Σεξ στην εγκυμοσύνη: Ξεπερνώντας τα εμπόδια, τα πρέπει και τα μη

Η περίοδος της εγκυμοσύνης εκτός από όλα τα υπόλοιπα είναι κομβική για τη σεξουαλική και συναισθηματική ζωή του ζευγαριού. Τα προβλήματα αναδύονται όταν ο ένας από τους δύο ή και οι δύο δεν επιθυμούν να συνευρεθούν
Η εγκυμοσύνη είναι μια υπέροχη περίοδος αλλά με πολλές προκλήσεις και για τους άνδρες και για τις γυναίκες. Στο επίμαχο θέμα του σεξ, οι άντρες συνήθως φοβούνται ότι η ώθηση του πέους τους μέσα στον κόλπο της γυναίκας  είναι μια επιθετική πράξη που μπορεί να βλάψει με κάποιο τρόπο το μωρό.  Ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να αντιμετωπίσουν κάποιοι είναι ότι οι γυναίκες τους γίνονται υπέρβαρες, με τα στήθη και την κοιλιά τους να διογκώνονται, κάτι που τους φαίνεται αν όχι αποκρουστικό, σίγουρα όχι ελκυστικό. Έτσι όμως οι γυναίκες αισθάνονται ότι τις απορρίπτουν.

Από την άλλη, οι μέλλουσες μητέρες φοβούνται ότι η κολπική επαφή μπορεί να βλάψει το μωρό και ιδιαίτερα οι έντονοι οργασμοί ή συσπάσεις της μήτρας. Ως εκ τούτου, όταν το κάνουν υιοθετούν μια στάση που δεν απελευθερώνει τη σεξουαλικότητά τους. Έτσι όμως κάποιοι άντρες φορά αισθάνονται ότι τους απορρίπτουν και δεν περνούν καλά.

Τι μπορεί να γίνει λοιπόν όταν το σεξουαλικό άγχος, ο δισταγμός, η ενοχή και η αποχή κυριαρχούν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μπορεί να οδηγήσουν σε οικογενειακά προβλήματα; Ο κίνδυνος ο ένας ή και οι δύο σύντροφοι να αισθάνονται σεξουαλικά απορριφθέντες και απομακρυσμένοι είναι ορατός, σε μια περίοδο όπου η ανάγκη για σεξουαλική οικειότητα είναι μεγαλύτερη από ποτέ, ενόψει μάλιστα και της ολοκλήρωσης της ευτυχίας που σηματοδοτεί η έλευση ενός παιδιού.

Οι έγκυες είναι σέξι
Καταρχήν ας δούμε λίγο το κομμάτι της υγείας, αυστηρά επιστημονικώς. Είναι οι έγκυες γυναίκες σέξι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Με απλά λόγια η απάντηση είναι ναι, καθώς οι ορμόνες φύλου, όπως το οιστρογόνα, αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης με τρόπους που μπορούν να αυξήσουν τη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών και να διευρύνουν το στήθος τους, να φέρουν μια λαμπερή λάμψη στο δέρμα τους, επιδράσεις δηλαδή που τους κάνουν να φαίνονται πιο ελκυστικές από ό,τι συνήθως. Υπό αυτό το πρίσμα, θα ήταν πολύ λογικό τα ζευγάρια να έχουν τέλειο σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, οι άνθρωποι δεν σκέφτονται αυτήν την περίοδο έτσι: η εγκυμοσύνη εγείρει πολλές ανησυχίες -μερικές λογικές αλλά πολλές παράλογες-, που θέτουν φρένο στη σεξουαλική επιθυμία. Για παράδειγμα ότι το κολπικό σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βλάψει το μωρό που αναπτύσσεται μέσα στη μήτρα της μητέρας και ίσως να προκαλέσει αποβολή. Αυτό βέβαια είναι ένα σπάνιο ενδεχόμενο. Συνήθως, αν δεν υπάρχουν σημαντικά προβλήματα, το σεξ κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι ασφαλές.

Από την κατανόηση στη διαχείριση
Δεν υπάρχει κανένας απόλυτα σωστός τρόπος για να χειριστείτε την κατάσταση. Κάθε ζευγάρι πρέπει να καταλάβει από μόνο του τι λειτουργεί για εκείνο και τι όχι. Αυτό που πρέπει να εξασφαλίσετε είναι ότι η εγκυμοσύνη δεν θα γίνει η αρχή του τέλους της σεξουαλικής ζωής των ζευγαριών. Το πρώτο πράγμα, λοιπόν, που πρέπει να κάνουν τα ζευγάρια είναι να μιλήσουν για τα πολύπλοκα συναισθήματά τους με τρόπο ειλικρινή. Μερικές φορές οι παράλογες ανησυχίες πρέπει να γίνονται αποδεκτές και κανείς δεν πρέπει να αισθάνεται πιεσμένος ή ένοχος που δεν θέλει να κάνει σεξ όταν δεν αισθάνεται άνετα ή δεν νιώθει και πολύ ελκυστικός. Αυτό είναι σημαντικό, καθώς κάποιοι άνδρες μπορεί να ξεκινήσουν εξωσυζυγική σχέση αν αισθάνονται σεξουαλικά απορριφθέντες από τις συζύγους τους. Φυσικά, οι σύντροφοι που θέλουν να ευχαριστήσουν τον σύντροφό τους, έχουν τρόπους για να το κάνουν. Είναι αυτό που αποκαλείται έντιμος συμβιβασμός και συμβαίνει από καταβολής κόσμου…

https://ygeiamou.gr/

loading...