«Μυρίζει» εξέγερση στην Τουρκία: 3,5 εκατ. Τούρκοι δεν μπορούν να πληρώσουν το ρεύμα – Ετοιμάζεται πογκρόμ κατά Αλεβιτών & Κούρδων

Γιατί φωνασκεί ο Ερντογάν και απειλεί εδώ και αρκετές ημέρες την Ελλάδα, την Κύπρο, το Ισραήλ, την Αίγυπτο και γενικώς βάλει κατά πάντων;

Όπως δείχνουν τα πράγματα, αν δεν παίξει ο ίδιος τον ρόλο του “Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπή”, θα τον φάει το μαύρο σκοτάδι, σε μια χώρα που πεινάει, δεν έχουν δουλειά και διώκονται συνεχώς οι πολίτες της, ενώ 3,5 εκατ από αυτούς δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου.

Μέσα σε όλο αυτόν τον ορυμαγδό των προβλημάτων, ο Τούρκος ηγέτης “δείχνει” στις παρακρατικές ομάδες του ως “υπαιτίους” τους Κούρδους και τους Αλεβίτες, με την συνέχεια να μας είναι γνωστή από την ιστορία.

Ας ξεκινήσουμε πρώτα με την διαμαρτυρία των γυναικών στην Κωνσταντινούπολη και στη συνέχεια στην πρωτεύουσα της χώρας Άγκυρα.

Βουλευτίνες της αντιπολίτευσης διαμαρτυρήθηκαν έντονα στο κοινοβούλιο, επικαλούμενες ότι έχουν πολιτική ασυλία, προκαλώντας παράλληλα την οργή στον Τούρκο υπουργό εσωτερικών. Ο λόγος αφορά την βίαιη διάλυση των διαμαρτυριών από την τουρκική αστυνομία με τρόπους που θυμίζουν άλλες εποχές.

Χθες, μετά την προχθεσινή διαμαρτυρία στο τουρκικό κοινοβούλιο από βουλευτίνες της αντιπολίτευσης, εκατοντάδες γυναίκες βγήκαν στους δρόμους στη Σμύρνη σε μαζική διαμαρτυρία, αλλά αυτή τη φορά η αστυνομία έμεινε στην άκρη παρατηρώντας.

Πρόκειται για μια πρακτική της τουρκικής κυβέρνησης που έχει σκοπό την προσπάθεια φίμωσης οποιασδήποτε αντίθετης φωνής στην χώρα. Οι διαμαρτυρίες θα αυξηθούν εκτιμούν πολλοί ειδικοί λόγω της έκρυθμης κατάστασης.

Ταυτόχρονα έγινε γνωστό επίσημα, ότι, 3,4 εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος και 700.000 τους λογαριασμούς στο φυσικό άεριο.

Ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Faith Dönmez, δήλωσε ότι έχουν ξεκινήσει διαδικασίες κατασχέσεων εναντίον 3,4 εκατομμυρίων ανθρώπων στη χώρα, που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, ανέφερε η εφημερίδα Cumhuriyet.

Ο κ. Dönmez έκανε την ανακοίνωση σε απάντηση ερώτησης στο κοινοβούλιο από τον Ünal Demirtaş, μέλος του κοινοβουλίου που ανήκει στο Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (CHP), κατά τη διάρκεια συζητήσεων για τον προϋπολογισμό 2020.

Επίσης 710.000 Τούρκοι δεν ήταν σε θέση να πληρώσουν τους λογαριασμούς του φυσικού αερίου, δήλωσε ο Dönmez, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα.

Το διαθέσιμο εισόδημα στην Τουρκία μειώθηκε μετά από την κρίση του νομίσματος που ξέσπασε στις χρηματοπιστωτικές αγορές τον Αύγουστο του 2018, οδηγώντας σε οικονομική ύφεση και αύξηση της ανεργίας, του πληθωρισμού και των επιτοκίων.

Μιλάμε για μια τραγική κατάσταση η οποία δεν αποτυπώνεται επαρκώς στους “αριθμούς”, αλλά στο δράμα που βιώνουν εκατομμύρια Τούρκοι πολίτες, πολλοί από τους οποίους αυτοκτονούν ομαδικώς.

Ετοιμάζουν πογκρόμ κατά Κούρδων και Αλεβιτών
Πριν μερικές ημέρες άγνωστοι έγραψαν απειλητικά συνθήματα στα σπίτια των Αλεβιτών σε διάφορες πόλεις ενώ το κλίμα είναι «βαρύ» για αυτούς στην Τουρκία.

Το νέο κόμμα τώρα του Νταβούτογλου υπόσχεται να καταπολεμήσει τις διακρίσεις κατά των Κούρδων και των Αλεβιτών.  Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε το πρόγραμμα 143 σελίδων για το νεοϊδρυθέν κόμμα του. Υπόσχεται να αναγνωρίσει το νομικό καθεστώς του cemevis, που αφορά τους χώρους λατρείας των Αλεβιτών, οι οποίοι ακολουθούν ένα ετερόδοξο μη σουνιτικο δόγμα που ασπάζεται όμως το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας.

Όσον αφορά τους Κούρδους, το πρόγραμμα δεσμεύθηκε να καταπολεμήσει τις διακρίσεις λόγω ταυτότητας. Το πρόγραμμα του Νταβούτογλου καλύπτει ποικίλα θέματα, όπως ζητήματα που αφορούν το περιβάλλον, την πολιτική, την εξωτερική πολιτική, την άμυνα, καθώς και θέματα που αφορούν τις μειονότητες των Κούρδων και των Αλεβιτών.

Αναφερόμενος στο σύνταγμα της χώρας, το οποίο, παρά το γεγονός ότι έχει τροποποιηθεί επανειλημμένα, είναι προϊόν του διαβόητου στρατιωτικού πραξικοπήματος του 1980, το πρόγραμμα του Μελλοντικού Κόμματος του Νταβούτογλου γράφει ότι θα πρέπει να συνταχθεί εκ νέου, καθώς οι τροπολογίες δεν ήταν επαρκείς για την καθιέρωση μιας φιλελεύθερης και πλουραλιστικής δομής.

Ο πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός Ali Babacan αναμένεται επίσης να δημιουργήσει και αυτός το δικό του κόμμα με ανάλογες «υποσχέσεις».

Πρόκειται όμως για κινήσεις σπασμωδικού χαρακτήρα σε μια Τουρκία στην οποία ο λαός της πεινάει, κρυώνει και δέρνεται ανηλεώς από τις δυνάμεις ασφαλείας του καθεστώτος, ενώ ΕΕ και Τραμπ «βαράνε παλαμάκια» .

Για αυτό λοιπόν,  ουρλιάζει συνέχεια ο Ερντογάν στην Α.Μεσόγειο, θέλοντας να επεκτείνει τα σύνορα της χώρας του στην θάλασσα, για να πει στην συνέχεια στους Τούρκους πολίτες, πως ότι κάνει, το κάνει για αυτούς, όχι για την προσωπική του ευμάρεια, αλλά ποιος τον πιστεύει πλέον αυτόν και τον Τραμπ.

loading...