Δεσπότης από τα Σκόπια έγραψε πολυσέλιδο βιβλίο στα ελληνικά και πήρε άριστα από 4 Έλληνες καθηγητές του ΑΠΘ.

Μάγιστρος Θεολογίας ανακηρύχθηκε στο ΑΠΘ ο Επίσκοπος Δαυίδ
                    της Αρχιεπισκοπής Αχρίδος, με τον βαθμό “άριστα” παμψηφεί.
                       
                  του Θωμά Αναστασιάδη
        Στην αίθουσα του Μουσείου της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,  παρουσίασε στις 19-12-19  και υπερασπίστηκε την μεταπτυχιακή του διατριβή,  ο  Θεοφιλέστατος  Επίσκοπος των Στόβων κ.Δαυίδ.  Ο κ.Δαυίδ είναι τοποτηρητής της Μητρόπολης Στρωμνίτσης και Αρχιγρ/τεύς της Ι.Αρχιεπισκοπής Αχρίδος.
       Παρακολούθησε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών “Θεολογία & Πολιτισμός”, με γνωστικό αντικείμενο: δογματική και φιλοσοφία στην ορθόδοξη παράδοση.
Το θέμα της διατριβής του είναι “Τέχνη και αποκάλυψη”, (με ορισμένες απόψεις για την τέχνη και το ορθόδοξο δόγμα στην περίοδο μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο).
Τα μέλη της εξεταστικής Επιτροπής ήταν ο κ.Σταμούλης Χρυσόστομος καθηγητής Δογματικής Θεολογίας, ο και επιβλέπων,  ο κ. Τσομπανίδης Στυλιανός,  καθηγ.
Θεολογίας  με αντικείμενο «Οικουμενική Κίνηση: Ιστορία – Θεολογικοί Διάλογοι»  και ο  κ. Τσιρώνης Χρήστος, καθηγ. Κοινωνιολογίας του πολιτισμού.
     Επίσημοι καλεσμένοι παρέστησαν ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αχρίδος κ.κ.Ιωάννης  και ο καθηγητής της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας, στην Φιλοσοφική
Σχολή του ΑΠΘ κ.Αιμίλιος Μαυρουδής, οι οποίοι  και χαιρέτησαν στο τέλος, την όλη εκδήλωση.
     Στην αρχή μίλησε ο κ.Δαυίδ, υπερασπιζόμενος την διατριβή του, για το πλαίσιο μέσα στο οποίο δούλεψε το θέμα του, την πλούσια βιβλιογραφία που μελέτησε,
εξηγώντας ότι το ορθόδοξον δόγμα συνυπάρχει με τον πολιτισμό, άσχετα που μερικοί δεν το θεωρούν έτσι.
     Οι  εξετάζοντες καθηγητές, που μελέτησαν την πολυσέλιδη διατριβή του κ.Δαυίδ, έμειναν πλήρως ικανοποιημένοι από τις ντοκουμενταρισμένες τοποθετήσεις του
σε όλα τα επί μέρους θέματα. Τόσο, που δεν έβρισκαν κενά ή ψεγάδια για να ζητήσουν παραπέρα διευκρινήσεις. Παρ’ όλα ταύτα ακολούθησε διάλογος και συζητήσεις.
 
     Όλοι οι καθηγητές τον συνεχάρησαν για τα άπταιστα Ελληνικά, αν και είναι Σκοπιανός στην καταγωγή,  τόσο στην γραφή όσο και στην προφορά του λόγου.
Ευχαριστώντας  ο κ.Δαυίδ είπε ότι έχει  Ελληνορθόδοξες ρίζες και αισθάνεται Ρωμιός, καθ’ όσον οι πρόγονοί του εγκαταστάθηκαν τον 7ο αιώνα στα νότια Βαλκάνια,
όπου ήταν Βυζαντινή επαρχία, εν αντιθέσει με τους λοιπούς Σλάβους, που πήγαν βορειότερα, πέραν της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.
        Στην συνέχεια αποσύρθηκε η επιτροπή και με την επιστροφή τους ανακοίνωσαν οι καθηγητές την απόφασή τους:
  – Παμψηφεί Θεοφιλέστατε  βαθμολογούμε με ΆΡΙΣΤΑ την μεταπτυχιακή σου εργασία. Αν είχαμε βαθμολογία ανώτερη από το ΆΡΙΣΤΑ,  σίγουρα θα την κέρδιζες επαξίως.
      Ο κ,Χρυσ. Σταμούλης έγραψε στην ιστοσελίδα του:
   << Μια εξαιρετική μεταπτυχιακή εργασία του Θεοφιλέστατου επισκόπου Στοβίων κ. Δαβίδ,
πνευματικού τέκνου του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος και διδάκτορα του Τμήματός μας κ.κ.Ιωάννη.>>

loading...