Το ΥΠΕΘΑ «βλέπει» να έρχεται κλιμάκωση – Αναμένουν κινήσεις μετα τις 4 Δεκεμβρίου – Γεραπετρίτης: «Δεν σκοπεύουμε να εμπλακούμε σε θερμό επεισόδιο!»

Η ώρα της Κρίσης στα Ελληνοτουρκικά. Η Αθήνα πρέπει άμεσα να επιδείξει αποφασιστικότητα και τόλμη για να μπλοκάρει τους σχεδιασμούς της Άγκυρας στην Α. Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

Δεν πρέπει να διπράξουμε το ίδιο λάθος όπως στην Κυπριακή ΑΟΖ. Η Ελλάδα θα έπρεπε να είχε στείλει φρεγάτες με σκοπό να εμπόδιζε την κάθοδο των γεωτρύπανων στην περιοχή.

Η Άγκυρα αφού είδε πως δεν πράξαμε κάτι τέτοιο προχώρησε στον απόλυτο αιφνιδιασμό. Πως θα φύγουν τα γεωτρύπανα και τα πολεμικά σκάφη από τα Κυπριακά οικόπεδα τώρα κύριοι; Φέρει τεράστια ευθύνη και η Λευκωσία που δεν ζήτησε την βοήθειά μας βέβαια.

Αν δεν θέλουμε να δούμε τις ίδιες εικόνες σε Καστελόριζο και Κρήτη πρέπει να ενεργήσουμε άμεσα. Καλές οι διπλωματικές κινήσεις, ορθή η τοποθέτηση Δένδια, αλλά δεν αρκούν όλα αυτά.

Την ίδια στιγμή στο ΥΠΕΘΑ υπάρχει η άποψη ότι η Τουρκία θα κλιμακώσει την ένταση πολύ σύντομα και κάποιες πηγές αναφέρουν ότι αναμένουν τις κινήσεις της Τουρκίας, μετά από τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 4 Δεκεμβρίου. Ανάλογα με το πως θα εξελιχθούν οι επαφές που θα γίνουν στο περιθώριο της Συνόδου μεταξύ Τραμπ, Ερντογάν,Μητσοτάκη -όσες απ΄ αυτές γίνουν- θα υπάρξουν και ανάλογες εξελίξεις, εκτιμούν, αναφέρει το militaire.gr

Το μήνυμα που θα πρέπει να εκπέμψει η Αθήνα , λένε πηγές από το ΥΠΕΘΑ πρέπει να περιλαμβάνει την αποφασιστικότητα με την οποία η ελληνική πλευρά θα αντιμετωπίσει οποιαδήποτε “έμπρακτη αμφισβήτηση ελληνικώς συμφερόντων και κυριαρχίας”.

Oι ΕΔ είναι πανέτοιμες όποτε και εάν χρειαστεί, αλλά χρειάζεται και πολιτική βούληση. Η Κυβέρνηση δεν φαίνεται και τόσο έτοιμη πάντως, καθώς η τοποθέτηση Γεραπετρίτη πριν λίγο προκαλεί προβληματισμό.

Η Ελλάδα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ακραίες ενέργειες εν θερμώ για να αντιμετωπίσει τις συνεχόμενες προκλήσεις της Άγκυρας, ξεκαθάρισε μιλώντας στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης, επισήμανε ότι η Κυβέρνηση ακολουθεί συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία εστιάζεται σε τρία επίπεδα. Το πρώτο είναι η διεθνοποίηση του ζητήματος των τουρκικών προκλήσεων. Ήδη ο Πρωθυπουργός έχει προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες και θα θέσει το ζήτημα και στην επικείμενη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Το δεύτερο επίπεδο είναι η ανάπτυξη διμερών σχέσεων, όπως αυτές με την Αίγυπτο και τις συμφωνίες που έχουν συναφθεί. Το τρίτο επίπεδο είναι η συνολική αναβάθμιση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, όχι γιατί σκοπεύουμε να εμπλακούμε σε θερμό επεισόδιο, αλλά γιατί οι Ένοπλες Δυνάμεις θα λειτουργήσουν καταλυτικά ως αποτρεπτικός παράγοντας.

Όπως τόνισε ο Υπουργός Επικρατείας, η Τουρκία συνηθίζει να χρησιμοποιεί διεθνή ζητήματα για να εξυπηρετήσει τις γεωπολιτικές της επιδιώξεις. Αυτό έκανε με το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό, αυτό κάνει και τώρα με τον άτυπο πόλεμο ανάμεσα στα αραβικά κράτη και την κυβέρνηση της Λιβύης.

Δηλαδή πως θα αντιμετωπιστεί κύριοι η νέα τουρκική πρόκληση; Με διαβήματα στον ΟΗΕ; Μιλάμε για έναν οργανισμό που στην ουσία δεν υπάρχει και που δεν έχει κανέναν λόγο!

Κυπριακό κόμμα καλεί σε ανακήρυξη ΑΟΖ

Το Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει τις προσπάθειες της κυβέρνησης της Ελλάδας, να προστατευθεί το διεθνές δίκαιο και η σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, που απειλούνται με διασάλευση, από την ενέργεια της Τουρκίας να συμφωνήσει οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών με το αμφισβητούμενο από τον ίδιο τον λιβυκό λαό, καθεστώς της Λιβύης.

Οι επαφές της Ελλάδας με την Αίγυπτο, πρέπει να αποσκοπούν:

Στην αποτροπή «γκριζαρίσματος» περιοχών, που αφορούν θέματα εθνικής κυριαρχίας άλλων χωρών
Στην εφαρμογή των προνοιών του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας
Στη διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων των χωρών, που επηρεάζονται από την ανύπαρκτη νομικά συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης.
Καλούμε την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, να επιδιώξει τη συνεννόηση με τις κυβερνήσεις των Αθηνών και του Καΐρου, για να υπάρξει συντονισμός στις ενέργειες των τριών χωρών.

Η απάντηση στην παρανομία της Τουρκίας, η οποία ουδεμία έγνοια έχει για τη διεθνή νομιμότητα, παρά μόνο στοχεύει στην εξυπηρέτηση των στρατηγικών της συμφερόντων, μπορεί και πρέπει να έρθει μέσα από την εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας, στην πτυχή της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και της Αιγύπτου.

loading...