Βρετανικές εθνικές εκλογές:Σάρωσαν οι Συντηρητικοί του Μ.Τζόνσον – Πάνε για 368 έδρες και αποχαιρετούν την ΕΕ

Οι βρετανικές εθνικές εκλογές της 12ης Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν και οι μεγάλοι θριαμβευτές είναι οι Συντηρητικοί του Μπόρις Τζόνσον, αλλά βασικά όλοι εκείνοι οι Βρετανοί πολίτες που αποφάσισαν το 2016 την έξοδο από την ΕΕ!

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των πρώτων exit polls οι Συντηρητικό με σημαία την έξοδο της χώρας από την ΕΕ έχουν καταγάγει έναν τεράστιο θρίαμβο κερδίζοντας 368 έδρες έναντι μόλις 191 των Εργατικών!

Είναι η μεγαλύτερη νίκη των συντηρητικών μετά από την νίκη του 1987 της Μάργκαρετ Θάτσερ επίσης φανατικής αντιπάλου της ΕΕ. Και ταυτόχρονα η χειρότερη επίδοση των Εργατικών από το 1935!

Το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα κερδίζει 55 έδρες ενώ «τα σκυλιά των Βρυξελλών» οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες μόλις 13.

Πρόκειται για ιστορική νίκη των Βρετανών που θέλουν να ζήσουν ελεύθεροι και να αποφασίζουν οι ίδιοι την τύχη τους και όχι τα λόμπι των Βρυξελλών ή το Βερολίνο.

Η αυτοδυναμία με διαφορά 86 εδρών που λαμβάνουν οι Συντηρητικοί, καταδεικνύει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, αποφάσισε να απελευθερωθεί από τα δεσμά των Βρυξελλών.

Ο εκπρόσωπος των Συντηρητικών, Τζέιμς Κλέβερλι, κάλεσε τους ψηφοφόρους να επιδείξουν υπομονή, καθώς είναι πολύ νωρίς ακόμα για τα τελικά αποτελέσματα, που αναμένεται να αρχίσουν να ανακοινώνονται νωρίς το πρωί. «Παρά ταύτα οι αριθμοί είναι αριθμοί, και δείχνουν ότι κερδίζουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η στερλίνα σημείωσε άλμα έναντι του ευρώ και του δολαρίου μετά τον θρίαμβο του Brexit. Στις 22:03 (τοπική ώρα, 00:03 σήμερα ώρα Ελλάδας), η στερλίνα σημείωνε άνοδο 1,94% έναντι του δολαρίου, στο 1,3416 δολάριο και 1,58% έναντι του ευρώ, στις 83,25 πένες για ένα ευρώ.

«Είναι πολύ νωρίς για να γίνει οποιαδήποτε πρόβλεψη ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών που διεξήχθησαν χθες Πέμπτη στη Βρετανία ή να εξαχθούν συμπεράσματα», δήλωσε εκπρόσωπος των Εργατικών, λίγη ώρα μετά τη μετάδοση exit poll που θέλει τους Συντηρητικούς, το κόμμα του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, να κερδίζει την αναμέτρηση με ευρεία πλειοψηφία.

«Είναι ακόμη η αρχή της βραδιάς, είναι πολύ νωρίς για να θεωρήσουμε ότι έχει κριθεί το αποτέλεσμα», ανέφερε. «Φυσικά, γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτές θα είναι δύσκολες εκλογές, με το Brexit να κυριαρχεί στις σκέψεις πολλών ανθρώπων και τη χώρα μας ολοένα πιο πολωμένη», σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Η ηγεσία του Εργατικού Κόμματος αποδείχθηκε ανίκανη να αντεπεξέλθει και να δώσει τη απαραίτητη ώθηση στο Εργατικό Κόμμα. Η αναποφασιστικότητά του αναφορικά με το Brexit έβλαψε το Εργατικό Κόμμα», ανέφερε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

Ήταν οι τρίτες γενικές εκλογές που διεξήχθησαν από το 2015 και οι πρώτες εδώ και 100 ολόκληρα χρόνια που έλαβαν χώρα τον μήνα Δεκέμβριο.

Παρόλο που λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και της βροχόπτωσης σε κάποιες περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου, υπήρξαν φόβοι ότι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές θα ήταν χαμηλό, οι Βρετανοί πολίτες προσήλθαν στις κάλπες για να πουν «ΟΧΙ» στο σαμποτάρισμα του Brexit.

Το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται να αποχωρήσει από την ΕΕ στις 31 Ιανουαρίου, τριάμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα για το Brexit.

loading...