Ν. Ρολάνδης: Η Ελλάδα δεν μπορεί να διακινδυνεύσει μια σύγκρουση με την Τουρκία

Απαντήσεις γιατί η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει ΑΟΖ με την Κύπρο ή με την Αίγυπτο έδωσε ο πρώην υπουργός εξωτερικών της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης στο Γιώργο Τράγκα. “Η Ελλάδα ήταν πάντα προσεκτική, δεν ήθελε να προκαλέσει την Τουρκία και κράτησε αυτή τη στάση από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ακόμη και ο Ανδρέας Παπανδρέου που είχε πει βυθίστε το  Χόρα όταν είχε βγει το Σισμίκ δεν τόλμησε να κάνει κάποια επιθετική ενέργεια.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής αλλά και υπόλοιποι πρωθυπουργοί της Ελλάδας δεν ήθελαν να διακινδυνεύσουν μια σύγκρουση όπου θα μπορούσε κάποιος να χάσει τη μισή Ελλάδα.

Όταν εγώ πήγα να κάνω συμφωνία ΑΟΖ με την Αίγυπτο η Ελλάδα παρενέβη να πάμε νοτιότερα τα σύνορα για να μην υπάρχει επαφή με την περιοχή του Καστελόριζου καθώς η Τουρκία θεωρούσε τον καθορισμό συνόρων στην περιοχή Casus Belli (αιτία πολέμου).

Τώρα, με τον καθορισμό ΑΟΖ Τουρκίας -Λιβύης η Τουρκία διαρρηγνύει τα κυριαρχικά δικαιώματα και της Κύπρου και της Ελλάδας. Είναι σαν να δίνει  στον στρατό της εντολή να μπει 10 χιλιόμετρα στον Έβρο.

Η Τουρκία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Να σημειωθεί, επίσης, ότι μπορεί να αντλήσει τεχνογνωσία από φίλες χώρες όπως το Ιράν και το Αζερμπαϊτζάν για την άντληση πετρελαίου ή φυσικού αερίου.

Το ΝΑΤΟ κάνει τα στραβά μάτια σε όλες τις παραβιάσεις της Τουρκίας αφού μέχρι τώρα ο Ερντογάν έχει παραβιάσει την κυριαρχία και της Συρίας και της Κύπρου.

Ο Τούρκος πρόεδρος είναι επικίνδυνος”.

Και συνέχισε ο πρώην υπουργός εξωτερικών κος  Ρολάνδης “η Τουρκία προσπαθεί να δημιουργήσει μια κατάσταση όπως η Κίνα στις γειτνιάζουσες θαλάσσιες περιοχές όπου καμιά άλλη χώρα δεν μπορεί να κάνει τίποτα.

Έτσι και η Τουρκία αξιοποιεί τη θεωρία ότι η δύναμη δημιουργεί δίκαιο. Η Ε.Ε. μπορεί να καταδικάζει τις ενέργειες της Τουρκίας στη θεωρία στην πράξη όμως κάνει πολύ λίγα. Η Τουρκία αυτήν τη στιγμή με τα ερευνητικά πλοία που έχει στείλει στην Κύπρο παραβιάζει τον εθνικό πλούτο και την εθνική κυριαρχία της Κύπρου με αποτέλεσμα  η Κύπρος να  μην μπορεί να καθορίσει ΑΟΖ”.

Ο κος. Ρολάνδης επισήμανε, επίσης, ότι για να λυθούν οι διαφορές με την Τουρκία στο δικαστήριο της Χάγης βασική προϋπόθεση είναι ότι πρέπει η Τουρκία να θέλει να πάει, τονίζοντας ότι οι εταιρίες πετρελαίου δεν μπαίνουν σε περιοχές αμφισβητούμενες όπου υπάρχει ο κίνδυνος συρράξεων.

Τέλος, αναφερόμενος στο σήμερα ο κος Ρολάνδης τόνισε ότι με τις ενέργειες της Τουρκίας οδηγούμενα σε κρίση. Γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει ένα moratorium και να υπάρξει διάλογος για να μη φτάσουμε σε σύγκρουση”.

loading...