Οι μαθητές δεν θα «αλλάξουν φύλο για μια μέρα» – Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός

Ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός δημιουργικής γραφής με θέμα, «Ουπς! Αλλάζω φύλο για μια μέρα!» είχε άδοξο τέλος, αφού η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη ανακάλεσε την έγκρισή του – Ποιος ήταν ο στόχος του διαγωνισμού, όπως αναφέρεται στην προκήρυξη
Τελικά οι μαθητές των γυμνασίων και λυκείων της χώρας δε θα αλλάξουν φύλο για μία μέρα. «Ουπς!» αναφώνησαν κάποιοι με ανακούφιση ενώ κάποιοι άλλοι έκαναν λόγο για αναχρονισμό. Σε κάθε περίπτωση, ο πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός δημιουργικής γραφής με θέμα, “Ουπς! Αλλάζω φύλο για μια μέρα!”, είχε άδοξο τέλος. Παρότι το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ενέκρινε αρχικά τον συγκεκριμένο διαγωνισμό ώστε οι μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μεταξύ άλλων, να τοποθετηθούν πώς “κατανοούν τις ερωτικές τους σχέσεις, σε ζητήματα στερεοτύπων, διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικής επιλογής”, και να “ασκήσουν κριτική για τον σεξισμό και τα έμφυλα στερεότυπα”, η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη ανακάλεσε την έγκριση μία εβδομάδα αργότερα.

Ειδικότερα, στις 18 Οκτωβρίου η Γενική Διεύθυνση Σπουδών Π/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας ενέκρινε τον μαθητικό διαγωνισμό της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων για μαθητές/τριες γυμνασίου και λυκείου, σχολικού έτους 2019-2020 με το παραπάνω θέμα (Διαβάστε εδώ το έγγραφο της έγκρισης). Η απόφαση αυτή με βαθμό προτεραιότητας, “εξαιρετικά επείγον”, στάλθηκε σε όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις π/θμιας και δ/θμιας εκπαίδευσης και σε όλες τις δημόσιες και ιδιωτικές σχολικές μονάδες δ/θμιας εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του (διαβάστε την εδώ) στόχος του διαγωνισμού “είναι να παρέχει τη δυνατότητα στους/τις μαθητές/μαθήτριες μέσω της δημιουργικής γραφής, να εκφράσουν τις απόψεις τους, να τοποθετηθούν με τον δικό τους προσωπικό τρόπο σχετικά με ζητήματα που αφορούν στο φύλο και τον τρόπο που οι νέοι/νέες σήμερα το βιώνουν και το αντιλαμβάνονται, να προβληματιστούν για ζητήματα έμφυλης ισότητας και διαφορετικότητας, να ασκήσουν κριτική για τον σεξισμό, τα έμφυλα στερεότυπα, την έμφυλη βία”.

Αναφορικά με τις θεματικές ενότητες του διαγωνισμού, οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων θα μπορούσαν να “αναφερθούν στους τρόπους με τους οποίους προσλαμβάνουν και κατανοούν τις ερωτικές τους σχέσεις, σε ζητήματα στερεοτύπων, διακρίσεων λόγω φύλου και σεξουαλικής επιλογής, έμφυλων ανισοτήτων, στερεοτυπικών ρόλων ανδρών/γυναικών, τρόπων κατασκευής αρρενωπότητας/θηλυκότητας, έμφυλης βίας, σεξισμού, σεξουαλικής παρενόχλησης, έμφυλων ταυτοτήτων”.

Μέσω ενός ποιήματος έως 50 στίχων και ενός διηγήματος έως 1.000 λέξεις οι συμμετέχοντες θα είχαν τη δυνατότητα να στιγματίσουν τον σεξισμό και τις διακρίσεις, που προκύπτουν εξαιτίας του φύλου και της σεξουαλικής επιλογής των ανθρώπων προασπίζοντας το δικαίωμα στη διαφορετικότητα.

Στο πλαίσιο αυτό, πενταμελής κριτική επιτροπή θα αξιολογούσε τα δημιουργικά έργα με καταληκτική ημερομηνία αποστολής τους την 28η Φεβρουαρίου 2020 ενώ σε κάθε κατηγορία(ποίημα, διήγημα) θα απονέμονταν 3 τίτλοι διάκρισης. “Οι μαθητές /μαθήτριες που θα τύχουν διάκρισης στην εκάστοτε κατηγορία (3 πρώτες θέσεις) θα λάβουν ως επιπρόσθετο έπαθλο λογοτεχνικά βιβλία. Ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί με την απονομή των τιμητικών διακρίσεων σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο τέλος του σχολικού έτους 2019-2020”.

Παρά το ότι ο διαγωνισμός, “Ουπς! αλλάζω φύλο για μια μέρα!”, είχε εγκριθεί από την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Παιδείας και όλα ήταν έτοιμα για τη διαγωνιστική διαδικασία δημιουργικής γραφής, στις 25 Οκτωβρίου η κυρία Ζαχαράκη υπογράφει απόφαση με θέμα, “Ανάκληση εγγράφου”, στην οποία αναφέρει: “Σας ενημερώνουμε ότι το με αρ. πρ. Φ15/163111/Δ2/18-10-2019 έγγραφο του Υ.ΠΑΙ.Θ. με θέμα ‘Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ.) για μαθητές/μαθήτριες Δ.Ε. – σχ. Έτος 2019-2020’ ανακαλείται στο πλαίσιο συνεργασίας με τη νέα Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ.)”.

loading...