Η ΑΦΥΠΝΙΣΗ ΚΑΙ Η ΔΡΑΣΗ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΜΟΝΟΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΒΙΩΣΗ

ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ Ή ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ  Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ






Γράφει ο Γιώργος Καραμπελιάς 

Τελικώς ήρθε η ώρα της αλήθειας για τους Έλληνες. Για χρόνια καλύπτονταν πίσω από ψέματα, αυταπάτες και απάτες ως προς την
απειλή –κυριολεκτικά θανάσιμη– που αποτελεί η Τουρκία για το ελληνικό κράτος και το ελληνικό Έθνος.

Χρόνια και χρόνια κρυβόμασταν πίσω από το δάχτυλό μας και ανεχόμασταν πολιτικές ηγεσίες, δημοσιογράφους, πανεπιστημιακούς και ψευτοδιανοούμενους να κρύβουν την πραγματικότητα πίσω από αναρίθμητα ψεύδη.

Και όσοι τονίζαμε εδώ και 45 χρόνια, μετά την εισβολή και την κατοχή της Κύπρου, πώς το κυριότερο πρόβλημα για την Ελλάδα είναι ο τουρκικός επεκτατισμός,– και μάλιστα όσοι τα τονίζαμε κινούμενοι στον ευρύτερο δημοκρατικό χώρο, πόσο μάλλον στον εξωκοινοβουλευτικό χώρο–, εισπράτταμε λοιδορίες, συκοφαντίες ων ουκ εστί αριθμός και κυριολεκτικά τρώγαμε “βρώμικο ψωμί”.

Και τα πράγματα χειροτέρευσαν απελπιστικά από τη δεκαετία του 90 και μετά. Διότι η μεταπολίτευση αρχικώς είχε σφραγιστεί από δύο προτάγματα και ιδεολογικές κατευθύνσεις ταυτόχρονα.

Το πρώτο και κυρίαρχο ήταν ο εκδημοκρατισμός, τα κοινωνικά δικαιώματα, ο λεγόμενος “προοδευτικός εκσυγχρονισμός”. Το δεύτερο ήταν η πατριωτική εθνική συνείδηση και εγρήγορση, τέτοια που την είχε επιβάλει η ανάγκη αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού μετά την εισβολή στην Κύπρο και το χουντικό φιάσκο απέναντί της.

Έτσι για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, τουλάχιστον τότε, τα δύο αυτά ζητήματα έμοιαζαν αλληλένδετα.

Εξού και η εμφάνιση ως κυρίαρχου ιδεολογικού και πολιτικού ηγεμόνα της μεταπολίτευσης του Ανδρέα Παπανδρέου και του πατριωτικού ΠΑΣΟΚ. Σοσιαλισμός και πατριωτισμός ταυτόχρονα, ενωμένα σε ένα κοινό πρόταγμα.

Ωστόσο, καθώς τα σοσιαλιστικά οράματα εγκαταλείπονται και η ελληνική οικονομία και κοινωνία γίνεται όλο και πιο παρασιτική, κατεξοχήν ως προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα δύο αυτά προτάγματα, όχι μόνο παύουν να έχουν οποιαδήποτε συνάφεια μεταξύ τους, αλλά αρχίζουν να έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση.

Ο εθνομηδενισμός κυριαρχεί

Η κοινωνική δικαιοσύνη μεταβάλλεται σε απλή ατομική ευημερία, σε αντίθεση με οποιοδήποτε συλλογικό πρόταγμα, κατά συνέπεια και με οποιαδήποτε πατριωτική προτεραιότητα.

Ο εθνομηδενισμός καθίσταται κυρίαρχη ιδεολογία των ελίτ και διεισδύει όλο και βαθύτερα στο ίδιο το λαϊκό σώμα. Χαρακτηριστική είναι η εξέλιξη της εκπαίδευσης πού αρχίζει να “βρωμάει από το κεφάλι”, δηλαδή από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Για να κατέβει κατά τη δεκαετία του 2000 και του 2010 στην ίδια την πρωτοβάθμια και το δημοτικό, όπως κατεδείχθη από το βιβλίο της κυρίας Ρεπούση.

Μέσα σε μία οικονομία και μία κοινωνία που γίνεται όλο και πιο παρασιτική, η οποία επιβιώνει ακόμα και μέσα στην κρίση από την ενίσχυση του τουρισμού και όχι της παραγωγής, κάθε πατριωτική επιλογή εμφανίζεται να αντιστρατεύεται ευθέως την ατομική ευημερία και το “μέλλον” των νέων γενεών, ιδιαίτερα.

Γι΄ αυτό και ο εθνομηδενισμός μαζί με τον ατομικισμό είχαν καταστεί κυρίαρχη ιδεολογία της νεότερης γενιάς. Σταδιακώς δε, καθ’ όλη την περίοδο του παρασιτικού εκσυγχρονισμού, από το 1990 μέχρι το 2010, θα εξαφανιστεί κυριολεκτικώς η πατριωτική συνιστώσα από το πολιτικό προσκήνιο, παρότι θα εξακολουθεί να επιβιώνει σε θεσμούς όπως η Εκκλησία και ένα σημαντικό μέρος του λαϊκού σώματος.

Μετά την κρίση του 2010 πολλοί πίστεψαν πως η κατάρρευση του παρασιτικού μοντέλου θα δημιουργούσε, ίσως, τις προϋποθέσεις μιας πατριωτικής και παραγωγικής ανάκαμψης.

Τα πρώτα χρόνια έμοιαζαν να δείχνουν μία τέτοια πιθανότητα, με την Σπίθα του Μίκη Θεοδωράκη, τους αγανακτισμένους, την πλειοδοσία για έναν νέο πατριωτισμό απέναντι στους δανειστές εταίρους δυνάστες μας.

Δημοψήφισμα, το τέλος του αντιμνημονίου

Εντούτοις, όπως θα καταδειχθεί με την κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου, αυτό το αντιμνημονιακό δυναμικό, πού θα φτάσει στο απόγειό του με το δημοψήφισμα το καλοκαίρι του 2015, ήταν στην πραγματικότητα υπονομευμένο ιδεολογικά και παραγωγικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟ ΟΙΜΟΣ-ΑΘΗΝΑ

loading...