Ο.Τσελίκ: «Η Ελλάδα θέλει 4.000 φόρες περισσότερα από όσα δικαιούται στην Ανατολική Μεσόγειο – Δεν θα το επιτρέψουμε»!

Ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος Τύπου του AKP, έπειτα από τη συνάντηση του με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχώρησε σε δηλώσεις προφανώς κατόπιν συνεννόησης με τον Τούρκο πρόεδρο, στις οποίες δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην ελληνική πλευρά για ειρηνική διευθέτηση του προβλήματος των ΑΟΖ.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μίλησε αόριστα περί «σεβασμού των κανόνων διεθνούς δικαίου», ο Τσελίκ δήλωσε επί λέξει πως: «Το βήμα συμφιλίωσης που κάναμε με τη Λιβύη στην Ανατολική Μεσόγειο, δείχνει πως μια νέα διαδικασία έχει ξεκινήσει. Δεν υπάρχει από την πλευρά μας καμία έλλειψη συμμόρφωσης με τους διεθνείς κανόνες. Δεν θα κάνουμε πίσω. Θέλουν να βάλουν όρια και να υψώσουν τείχη στην παρουσία της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα τα καταφέρουν. Εχουμε την δύναμη να υποστηρίξουμε τις αποφάσεις μας».

Ακολούθως, αναφέρθηκε και στις επαφές της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφέροντας πως «η Αίγυπτος έχει χάσει την επιρροή της στην περιοχή και στέκεται τώρα απέναντι στην Τουρκία. Ωστόσο, έτσι κάνει κακό στον εαυτό της. Η Ελλάδα και η Αίγυπτος δεν έχουν εκφράσει γνώμη για τη συμφωνία με την Λιβύη, μονάχα επικρίνουν. Στην πραγματικότητα, όποιος γνωρίζει τα σωστά σύνορα της ανατολικής Μεσογείου, γνωρίζει πως δεν είναι σωστό να περιορίζεται η κυριαρχία της Τουρκίας. Η Ελλάδα προσπαθεί να κυριαρχήσει σε μια περιοχή τέσσερις χιλιάδες φορές πάνω από τη δικαιοδοσία της (σ.σ.. είναι το παράδειγμα που χρησιμοποίησε χθες το τουρκικό ΥΠΕΞ για το Καστελόριζο). Είναι προφανές πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Τουρκία σε καμία περίπτωση».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλέξανδρος Γεννηματάς κρίνει ως … «Θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών» επισημαίνοντας, πάντως, την ίδια στιγμή ότι «οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας».

«Η επιμονή της Τουρκίας να αποπειράται να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών – όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο – ή ακόμα και ολόκληρων νησιών-κρατών, με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια που, ως δια μαγείας, μετατρέπονται αιφνιδίως σε συμφωνίες ή με επιλεκτική επίκληση δικαστικών αποφάσεων ή άρθρων της UNCLOS – στην οποία όμως αρνείται να προσχωρήσει – δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα.

Ούτε, βέβαια, μπορεί να θίξει κυριαρχικά δικαιώματα των νησιών μας, που είναι αδιαμφισβήτητα εδραιωμένα στο διεθνές δίκαιο και, ειδικότερα, στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.

Είναι θετικό ότι η Τουρκία δηλώνει έτοιμη για διαπραγμάτευση, όπως προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας για την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών μεταξύ κρατών.

Οι διαπραγματεύσεις, όμως, δεν μπορούν να γίνονται παρά μόνο στο πλαίσιο της διεθνούς νομιμότητας. Και οι δηλώσεις καλών προθέσεων δεν θα πρέπει να συνδυάζονται με καθημερινή παραβατικότητα δηλώσεων και ενεργειών.

Αντί να ομιλεί για τη θέση νησιών στη «λάθος πλευρά της μέσης γραμμής», την καλούμε να αναρωτηθεί εάν θέλει η ίδια να βρίσκεται στη λάθος πλευρά του Δικαίου».

Χθες με επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας επισημαίνεται ότι τα νησιά δεν έχουν επήρεια στον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών πέραν της ζώνης που προσδιορίζεται από τη χωρική τους θάλασσα.

Δηλαδή, η Άγκυρα διακήρυξε με τον πιο επίσημο τρόπο ότι τα ελληνικά νησιά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο.

Κατά την κυρίαρχη -πλέον και τυπικώς διατυπωθείσα με επίσημο τρόπο- τουρκική άποψη, η υφαλοκρηπίδα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας -για παράδειγμα στο Αιγαίο- θα πρέπει να οριοθετηθεί στο μέσον μεταξύ της ηπειρωτικής Ελλάδας και της Τουρκίας. Με αυτόν τον τρόπο οι Τούρκοι θέλουν να εγκλωβίσουν τα νησιά του Αιγαίου ανατολικά του 25ου Μεσημβρινού μέσα σε τουρκική υφαλοκρηπίδα!

Ό,τι ακριβώς έδειχνε ο Ερντογάν την 1η Σεπτεμβρίου 2019 όταν φωτογραφήθηκε μπροστά από χάρτη στον οποίο αποτυπωνόταν η τουρκική «Γαλάζια πατρίδα». Με βάση τον άξονα Βορρά προς Νότο δηλαδή, η Άγκυρα θεωρεί ότι η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος, η Ικαρία, η Μύκονος, η Νάξος, η Πάρος, η Σαντορίνη και όλα τα νησιά των Δωδεκανήσων, δεν έχουν δικαιοδοσία σε θαλάσσιες ζώνες πέραν της χωρικής τους θάλασσας των 6 νμ!

Είναι η ίδια λογική που επικαλείται η Άγκυρα για να εξηγήσει τη συμφωνία με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Τα ελληνικά νησιά έχουν μόνο χωρικά ύδατα 6 ν.μ, λένε οι Τούρκοι για να ισχυριστούν ότι όλη η θαλάσσια περιοχή ανάμεσα στις τουρκικές ακτές και την Λιβύη ανήκει εξ ημισείας στην Άγκυρα και την Τρίπολη, σβήνοντας την ελληνικά δικαιώματα ανατολικά της Καρπάθου, της Κρήτης και της Ρόδου και «καταπίνοντας» το σύμπλεγμα της Μεγίστης.

loading...