Εκτάκτως στο Κάιρο o Δένδιας – Eλλάδα & Αίγυπτος ετοιμάζουν κοινό σχέδιο κατά της Τουρκίας

Στο Κάιρο πηγαίνει αύριο Κυριακή 1 Δεκεμβρίου ο ΥΠΕΞ, Νίκος Δένδιας, για συνομιλίες με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Sameh Shoukry.

Αντικείμενο των συνομιλιών θα αποτελέσουν οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, υπό το πρίσμα και της πρόσφατης υπογραφής μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες  όπως αποκάλυψε πρώτο το Πενταπόσταγμα, ο ΥΠΕΞ έδωσε διορία ως την Πέμπτη στον πρέσβη της Λιβύης προκειμένου να κάνει γνωστό στη χώρα μας το περιεχόμενο του μνημονίου κατανόησης που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη την περασμένη Τετάρτη στην Κωνσταντινούπολη.

Αν τελικά ο Λίβυος πρέσβης δεν παρουσιάσει το περιεχόμενο της συμφωνίας θα αντιμετωπιστεί από τις ελληνικές Αρχές ως ανεπιθύμητο πρόσωπο και θα απελαθεί.

Ήδη το ΥΠΕΞ έχει τοποθετηθεί για το λεγόμενο “μνημόνιο κατανόησης” που υπέγραψαν ο Ερντογάν με τον επικεφαλής της Λιβυκής κυβέρνησης Φάγεζ αλ-Σάρατζ. “Μια συμφωνία ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη που θα παραβίαζε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, θα παραβίαζε κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας και δεν θα παρήγε έννομα αποτελέσματα”, απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Ελληνικού ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Γεννηματάς, σε ερώτηση για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες.

loading...