Μυτιλήνη: 668 αιτούντες άσυλο μετακινήθηκαν από τη Μόρια προς την ενδοχώρα

Με το πλοίο της γραμμής Μυτιλήνη – Πειραιάς αναχώρησαν την περασμένη Παρασκευή το βράδυ 456 άτομα, ενώ το Σαββάτο αναχώρησαν 212 – Τα άτομα που μετακινήθηκαν ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες
Μαζική μετακίνηση 668 αιτούντων άσυλο που ανήκουν σε ευάλωτες κατηγορίες πραγματοποιήθηκε τις τελευταίες μέρες από τον καταυλισμό του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας.

Συγκεκριμένα με το πλοίο της γραμμής Μυτιλήνη – Πειραιάς αναχώρησαν την περασμένη Παρασκευή το βράδυ 456 άτομα, ενώ το Σαββάτο αναχώρησαν 212. Στο σύνολό τους μεταφέρθηκαν σε στρατόπεδο στη Ριτσώνα Αττικής.

Η μετακίνηση του παραπάνω μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο έριξε τον αριθμό του πληθυσμού του καταυλισμού της Μόριας κάτω από τους 19.000. Συγκεκριμένα σήμερα σύμφωνα με τη διοίκηση του ΚΥΤ στη Μόρια διαμένουν 18.640 άτομα που έχουν στο σύνολο τους αιτηθεί άσυλο. Από αυτούς οι 11.200 διαμένουν στην ύπαιθρο γύρω από τις εγκαταστάσεις του ΚΥΤ. Συνολικά στις δομές της Δημοτικής Ενότητας Μυτιλήνης (συμπεριλαμβανομένου του καταυλισμού στο ΚΥΤ της Μόριας) διαμένουν 20.707 άτομα. Ο ντόπιος πληθυσμός της ίδιας περιοχής σύμφωνα με την απογραφή του 2011 είναι 37.000 άνθρωποι.

Αφίξεις

Τις ημέρες των Χριστουγέννων και παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες συνεχίστηκαν οι αφίξεις μεταναστών και προσφύγων κυρίως με κατεύθυνση τη Λέσβο. Από την παραμονή των Χριστουγέννων και μέχρι το βράδυ του Σαββάτου που οι αφίξεις διακόπηκαν λόγω των ισχυρών βόρειων ανέμων στη Λέσβο πέρασαν 574 άτομα. Στη Χίο πέρασαν 28 και στη Σάμο 96.

Συνολικά στα νησιά του βορείου Αιγαίου το Δεκέμβριο πέρασαν 5.113 πρόσφυγες και μετανάστες. 3.547 πέρασαν στη Λέσβο, 688 στη Χίο και 878 στη Σάμο.

Αντί στεφάνων

Ας σημειωθεί εδώ η απόφαση της οικογένειας του Θάνου Μικρούτσικου να κατατεθούν αντί στεφάνων στην κηδεία του χρήματα για τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες της Μόριας. Τα χρήματα ζητείται να κατατεθούν σε λογαριασμό ανθρωπιστικής οργάνωσης με έδρα τη Μυτιλήνη και συγκεκριμένα της Κίνησης Πολιτών «Συνύπαρξη και επικοινωνία στο Αιγαίο». Συνολικά στη Μόρια σήμερα, διαμένουν 1.130 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Από αυτούς 300 μένουν σε πτέρυγες ανηλίκων, 65 στη λεγόμενη «ασφαλή ζώνη» και οι υπόλοιποι σε σκηνές μέσα στο ΚΥΤ ή έξω από αυτό.

loading...