Εσείς συμφωνείτε? Τέλος στο ανεξέλεγκτο κλείσιμο των δρόμων: Θα απαιτείται ακόμη και εισαγγελέας στις πορείες! (ΒΙΝΤΕΟ)

Σε ένα πλαίσιο νόμου και τάξη θα λαμβάνουν χώρα σύντομα οι διαδηλώσεις.
Mε 18 άρθρα ετοιμάζεται η κυβέρνηση να αλλάξει την «ελληνική πραγματικότητα», σύμφωνα με την οποία «νεκρώνει» το κέντρο της Αθήνας εξαιτίας διαφόρων συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας. Έτσι, θα υπάρχου πλέον νέες προϋποθέσεις και περιορισμοί.

Αρχικά, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα», ο διοργανωτής της κάθε διαμαρτυρίας, θα πρέπει πριν γίνει οτιδήποτε άλλο, να παίρνει την ευθύνη της ειρηνικής πραγματοποίησή της με τη διαρκή και αρμονική συνεργασία με τους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. Επίσης, η πορεία-συγκέντρωση, πρέπει να γνωστοποιείται έγκαιρα στην αρμόδια αστυνομική αρχή.

Εν συνεχεία, προβλέπονται επιπλέον υποχρεώσεις του διοργανωτή, ο οποίος θα πρέπει πλέον να ενημερώνει ο ίδιος τους συμμετέχοντες να μην φέρουν μαζί τους όπλα και διάφορα αντικείμενα για την άσκηση βίας.

Όμως και ο ρόλος της αστυνομίας «αναβαθμίζεται». Πλέον, ο κατά τόπο αρμόδιος γενικός αστυνομικός διευθυντής θα έχει τον τελευταίο λόγο για το αν οι διαδηλωτές θα χρησιμοποιήσουν μόνο το πεζοδρόμιο, την μια λωρίδα κυκλοφορίας ή ολόκληρο το δρόμο. Σε αυτή την απόφαση λόγο θα έχουν και οικείοι δήμαρχοι.

Πλην των παραπάνω, η ΕΛ.ΑΣ θα αποτυπώνει αριθμητικά την πορεία, θα επιβάλλει περιορισμούς ακόμα και σε εν εξελίξει διαμαρτυρίες ή θα αποφασίσει τη διάλυσή τους.

Ωστόσο κάτι εντελώς νέο για την ελληνική πραγματικότητα, είναι πως όλες οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι ειδικά αιτιολογημένες. Στην περίπτωση που δοθεί προφορική διαταγή, συντάσσεται αμελλητί πρακτικό – και πάλι με ειδική αιτιολογία. Κατά τη διάρκεια της διαδήλωσης θα υπάρχει συγκεκριμένος αξιωματικός ως ο «αστυνομικός διαμεσολαβητής», αλλιώς ο σύνδεσμος της αστυνομικής αρχής με τον «διοργανωτή».

Επίσης, ένα ακόμη ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί η νέα ψηφιακή πλατφόρμα, η οποία θα επιτρέπει για πρώτη φορά στους πολίτες να έχουν σε πραγματικό χρόνο και μέσα από τον υπολογιστή τους εικόνα από τους δρόμους της πόλης.

Η ειδική πλατφόρμα θεσμοθετείται με απόφαση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη στο πλαίσιο του Θαλάμου Επιχειρήσεων Παρακολούθησης και Ελέγχου Κυκλοφορίας (ΘΕΠΕΚ) του επιτελείου της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής. Οποιοσδήποτε πολίτης θα παρακολουθεί τις εν εξελίξει πορείες – εκδηλώσεις αλλά και τις σχετικές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Τέλος προβλέπεται επίσης, πως όλες οι πορείες και διαδηλώσεις θα πραγματοποιούνται υπό την παρουσία εισαγγελέα σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ant1. Ο ρόλος του, μέχρι αυτή την ώρα, φαίνεται πως θα περιορίζεται στο να προτείνει εναλλακτικές διαδρομές σε περίπτωση που οι διαδηλωτές δεν υπακούσουν στις οδηγίες του επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης. Επιπρόσθετα, θα κρίνει τα αριθμητικά δεδομένα, ακόμη κι αν υπάρχει διαφορετική εκτίμηση της Αστυνομίας, προκειμένου οι διαδηλωτές να καταλαμβάνουν το τμήμα του δρόμου που τους αναλογεί.

Ο νέος νόμος αναμένεται να έρθει σε δημόσια διαβούλευση αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων ενώ όπως αναφέρεται ο νόμος αυτός ζητά να «συμφιλιώσει» το δικαίωμα στη διαδήλωση με τα δικαιώματα όσων ζουν, εργάζονται και μετακινούνται στο κέντρο.

loading...