ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΝΤΟΡΑΣ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ;

Του Παναγιώτη ΑποστόλουΠολιτικού αναλυτή – αρθρογράφου

[email protected]
www.egerssi.gr

Στα χρόνια της Μεταπολιτευτικής Ελλάδος, το πολιτικό κατεστημένο έγινε ένα με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ΜΜΕ. Τα κόμματα Εξουσίας, με τα μεγάλα Μέσα (τηλεόραση, ραδιόφωνα, εφημερίδες και τα τελευταία χρόνια και διαδικτυακές πλατφόρμες) κατέστησαν σώμα σιαμαίων. Η αλληλεξάρτηση των ΜΜΕ στην Μεταπολιτευτική εποχή και ιδιαίτερα στην Μνημονιακή έγινε ισχυρότερη παρά ποτέ. Αφού ισχυροί οικονομικοί παράγοντες, αγόραζαν τα τηλεοπτικά κανάλια και τα οποία υποστήριζαν και υποστηρίζουν ανερυθρίαστα την εκάστοτε κυβέρνηση που εξυπηρετούσε και εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντά τους. Ακολούθως δημιούργησαν και ραδιοφωνικούς σταθμούς, αγόρασαν εφημερίδες – πάλαι ποτέ σχετικά ανεξάρτητες – προπαγανδίζοντας υπέρ εκείνων με τους οποίους έχουν σχέσεις ομφάλιου λώρου.

Στηρίζοντας εκτός από κυβερνήσεις και πολιτικά κόμματα με πολιτικά πρόσωπα που τα στελεχώνουν, για να έχουν να λαμβάνουν μελλοντικά ωφελήματα… Αυτά τα πολιτικά πρόσωπα τα “εκθέτουν” σε καθημερινή προβολή, προκειμένου να περάσουν στο υποσυνείδητο των Ελλήνων πολιτών!

Αυτά τα Μέσα – εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων – προέβαλαν και στήριξαν ενδοτικές κυβερνήσεις του παρελθόντος! Μνημονιακές κυβερνήσεις που εκτέλεσαν και εκτελούν τις προεργασίες των Μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων, δημιουργώντας την οικονομική κρίση και απεμπολώντας κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδος…

Σε όλα τα ΜΜΕ η κ. Ντόρα Μπακογιάννη και ιδιαίτερα στον ΣΚΑΙ…

Το πλέον υπερπροβεβλημένο πολιτικό πρόσωπο των τελευταίων εβδομάδων – τουλάχιστον – είναι η Βουλευτής Χανίων της ΝΔ κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Η οποία αυτήν την στιγμή, είναι μια Βουλευτής της εθνικής αντιπροσωπίας της Βουλής όπως και οι άλλοι 299. Η οποία δεν είναι Υπουργός, για να δικαιολογείται η υπερπροβολή της από τα ΜΜΕ. Ωστόσο, να δεχτώ πως αυτή η υπερπροβολή – μεγαλύτερη κι από Υπουργών – της παραχωρείται απλόχερα επειδή υπήρξε πρώην ΥΠΕΞ στη κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Επειδή είναι αδελφή του νυν Πρωθυπουργού και κόρη πρώην Πρωθυπουργού. Να δεχτώ επίσης, πως πρέπει να έχει άποψη ως πολιτικό πρόσωπο (αφού είναι και Βουλευτής), για όλα τα πολιτικά ζητήματα και βεβαίως πρέπει να την εκφράζει. Αλλά τέτοια υπερπροβολή στα ΜΜΕ είναι πρωτόγνωρη… Όταν μάλιστα οι διατυπωμένες απόψεις της – που πάντοτε εξέφραζε και αυτό πρέπει να της το πιστώσουμε – είναι σε πολλούς ιδιαίτερα περίεργες…

Από τη δημιουργία Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών (ΕΟΖ), τις οποίες διακαώς επιθυμούν ΗΠΑ, Γερμανία και Αγγλία, αλλά και πολυεθνικές εταιρείες για να έχουν φτηνά εργατικά χέρια αλλοδαπών, που τα εμπορεύματα θεωρούνται ότι είναι πέραν από τα όρια του τελωνιακού εδάφους! Που δεν θα υπόκεινται στον κοινό τελωνιακό έλεγχο, που δεν θα έχουν την ίδια φορολογία και τα οφέλη θα τα εισπράττουν ξένες δυνάμεις! Δημιουργία ΕΟΖ, σε ευαίσθητες περιοχές της Πατρίδος μας, όπως η Θράκη:

«Υπάρχει μία διαδικασία στην Ελλάδα για τους εργάτες γης. Καλείς εργάτες γης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Αυτή η διαδικασία σου επιτρέπει να δώσεις προσωρινές άδειες παραμονής. Έχουν δουλειά και στέγη. Η πρότασή μου είναι να πάμε συγκεκριμένα στη Μόρια και να πούμε “ποιος θέλει να γίνει εργάτης γης ρε παιδιά;”. Είμαι περίεργη να δω ποιοι θα ανταποκριθούν. Ή έχουν μπει σε μια λογική ιδρυματοποίησης; Υπάρχουν υπουργοί που το κουβεντιάσαμε και νομίζουν ότι αυτό το πράγμα μπορεί να περπατήσει, θα το δοκιμάσουμε κι αυτό. Εργάτες γης χρειάζεται η ελληνική ύπαιθρος»…

Μέχρι την προσφάτως διατυπωμένη άποψή της, πως η διαφορά μας στο ζήτημα της υφαλοκρηπίδας με την Τουρκία, θα πρέπει να διευθετηθεί από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Άποψη που βεβαίως ακούγεται λογική, αλλά ταυτόχρονα είναι και εξόχως ανησυχητική, αν θεωρήσουμε ότι η υπάρχουσα κυβέρνηση θα υπερασπιστεί τα δίκαια αιτήματα της χώρας μας. Μια κυβέρνηση που μετεκλογικά ταυτίστηκε απόλυτα με την προηγούμενη κυβέρνηση στην παραχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας, της εθνότητας και της γλώσσας στους γείτονες Σκοπιανούς. Μια κυβέρνηση που δεν πήρε μυρουδιά από την πολύμηνη προετοιμασία των Τούρκων, όσον αφορά την στρατηγική κίνηση του Ρ. Τ. Ερντογάν με την ανακήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο, μαζί με την κυβέρνηση της Τρίπολης (Λιβύη).

Σχηματίζεται νέος “πολιτικός αρραβώνας” Μπακογιάννη – Βενιζέλου;

Πέραν όμως της υπερπροβολής της κ. Μπακογιάννη στα ΜΜΕ, θα ήθελα να σταθώ ιδιαίτερα σε μια κυρίαρχη παρουσία της σε εκδήλωση του Κύκλου Ιδεών του Ευάγγελου Βενιζέλου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Εκεί η πρώην υπουργός Εξωτερικών, μονοπώλησε το ενδιαφέρον της εκδήλωσης μιλώντας για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο. Έχοντας στα δεξιά της τον δημοσιογράφο του ΣΚΑΙ κ. Αλέξη Παπαχελά, ο οποίος επιμελήθηκε τη συγγραφή βιβλίου με τίτλο: “Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια” και βέβαια τον κ. Αλέξη Παπαχελά της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ! Ακόμη πιο δεξιά της στο πάνελ ήταν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος στις 25 Ιουνίου του 2013 ανέλαβε Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και ΥΠΕΞ, στην κυβέρνηση συνεργασίας που σχηματίστηκε τον Ιούνιο του 2012 και ολοκλήρωσε τη θητεία της με τις εκλογές της 25/1/2015. Μια κυβέρνηση συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας (Αντώνης Σαμαράς), ΠΑΣΟΚ (Ευάγγελος Βενιζέλος) και ΔΗΜΑΡ (Δημοκρατική Αριστερά, Φώτης Κουβέλης).

Από εκείνη την χρονική στιγμή (της συγκυβέρνησης) θεωρούταν, πως οι σχέσεις του Αντώνη Σαμαρά και του Ευάγγελου Βενιζέλου ήταν άριστες. Και παρουσιαζόταν από πολλούς ειδήμονες, ως κοινή η πολιτική πλεύση των δυο ανδρών.

Ωστόσο, η συνεύρεση της Ντόρας Μπακογιάννη (κόκκινο διαχρονικό πανί για τον Αντώνη Σαμαρά και το αντίστροφο) με τον Ευάγγελο Βενιζέλο (σε δική του εκδήλωση μάλιστα) γέννησε πολύ μεγάλα ερωτηματικά…

Τι συμβαίνει με τις πολιτικές σχέσεις Σαμαρά – Βενιζέλου; Έχουμε πολιτικό διαζύγιο;

Σχηματίζεται ένας νέος πολιτικός αρραβώνας; Εάν ναι, πού αποσκοπεί πολιτικά;

Όλο το Μαξίμου άκουγε προσεκτικά την κ. Ντόρα Μπακογιάννη…
Η πολιτική συμμαχία Σαμαρά – Βενιζέλου, δεν οδηγεί ούτε μεσοπρόθεσμα, ούτε μακροπρόθεσμα σε πολιτικά οφέλη για τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Και όλοι γνωρίζουμε ότι τέτοιες πολιτικές συμμαχίες γρήγορα γίνονται, αλλά και γρήγορα διαλύονται.

Όμως ένα πολιτικό άνοιγμα του Ευάγγελου Βενιζέλου με την κυβερνητική παράταξη της ΝΔ και τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, θα κατέγραφε μεσοπρόθεσμα πολιτικά οφέλη για τον πρώην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Από την στιγμή που στην εν λόγω εκδήλωση, έδωσαν το παρόν στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, άνθρωποι του Μεγάρου Μαξίμου. Όπως, ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόρδας, ο Σύμβουλου Εθνικής Ασφαλείας του Πρωθυπουργού Αλέξανδρος Διακόπουλος και η επικεφαλής του Διπλωματικού Γραφείου του Κυριάκου Μητσοτάκη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου.

Άρα, είναι φύσει αδύνατον να παραβρέθηκαν εκεί, χωρίς την πρωθυπουργική εντολή.

Αλλά παραβρέθηκαν εκεί και πολλοί βουλευτές της “Μητσοτακικής πτέρυγας” της ΝΔ, όχι όμως της “Καραμανλικής” και της “Σαμαρικής”. Που αθροιζόμενες η “Καραμανλική” και η “Σαμαρική” (πτέρυγες), είναι πολυπληθέστερες της “Μητσοτακικής πτέρυγας”!

Από την άλλη, ο Ευάγγελος Βενιζέλος παραμένει συντεταγμένος στις θέσεις της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Φώφης Γεννηματά (τούτο έδειξε το πρόσφατο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ), η οποία φαίνεται ότι τα βρίσκει με τον Πρωθυπουργό για την ψήφιση νέου εκλογικού νόμου με ενισχυμένη αναλογική. Απομένουν να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις σκληροπυρηνικών του ΣΥΡΙΖΑ, που ακούγεται πως δεν συμφωνούν με την ελλοχεύουσα άποψη του Αλέξη Τσίπρα.

Σε αυτήν την περίπτωση, που κάποιοι τάχατες αντιδρώντες θα χαρακτήριζαν ως Οργουελική εκδοχή, θα τους απαντήσω, πως πολλάκις στην πολιτική ζωή του Τόπου είδαμε να υλοποιούνται τέτοια ευφάνταστα σενάρια!

Έτσι, σε μια τέτοια περίπτωση το αντίδωρο θα είναι ισχυρό. Με 4 – 5 Υπουργούς να προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ. Στην νέα κυβέρνηση βεβαίως – βεβαίως…

Η Ντόρα Μπακογιάννη ορέγεται το Προεδρικό Μέγαρο;

Με την Ντόρα Μπακογιάννη όμως τι γίνεται;

Πριν σας πω την εκτίμησή μου, που ωστόσο πηγάζει και από καλό ρεπορτάζ, ας λάβουμε υπόψη μας, ότι στα τέλη Ιανουαρίου του νέου χρόνου ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να δημοσιοποιήσει τον προτεινόμενο υπό του κόμματός του για το Αξίωμα του ΠτΔ. Και βεβαίως δεν έχει κατά νου, ούτε τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο (σημερινό ΠτΔ), ούτε τον Αντώνη Σαμαρά (παρότι πολλά στελέχη και βουλευτές έχουν επίσημα δηλώσει την αποδοχή τους για την ανάληψη της Προεδρίας της Δημοκρατίας από τον πρώην Πρωθυπουργό).

Υπενθυμίζουμε εδώ, ότι η κ. Φώφη Γεννηματά σε ανύποπτο χρόνο είχε δηλώσει ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πρέπει να προέρχεται από τον χώρο της Κεντροαριστεράς! Θέτοντας στο παιχνίδι διεκδίκησης τους πρώην Πρωθυπουργούς, Κώστα Σημίτη και Γιώργο Παπανδρέου.

Όμως, άλλα τα μάτια του λαγού κι άλλα της κουκουβάγιας. Η Φώφη Γεννηματά θα υπακούσει στην επιλογή του πολιτικοοικονομικού διεθνούς Συστήματος για το ανώτατο θεσμικό αξίωμα. Και αυτό μου είπαν πως ακούει σε ένα και μόνο όνομα: Ντόρα Μπακογιάννη! Για πρώτη φορά λοιπόν ΠτΔ γυναίκα πολιτικός; Όπως τότε, για πρώτη φορά γυναίκα Δήμαρχος της Αθήνας!

Κι ο Προκόπης Παυλόπουλος; Τι κάνει; Παρακολουθεί όλα τα κουβεντολόγια περί της προεδρολογίας, χωρίς να είναι ικανός να αντιδράσει σε ένα πολιτικό Σύστημα, που καθημερινά φθείρει τον ίδιο και τον Θεσμό της Δημοκρατίας;

Επανερχόμενος όμως στα παραπάνω, θα ήθελα να σας πω, πως ενώ είχε “παίξει” στα ΜΜΕ η είδηση, ότι η κ. Ντόρα Μπακογιάννη θα έπαιρνε θέση στην εκδήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου, στα όσα καταλόγισε ο Κώστας Σημίτης στο άρθρο του στα Κυριακάτικα Νέα κατά του Κώστα Καραμανλή, τελικά δεν είπε κουβέντα. Όταν κατά το παρελθόν, πολλές φορές υπερασπίστηκε τα πεπραγμένα της κυβέρνησης Καραμανλή, της οποίας διατέλεσε ΥΠΕΞ.

Πήρε εντολή ο Κώστας Σημίτης να “κάψει” το χαρτί Κώστας Καραμανλής;

Μια παρέμβαση του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, που προκάλεσε μεγάλη ανακατωσούρα στη ΝΔ, με μεγάλες αιχμές κατά του Κώστα Καραμανλή και της κυβέρνησής του στα ελληνοτουρκικά, αλλά και στο ΣΥΡΙΖΑ που ακόμα ψάχνονται για να δουν τι τους χτύπησε..

Έτσι ξαφνικά – αφού καμιά του παρέμβαση δεν είναι τυχαία – θυμήθηκε ο κ. Σημίτης τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι το 1999, όταν άνοιξε την κερκόπορτα για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ. Άλλη μια ενδοτική προσπάθεια του κ. Σημίτη, χωρίς κανένα όφελος για την Ελλάδα.

Ωστόσο, το ζοφερό είναι πως σε αυτό το άρθρο – που δεν γράφτηκε και δεν καταχωρήθηκε τυχαία αυτήν την χρονική στιγμή – είναι πως ο Κώστας Σημίτης κατηγόρησε τον Κώστα Καραμανλή για τους χειρισμούς του στη Σύνοδο Κορυφής του 2004, όπου μιλάει για “χαμένη ευκαιρία” εντάξεως της Τουρκίας στην ΕΕ, αφού ο διάδοχός του στην Πρωθυπουργία δεν στήριξε αυτήν την προσπάθεια του ίδιου!

Προκλητικότατος ο κ. Σημίτης μετά από όσα “πλεονεκτήματα” έδωσε στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της θητείας του στον πρωθυπουργικό θώκο.

Αλλά όπως προείπα, τίποτε δεν αφήνει στην τύχη ο κ. Σημίτης και οι πολιτικοί εντολείς του. Ο στόχος του άρθρου του ήταν ο Κώστας Καραμανλής και μόνο! Έπρεπε να πληγεί ο Κώστας Καραμανλής, ο οποίος μετά την 9χρονη αφωνία του από τα πολιτικά δρώμενα της χώρας μας, τάραξε τελευταία με τις ομιλίες του για τα ελληνοτουρκικά, τη Συμφωνία των Πρεσπών και το “μεταναστευτικό”, τα θολά πολιτικά νερά του “εκσυγχρονισμού” και της παγκοσμιοποίησης, στα οποία κολυμπούν, ο κ. Σημίτης, ο κ. Γ. Παπανδρέου η κ. Γεννηματά, αλλά και ο σημερινός Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης!

Βέβαια, πάντα ήταν στόχος ο Κώστας Καραμανλής, όχι μόνο του Κώστα Σημίτη, αλλά και του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, όπως άλλωστε απεικονίζεται και σε κάποιο σημείο του βιβλίου του Αλέξη Παπαχελά με τον τίτλο: “Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης με τα δικά του λόγια”, στο οποίο ο αναγνώστης διαπιστώνει την απόλυτη ταύτιση της πολιτικής χάραξης στα ελληνοτουρκικά των Μητσοτάκη – Σημίτη!

Μας “λέγει” λοιπόν σε κάποιο σημείο του βιβλίου ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης:

«…Να μπορεί να πάρει ο Έλληνας πρωθυπουργός τηλέφωνο και να μιλήσει με τον Ερντογάν, που δυστυχώς δεν το κάνει ο Καραμανλής, δεν του πάει, δεν είναι το στυλ του. Αλλά η Ντόρα μπορεί να το κάνει με τον ομόλογό της. Αυτό είναι εκ των ουκ άνευ. Το ανοιχτό τηλέφωνο, η ανοιχτή γραμμή μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πρέπει πάντα να υπάρχει…»!

Θα αντιδράσουν Καραμανλής – Σαμαράς;

Και η ομίχλη του άγνωστου διαλύεται όταν, σε αντίθεση με την Ντόρα Μπακογιάννη, η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ιδιαίτερα θερμά υποδέχτηκε και επικρότησε τις πολιτικές παρεμβάσεις του Κώστα Σημίτη κατά του Κώστα Καραμανλή. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Παπανδρέου! Απόλυτη ταύτιση Γεννηματά, Σημίτη, Παπανδρέου κατά του “εχθρού” Κώστα Καραμανλή.

Μπροστά σε αυτόν τον ανηλεή “ρουκετοπόλεμο”, θα αντιδράσει ο Κώστας Καραμανλής και ο Αντώνης Σαμαράς, που φαίνεται πως συμπλέουν στα εθνικά μας ζητήματα και των οποίων οι θέσεις είναι ακριβώς απέναντι από την ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη; Δηλαδή στα ελληνοτουρκικά, στη Συμφωνία των Πρεσπών, στο “μεταναστευτικό”, στην ΑΟΖ!

Και δυστυχώς η όποια αντίδραση πρέπει να γίνει τώρα! Δεν υπάρχει περίσσευμα χρόνου! Σε μικρό χρονικό διάστημα ο Τούρκος Σουλτάνος θα βάλει τα γεωτρύπανα να τρυπήσουν το Αιγαίο μας! Θα στείλει τα πλοία του μέχρι το Σούνιο! Κι εμείς θα περιμένουμε τη βοήθεια των “συμμάχων” και “εταίρων” μας, όπως ακριβώς περίμεναν και στην Κωνσταντινούπολη λίγο πριν την Πτώση της!!

loading...