Τουρκικά ΜΜΕ για Λιβύη: «Ανατρέψαμε τα σχέδια των Ελλήνων – Eπεκτείνουμε την ΑΟΖ μας νότια της Κρήτης»

«Η Τουρκία ανέτρεψε όλα τα σχέδια στην ανατολική Μεσόγειο και ξεκινά το δικό της παιχνίδι, με τη σύναψη συμφωνίας με την διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία εάν υλοποιηθεί θα κάνει τις δύο χώρες γειτονικές μέσω των θαλασσίων συνόρων τους», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα Yeni Şafak.

«Το μνημόνιο κατανόησης για την οροθεσία των θαλάσσιων συνόρων που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών δίνει το δικαίωμα στην Τουρκία να επεκτείνει την ΑΟΖ της νοτιοανατολικά του νησιού της Κρήτης», αναφέρει η τουρκική εφημερίδα.

Η τουρκική εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι υπέβαλλε στον ΟΗΕ έγγραφο στο οποίο καθορίζεται η υφαλοκρηπίδα της από τον 28ο Μεσημβρινό ο οποίος περνά νότια από τη Ρόδο.

Όπως αναφέρεται επίσης το μνημόνιο κατανόησης θα επιτρέψει στην Τουρκία θα δημιουργήσει μια “θαλάσσια ασπίδα” κατά της Ελλάδας, της Κύπρου και της Αιγύπτου που επιχειρούν να μπλοκάρουν τις προσπάθειες γεώτρησης της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, σημειώνει η Yeni Safak, αυτό θα αναγκάσει το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Κύπρο και την ΕΕ να συρθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για οποιοδήποτε σχέδιο αγωγών φ.α. προς τις ευρωπαϊκές αγορές, εννοώντας βέβαια τον ΕastMed, τον οποίο φυσικά δεν θέλει η Τουρκία, καθώς αυτό που επιθυμεί είναι το φυσικό αέριο της Κύπρου να περάσει από το έδαφός της, για να κρατά την Λευκωσία “όμηρο” των όποιων άλλων σχεδίων της

Τέλος η τουρκική εφημερίδα καταλήγει λέγοντας ότι η τουρκική ΑΟΖ (την οποία αποκαλεί γαλάζια πατρίδα, σύμφωνα με το δόγμα Χ.Ακάρ) θα προσφέρει στην Τουρκία συγκριτικό πλεονέκτημα σε όλη την ανατολική Μεσόγειο και τώρα “η Άγκυρα έχει κάθε νόμιμο δικαίωμα για την υλοποιήσει όπως και το Ναυτικό για να την υπερασπίσει.”

loading...