«Μη χτυπάτε τα χέρια στο τραπέζι»: Αποκαλύψεις Παναγιωτόπουλου για τις προκλήσεις Ερντογάν στη συνάντηση με Μητσοτάκη

Στην ανακολουθία δηλώσεων και πράξεων του Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ λίγες ώρες μετά την προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

Μιλώντας στον Γιώργο Αυτιά, ο κ. Παναγιωτόπουλος αποκάλυψε ότι στη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο ο τούρκος πρόεδρος είπε στην ελληνική διπλωματική αποστολή «να μη χτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι». «Η δήλωση του τουρκικού ΥΠΕΞ εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο εμπρηστικών και προκλητικών δηλώσεων… Μετά τη συνάντηση είπε ‘’να μη χτυπάμε πολύ τα χέρια στο τραπέζι’’ και μετά έρχεται αυτή η δήλωση… Στο ίδιο έργο θεατές» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. «Δεν είχαμε ψευδαίσθηση ότι θα τα βρούμε σε όλα και θα φύγουμε ικανοποιημένοι, αλλά είπαμε αυτά που έπρεπε να πούμε» αποσαφήνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

«Δεν μπορεί να μιλάμε για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και από την άλλη να κάνουν πανσπερμία προκλητικών δηλώσεων και εμπρηστικής ρητορικής… Είναι σαν να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και τρία πίσω, ειδικά με την τουρκολιβυκή συμφωνία που αμφισβητεί ευθέως κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας» παρατήρησε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος. «Η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης πάσχει. Είναι δήλωση προθέσεων των δύο πλευρών προκειμένου να οριοθετηθούν οι θαλασσιές ζώνες τους αλλά δεν νομίζω να κυρωθεί από την λιβυκή βουλή» είπε.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «σε μια κυβέρνηση πάντα υπάρχουν και τα γεράκια που υιοθετούν και πιο επιθετική γλώσσα. Το ΥΠΕΘΑ δεν είναι περιστερώνας, ούτε πρέπει να δώσει την εντύπωση ότι είναι περιστερώνας. Εκεί θα συναντήσετε και τα ‘’γεράκια’’, υπάρχουν πολλές γλώσσες, η κυβέρνηση υιοθέτει τις τελικές αποφάσεις και η στρατιωτική ηγεσία ακολουθεί τις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας. Θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να υπερασπιστούμε τα εθνικά μας δίκαια».

Σε μια κυβέρνηση πάντα υπάρχουν και τα γεράκια που υιοθετούν και πιο επιθετική γλώσσα. Το ΥΠΕΘΑ δεν είναι περιστερώνας, ούτε πρέπει να δώσει την εντύπωση ότι είναι περιστερώνας.

«Είναι ιστορικά αποδεδειγμένο γεγονός η γενοκτονία των Ποντίων, οι μνήμες είναι ακόμα νωπές και ζωντανές» επισήμανε, αναφερόμενος στη δήλωση του πρωθυπουργού που προκάλεσε την οργή της Άγκυρας.

Τόνισε παράλληλα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να σηκώνει άλλο βάρος στο μεταναστευτικό, και στόχος είναι να ελεγχθεί καλύτερα ο Έβρος με περιπολίες στρατιωτών και αστυνομικών, αγορά προηγμένου εξοπλισμού στα 220 χλμ της χερσαίας συνοριογραμμής, περισσότερους φράχτες, μέσα περιπολίας, ελικόπτερα, πλωτά μέσα και κλειστούς χώρους για τους μετανάστες.

Ο υπουργός Άμυνας υπογράμμισε ακόμη ότι «τώρα είναι η ώρα να αναβαθμίσουμε τα οπλικά μας συστήματα». Για τη στάση του Παρισιού σχολίασε ότι «ο Μακρόν ήταν ο μόνος που μας υποστήριξε… Η Γαλλία μας στηρίζει και κάνει τις κινήσεις της».

loading...