Κ.Μητσοτάκης: «Έχουμε φτάσει στα όριά μας αλλά… συνεχίζουμε να ”διασώζουμε” εκατοντάδες μετανάστες την ημέρα»

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ζάγκρεμπ προσπάθησε για ακόμη μία φορά να ευαισθητοποιήσει την Ευρώπη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα με το μεταναστευτικό.

Παρ’όλα αυτά δεν παρουσίασε κάποια νέα τομή σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά δήλωσε πως η Ελλάδα θα συνεχίσει να διασώζει τους μετανάστες.

Παράλληλα απάντησε στην απίστευτη επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον του ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ τονίζοντας «έχουμε ήδη αλλάξει, ως νέα κυβέρνηση, τη νομοθεσία για το άσυλο ώστε να εξετάζουμε αιτήσεις πιο αποτελεσματικά. Δημιουργούμε καινούργια προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά μας. Αντιμετωπίζουμε το φλέγον ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Και, φυσικά, παρά τις εντελώς αβάσιμες κατηγορίες, εξακολουθούμε να διασώζουμε εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα κάθε μήνα».

Παράλληλα ανέφερε πως η Ελλάδα έχει φτάσει πλέον στα όρια της με το προσφυγικό. «Όμως φτάνουμε πια στα όριά μας. Οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν θα έπρεπε να επωμίζονται μόνες τους το βάρος των μεταναστευτικών πιέσεων. Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή. Η Τουρκία οφείλει να κάνει περισσότερα ώστε να εκπληρώσει το κομμάτι που της αναλογεί. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Είναι επίσης, δυστυχώς, ενδεικτική του γεγονότος ότι το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται επίσης ως εργαλείο διεθνούς πίεσης», είπε ο κ.Μητσοτάκης.

Από την άλλη πάντως σημειώνεται πως ο Ελληνας πρωθυπουργός αναγνώρισε πως η Τουρκία εκατομμύρια παράνομοι μετανάστες, αλλά κατέστησε σαφές πως η Ευρώπη δεν πρόκειται να εκβιαστεί με αυτό το θέμα. «Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, ταυτόχρονα ξεκαθαρίζοντας πως η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί σε αυτό το ζήτημα. Είναι καιρός για λιγότερες ανεύθυνες δηλώσεις και για πιο ειλικρινή διάλογο».

«Από τις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, καθώς το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρχίζουν τη θητεία τους, θα ήθελα να αναφερθώ σύντομα σε δύο. Τη μετανάστευση και την προστασία των εξωτερικών συνόρων. Επιτρέψτε μου να είμαι απολύτως ευθύς. Η Ευρώπη δεν μπορεί να υποκρίνεται άλλο πως αυτό το ζήτημα επηρεάζει μόνο τα κράτη-μέλη που έχουν εξωτερικά σύνορα. Το Σύστημα του Δουβλίνου είναι πλέον θλιβερά ανεπαρκές ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Αγαπητέ Μαργαρίτη, κύριε αντιπρόεδρε της Κομισιόν, καθώς αναλαμβάνετε αυτό το σημαντικό χαρτοφυλάκιο σας ευχόμαστε καλή τύχη και γνωρίζετε καλά ότι ένα καινούργιο, Κοινό Ευρωπαϊκό πλαίσιο ασύλου και προστασίας συνόρων πρέπει να είναι η πρώτη σου προτεραιότητα.

Εμείς, ως Έλληνες, έχουμε επιτελέσει και με το παραπάνω το καθήκον που μας αναλογεί. Έχουμε ήδη αλλάξει, ως νέα κυβέρνηση, τη νομοθεσία για το άσυλο ώστε να εξετάζουμε αιτήσεις πιο αποτελεσματικά. Δημιουργούμε καινούργια προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά μας. Αντιμετωπίζουμε το φλέγον ζήτημα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Και, φυσικά, παρά τις εντελώς αβάσιμες κατηγορίες, εξακολουθούμε να διασώζουμε εκατοντάδες ανθρώπους στη θάλασσα κάθε μήνα.

Όμως φτάνουμε πια στα όριά μας. Οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν θα έπρεπε να επωμίζονται μόνες τους το βάρος των μεταναστευτικών πιέσεων. Η συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή. Η Τουρκία οφείλει να κάνει περισσότερα ώστε να εκπληρώσει το κομμάτι που της αναλογεί. Η πρόσφατη μεγάλη αύξηση του αριθμού των μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτη. Είναι επίσης, δυστυχώς, ενδεικτική του γεγονότος ότι το μεταναστευτικό χρησιμοποιείται επίσης ως εργαλείο διεθνούς πίεσης.

Πρέπει να αναγνωρίσουμε πως η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες, ταυτόχρονα ξεκαθαρίζοντας πως η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί σε αυτό το ζήτημα. Είναι καιρός για λιγότερες ανεύθυνες δηλώσεις και για πιο ειλικρινή διάλογο».

loading...