μετέφερε στο ισραήλ ανώτατος Τούρκος αξιωματούχος, ο οποίος είπε ότι “Αν ξανασκεφτόσασταν το θέμα της κατασκευής αγωγού για μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, θα είμασταν ευτυχείς”.

Ο Stein, συνέχισε τις αναφορές του ως εξής:

“Συμπληρωματικά Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν στον Επιτετραμένο του Ισραήλ στην Άγκυρα ότι δεν θα επιτρέψουν να διέλθει από την δική τους υφαλοκρηπίδα-ΑΟΖ ο αγωγός φυσικού αερίου Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας-Ιταλίας, όμως στο θέμα του φυσικού αερίου είναι ανοικτοί για διαπραγματεύσεις με το Ισραήλ.

Την ίδια στιγμή οι Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι “μάλιστα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας (Ερντογάν) εκτόξευσε απειλές, όμως το βασικό του μήνυμα ήταν διάλογος, θέλει τη συνεργασία, δεν θέλει τη σύγκρουση”.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν ότι υπάρχουν νομικής φύσεως προβλήματα με την Τουρκία στο θέμα της κατασκευής του αγωγού και μετά από αυτές τις δηλώσεις έκαναν σχετικές επαφές με την Τουρκία”

loading...