Κήρυξε «πόλεμο» σε Δύση & HΠΑ ο Ερντογάν: Καλεί τους Τούρκους να εγκαταλείψουν το δολάριο – «Θα φτιάξουμε δικό μας μαχητικό!»


«Πόλεμο» σε Δύση & δολάριο κήρυξε ο Ερντογάν, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα πως πλέον στρέφεται ολοένα και περισσότερο στον Ευρασιανισμό, ενώ ταυτόχρονα, εγκαταλείπει την προσπάθεια απόκτησης των F-35, καθώς ο Τούρκος Πρόεδρος ανακοίνωσε πως οι Τούρκοι θα κατασκευάσουν δικό τους μαχητικό.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε σήμερα τους Τούρκους να «εγκαταλείψουν το δολάριο» και να μετατρέψουν τα ξένα νομίσματά τους σε τουρκικές λίρες για να στηρίξουν το νόμισμα και να δείξουν πατριωτισμό.

«Αφήστε το δολάρια και τα άλλα. Ας επιστρέψουμε στο νόμισμά μας, την τουρκική λίρα. Η τουρκική λίρα δεν χάνει την αξία της πλέον. Ας δείξουμε τον πατριωτισμό μας με αυτόν τον τρόπο», είπε ο Ερντογάν σε μέλη του κόμματός του ΑΚ στη Βουλή.

Την ίδια στιγμή, ανακοίνωσε ότι η Τουρκία σχεδιάζει να κατασκευάσει εγχωρίως ένα δικό της μαχητικό αεριωθούμενο ώστε να είναι έτοιμο τα επόμενα πέντε ή έξι χρόνια, δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εν μέσω της συνεχιζόμενης διαμάχης με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την αγορά των αεριωθούμενων F-35.

Εξάλλου ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ, ότι η Τουρκία δεν έχει δώσει καμία υπόσχεση σε οποιονδήποτε ότι δεν θα εγκαταστήσει το ρωσικό αμυντικό σύστημα πυραύλων S-400, παρά τη διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες για τα συστήματα αυτά.


Η Ουάσινγκτον έχει πει στην Άγκυρα πως οι S-400 αποτελούν απειλή για τα αμερικανικά μαχητικά F-35 και έχει προειδοποιήσει τη σύμμαχό της στο ΝΑΤΟ ότι θα αντιμετωπίσει κυρώσεις των ΗΠΑ αν δεν αφήσει τα ρωσικά συστήματα. Οι ΗΠΑ απομάκρυναν επίσης την Τουρκία από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35, στο οποίο η Άγκυρα ήταν αγοραστής και κατασκευαστής, ως απάντηση στη συμφωνία με τη Ρωσία.

Το Κατάρ μπορεί να υποστηρίξει τα σχέδια της Τουρκίας να εγκαταστήσει περισσότερους από ένα εκατομμύριο Σύρους πρόσφυγες στη βορειοανατολική Συρία μετά την επίθεσή της εναντίον της κουρδικής πολιτοφυλακής στην περιοχή, είπε ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Όλα αυτά, την στιγμή που Μόσχα και Άγκυρα όπως φαίνεται πάνε για νέα συμφωνία για τους S-400.

Η Ρωσία θα δώσει στην Τουρκία τη δυνατότητα αγοράς μιας δεύτερης παρτίδας S-400, δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Rosoboronexport Αλεξάντερ Μιχέεφ.

«Σε ό,τι αφορά τη νέα επιλογή, εδώ μιλάμε για τη δεύτερη συστοιχία. Μεταφέραμε τα τεχνικά καθήκοντα στην τουρκική πλευρά για το τρίτο στάδιο της εργασίας (την τρίτη παρτίδα των S-400)», ανέφερε ο κ. Μιχέεφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια :