Δήλωση του Αμερικανού Πρέσβη για τα νησιά του Αιγαίου – Τι θέλουν να γίνει στην θάλασσα των Ελλήνων (ΒΙΝΤΕΟ)

Τον καλό παριστάνει, αν μας επιτρέπεται την λαϊκή έκφραση, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, εκφράζοντας ξεκάθαρη αντίθεση στους ισχυρισμούς της Άγκυρας σχετικά με το μνημόνιο που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη, καθώς και με την υφαλοκρηπίδα των νησιών.

Στο πλευρό του και η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία βλέπει τον Ερντογάν να «σπρώχνει» την Τουρκία όλο και πιο βαθιά στην αγκαλιά της αντίπαλης Ρωσίας.

Οι Ευρωπαίοι αναφέρουν το αυτονόητο, πως δηλαδή «η συμφωνία Τουρκίας-ισλαμικής Τρίπολης παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Τώρα έχουμε λάβει τα συγκεκριμένα κείμενα και έχουμε ολοκληρώσει τη νομική ανάλυση για το μνημόνιο της Τουρκίας και της Λιβύης. Η νομική άποψη των ΗΠΑ είναι ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης για τις διεκδικήσεις των θαλάσσιων ζωνών και συγκεκριμένα για τις υφαλοκρηπίδες διαφέρουν από τη νομική μας ανάλυση και από τη νομική ανάλυση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που αφορά το καθεστώς των νησιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, προσθέτοντας πως «τα κατοικημένα νησιά ως ζήτημα του εθιμικού διεθνούς δικαίου δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη».

Ο Πάιατ δηλαδή είπε το αυτονόητο πως τα νησιά με οικονομική ζωή έχουν ΑΟΖ. Στην νέα Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (του 1982) αναφέρεται ρητά στο άρθρο 121, ότι όλα τα νησιά που κατοικούνται, δηλαδή που έχουν οικονομική ζωή, διαθέτουν ΑΟΖ και ότι η ΑΟΖ ενός νησιού καθορίζεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που καθορίζεται και για τις ηπειρωτικές περιοχές. Άρα, σύμφωνα με το Δίκαιο για την Σύμβαση της Θάλασσας (Montego Bay, 1982), ακόμα ΚΑΙ το ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ, που κατά τον ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στο Αιγαίο, έχει ΑΟΖ.

Παράλληλα ο Αμερικανός Πρέσβης, διαμήνυσε πως «ο σωστός τρόπος προσέγγισης αυτών των ζητημάτων δεν γίνεται με μονομερείς διακηρύξεις που παραβλέπουν τις θέσεις των κρατών που επηρεάζονται, στην προκειμένη περίπτωση της Αιγύπτου και της Ελλάδας, αλλά μέσω του διαλόγου».

Και ο διάλογος θα οδηγήσει ενδεχόμενα σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, καθώς αυτό επιθυμεί το ΝΑΤΟ και το Βαθύ Κράτος των ΗΠΑ (Ομπάμα, Χίλαρι κτλ.), το οποίο υπηρετεί ο Πάιατ.

Η Ελλάδα από την πλευρά της πρέπει να ενεργοποιήσει όλα τα διπλωματικά -και όχι μόνο- όπλα που διαθέτει, προκειμένου να αντιμετωπίσει την τουρκική «έφοδο», η οποία, στερείται μεν βάσης, αλλά ουδείς γνωρίζει τα μαγειρέματα συμμαχιών που ενδεχόμενα προκύψουν στην πορεία.

Η Αθήνα διαθέτει φωτογραφίες και άλλα αποδεικτικά στοιχεία ότι η Τουρκία έχει στείλει όπλα στην Λιβύη, παραβιάζοντας το διεθνές εμπάργκο που έχει επιβληθεί.

Η Τουρκία εξοπλίζει εδώ και μήνες τις κυβερνητικές δυνάμεις της Λιβύης και η χώρα μας έχει στοιχεία ότι η Άγκυρα έστειλε μέχρι σήμερα τουλάχιστον 40 τεθωρακισμένα οχήματα και 200 drones στην Τρίπολη.

Δείτε το ρεπορτάζ:

loading...