Ρωσία: “Τη σκότωσα μετά από καβγά” λέει ο ιστορικός Όλεγκ Σοκόλοφ! video

Ο κορυφαίος Ρώσος ιστορικός Όλεγκ Σοκόλοφ ομολόγησε ενώπιον της δικαιοσύνης ότι σκότωσε την 24χρονη Αναστάσια Γιεστσένκο μετά από καβγά.
Ο Σοκόλοφ, ο οποίος σκότωσε και διαμέλισε (!) την παλιά του φοιτήτρια και απόφοιτο του Πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, Αναστάσια Γιεστσένκο, ομολόγησε την πράξη του ενώπιον της δικαιοσύνης, τη Δευτέρα (11.11.2019) δηλώνοντας ότι προηγήθηκε διαπληκτισμός μαζί της.

“Το τελευταίο διάστημα οι αντιδράσεις της ήσαν φοβερές σε σχέση με τα παιδιά μου. Με το που τα ανέφερα άρχισε να εξοργίζεται. Στην συνέχεια χάσαμε τον έλεγχο”, δήλωσε ο Σοκόλοφ.

Ο κορυφαίος Ρώσος ιστορικός και λάτρης του στρατηλάτη Μεγάλου Ναπολέοντα, ομολόγησε, επίσης, ότι πυροβόλησε την 24χρονη ερωμένη του τέσσερις φορές με τουφέκι μικρού διαμετρήματος.

Παράλληλα ο Σοκόλοφ χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα της ανάκρισης να τεθεί υπό κράτηση. “Το αίτημα του ανακριτή είναι δίκαιο. Συμφωνώ. Μετανοώ”.

Ο Σοκόλοφ, μεταδίδει ο ανταποκριτής του TASS από την αίθουσα του δικαστηρίου, έκλαψε τρεις φορές. Την πρώτη μπροστά στις κάμερες και δύο φορές κατά την διάρκεια της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα ο δικηγόρος του να ζητήσει να γίνει ένα μικρό διάλειμμα για να συνέλθει ο πελάτης του. Του έφεραν νερό και ηρέμησε, ενώ δεν χρειάσθηκε να επέμβει γιατρός.

Το δικαστήριο Οκτιάμπρσκι της Αγίας Πετρούπολης εν συνέχεια με απόφαση του έδωσε εντολή να τεθεί υπό κράτηση ο Ρώσος ιστορικός έως τις 8 Ιανουαρίου του 2020.
Ανασύρθηκαν μέλη του σώματος της 24χρονης φίλης του Σοκόλοφ

Στο μεταξύ, δύτες ανέσυραν από ποταμό στην περιοχή Κίροφσκι της Αγίας Πετρούπολης ένα δέμα με μέλη του τεμαχισμένου σώματος της φοιτήτριας Αναστάσια Γιεστσένκο, μεταδίδει το πρακτορείο TASS, επικαλούμενο πηγή της αστυνομίας.

Οι δύτες αναζητούσαν τα ευρήματα αυτά, όταν ο Σοκόλοφ συνελήφθη στην όχθη του ποταμού Μόικα.

Ο 63χρονος καθηγητής, ανασύρθηκε μεθυσμένος από τον ποταμό Μόικα έχοντας στο σακίδιό του δύο κομμένα χέρια και ένα πιστόλι κρότου.

Οι ανακριτές εκτιμούν ότι ο Σοκόλοφ σκότωσε την Γεστσένκο στις 7 Νοεμβρίου μετά από καυγά και εν συνεχεία τεμάχισε το πτώμα της, μέρη του οποίου επιχείρησε να ρίξει στο ποτάμι Μόϊκα.

Ο Σοκόλοφ και βία κατά γυναικών στη σύγχρονη Ρωσία

Η υπόθεση του Όλεγκ Σοκόλοφ έρχεται σε μία περίοδο κατά την οποία αναζωπυρώνεται στην Ρωσία η συζήτηση για την ενδοοικογενειακή βία και την ατιμωρησία των δραστών.

Ο 63χρονος ιστορικός στο πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης και ειδικός στον Μεγάλο Ναπολέοντα, ανασύρθηκε μεθυσμένος από τον ποταμό Μόικα έχοντας στο σακίδιό του δύο κομμένα χέρια και ένα πιστόλι κρότου.

Στην αστυνομία ομολόγησε ότι είχε σκοτώσει την παλιά του φοιτήτρια Αναστάζια Γετσένσκο, 24 ετών, με την οποία μοιραζόταν την ζωή του.

Ο Σεργκέι Ετσένκο, αδελφός του θύματος, δήλωσε ότι είχε τηλεφωνηθεί με την αδελφή του λίγη ώρα πριν από την δολοφονία της και ότι “κίνητρο του εγκλήματος είναι η ζήλια”.

“Του είπε ότι είχε πάει στην γιορτή ενός φοιτητή φίλου της. Την έδειρε, ωστόσο εκείνη βγήκε από το σπίτι και έπειτα επέστρεψε…”, διηγήθηκε ο αδελφός της στην ιστοσελίδα RBK.

Οι ρωσικές ενώσεις βλέπουν στην υπόθεση αυτή να αναδύεται το θέμα της βίας που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες στην ρωσική κοινωνία, την στιγμή μάλιστα που οι πράξεις ενδοοικογειακής ή συζυγικής βίας έχουν αποποινικοποιηθεί στην πλειονότητά τους με νόμο του 2017.

“Δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέχρι ένα θύμα να δολοφονηθεί, πρέπει να υπάρχει πρόληψη”, έγραψε στην σελίδα της στο Facebook η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Αλένα Πόποβα, η οποία καταγγέλλει ένα σάπιο δικαιικό σύστημα που προστατεύει τους βίαιους άνδρες την στιγμή που υπάρχει ένα πτώμα” και επιμένει ότι “η δολοφονία αυτή θα μπορούσε να έχει εμποδισθεί”.
Μία πρώτη μήνυση

Διότι, σύμφωνα με την εφημερίδα “Moskovski Komsomolets” και μία δημόσια έκκληση που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα Change.org, ο Όλεγκ Σοκόλοφ είχε ήδη κατηγορηθεί για βιαιοπραγία τουλάχιστον κατά μίας φοιτήτριας.

Η έκκληση, η οποία είχε συγκεντρώσει 5.300 υπογραφές σε λίγες ημέρες, εγκαλούσε τις αρχές του πανεπιστημίου ότι έκλεισαν τα μάτια στην “τερατώδη” συμπεριφορά του καθηγητή.

Μία φοιτήτρια, η οποία διατηρούσε ερωτική σχέση με τον Ολεγκ Σοκόλοφ το 2008, είχε καταθέσει μήνυση στην αστυνομία δηλώνοντας ότι ο καθηγητής την είχε δέσει σε μία καρέκλα, την κτυπούσε στο πρόσωπο και την απειλούσε ότι θα την σημαδέψει με καυτό σίδερο διότι ήθελε να τον εγκαταλείψει, σύμφωνα με την Moskovski Komsomolets που δημοσιεύει το κείμενο της μήνυσης.

Παρά τις υποψίες για το παραπάνω και για άλλα περιστατικά, κανένα πειθαρχικό μέτρο δεν ελήφθη κατά του Σοκόλοφ, σύμφωνα με τους συντάκτες της δημόσιας έκκλησης, η οποίοι απέστειλαν το κείμενο στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, πρώην φοιτητή του πανεπιστημίου της Αγίας Πετρούπολης, και ζήτησαν την παραίτηση του πρύτανη και άλλων μελών της πανεπιστημιακής αρχής.

“Είναι η απόδειξη για την ατιμωρησία της οποίας χαίρουν οι βίαιοι άνδρες στην Ρωσία”, δήλωσε η Αλένα Σαντίκοβα, επικεφαλής του κέντρου Kitej για την ψυχολογική υποστήριξη των γυναικών.

Βραβευμένος στη Γαλλία

Κάτοχος έδρας Ιστορίας στο κρατικό πανεπιστήμιο της Αγίας Πετρούπολης, ο Όλεγκ Σοκόλοφ το 2003 είχε τιμηθεί από τη Γαλλία με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής και είχε, επίσης, εργαστεί ως σύμβουλος σε ταινίες και ντοκιμαντέρ για τον Ναπολέοντα.

Στη Γαλλία ήταν ακόμη μέλος του επιστημονικού συμβουλίου της Issep, της σχολής που ιδρύθηκε από την πρώην βουλευτή της άκρας δεξιάς Μαριόν Μαρεσάλ, η οποία τον έπαυσε από τα καθήκοντά του μόλις ανακοινώθηκε η σύλληψή του.

Αυτός ο θαυμαστής του Ναπολέοντα ήταν, σύμφωνα με τους φοιτητές του, ένας ταλαντούχος καθηγητής που μιλούσε γαλλικά και μπορούσε να ερμηνεύει τους ρόλους τόσο του Ναπολέοντα όσο και των στρατηγών του. Όμως τους φαινόταν επίσης “παράξενος”, καθώς του άρεσε να μεταμφιέζεται σε Ναπολέοντα και να αποκαλεί τη σύντροφό του Ιωσηφίνα.

Ο Φιόντορ Ντανίλοφ, ένας από τους παλιούς φοιτητές του, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων πως ο Όλεγκ Σοκόλοφ θεωρούνταν ένας από τους καλύτερους καθηγητές του πανεπιστημίου, αλλά και “εκκεντρικός”, ένας άνθρωπος που άρχιζε μερικές φορές να φωνάζει στα γαλλικά στη διάρκεια των παραδόσεών του.

Ο ιστορικός ήταν επίσης μέλος της Ρωσικής Εταιρείας Στρατιωτικής Ιστορίας, ενός οργανισμού που διευθύνεται από τον υπουργό Πολιτισμού Βλαντίμιρ Μεντίνσκι.

Ο εν λόγω οργανισμός διέγραψε αμέσως κάθε ίχνος του Όλεγκ Σοκόλοφ από την ιστοσελίδα του στο Ίντερνετ, ανέφεραν ρωσικά μέσα ενημέρωσης.

loading...