Δεν θα μεταφερθούν μετανάστες στα Λέβιθα: Εμπλοκή λόγω «γκρίζων ζωνών» από την Τουρκία;

Η κάτοψη του κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου που παρουσίασε την Τετάρτη ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και συντονιστής για το προσφυγικό – μεταναστευτικό, Αλκιβιάδης Στεφανής, έχει σχεδιαστεί πάνω στο έρημο νησί Λέβιθα, στο Κεντρικό Αιγαίο, γεγονός που γεννά ερωτηματικά αναφορικά με τις πιθανές προθέσεις των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων στο επόμενο στάδιο του σχεδιασμού.

Τελικά αυτό το σχέδιο όπως φαίνεται δεν θα προχωρήσει.

Μάλιστα σήμερα ο Μάνος Λογοθέτης, ειδικός γραμματέας πρώτης υποδοχής μεταναστών/ προσφύγων του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε κατηγορηματικά στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ότι δεν θα δημιουργηθεί κλειστό κέντρο για μετανάστες και πρόσφυγες στο ακατοίκητο νησί Λέβιθα.

Σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, κλειστό κέντρο θα δημιουργηθεί στη Λέρο, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί.

Στις επικρίσεις πως τα κλειστά κέντρα είναι φυλακές, απάντησε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και επεσήμανε πως η λειτουργία τέτοιων, κλειστών κέντρων, προβλέπεται και από τον προηγούμενο νόμο αλλά και από τον τωρινό.

«Θα κρατούν κάποιους ανθρώπους για το χρονικό διάστημα που αυτό χρειάζεται ή επιβάλλεται. Υπάρχουν τα προαναχωρησιακά κέντρα, που θα τους κρατούν για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα προκειμένου να γίνει η επιστροφή τους, είτε στην Τουρκία είτε στη χώρα προέλευσης. Δεν είναι φυλακές», είπε ο κ. Λογοθέτης.

Πάντως η όλη υπόθεση έχει έντονο παρασκήνιο και αρκετό… ζουμί.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του SLpress.gr και του Σταύρου Λυγερού, το υπουργείο Εξωτερικών γνωμάτευσε αρνητικά αναφορικά για τη Λέβιθα και την Κίναρο, επειδή αμφότερες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα με τις 18 ελληνικές νησίδες, τις οποίες η Άγκυρα αρχικά χαρακτήριζε «γκρίζες ζώνες» και στη συνέχεια τουρκικές.

Εάν ευσταθεί τελικά αυτή η πληροφορία, τότε μιλάμε για μία Κυβέρνηση, που διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα, καθώς δεν μπορεί μία χώρα σαν την Ελλάδα, που έχει ισχυρή άμυνα να σκέπτεται ποια θα είναι η αντίδραση της Τουρκίας.

Βέβαια ίσως γι’αυτό τον λόγο εδώ και χρόνια καμία Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσειν στην ανακήρυξη ΑΟΖ στο Αιγαίο, καθώς σύμφωνα με την Άγκυρα, μία τέτοια πράξη αποτελεί casus belli!

To όλο σκηνικό με το μεταναστευτικό δείχνει ξεκάθαρα πως θα χτυπήσει τη ΝΔ, καθώς οι τοπικές κοινωνίες βράζουν.

Άλλα είχε υποσχεθεί προεκλογικά ο κ. Μητσοτάκης και άλλα υλοποιεί.

Μάλιστα η κ. Μπακογιάννη έφθασε στο σημείο να προτείνει οι μετανάστες να πάνε σε χωριά να δουλέψουν, δηλαδή με λίγα λόγια να γίνει αντικατάσταση του πληθυσμού!

Πάντως για την ιστορία, η Τουρκία έχει «τραβήξει» 13 γκρίζες ζώνες στο Αιγαίο με τον κωδικό όνομα EFAYDAAK, όπου αμφισβητεί νησίδες και βραχονησίδες της χώρας μας.

Το κωδικό όνομα άλλωστε σημαίνει στην τούρκικη γλώσσα ακριβώς αυτό: «Νησιά, νησίδες και βραχονησίδες, των οποίων η κυριότητα δεν παραχωρήθηκε στην Ελλάδα με διεθνείς συμφωνίες και συνθήκες».

Το αρκτικόλεξο αυτό εμφανίζεται στην επίσημη τουρκική βιβλιογραφία, ενώ περιλαμβάνεται και σε εγχειρίδιο που μοιράζει η γειτονική χώρα στις Ακαδημίες πολέμου μετά το επεισόδιο των Ιμίων. Μάλιστα το σύμπλεγμα νησιών Λέβιθας και Κίναρου βρίσκονται σε αυτή την λίστα.

Ισχύει ή όχι η εν λόγω πληροφορία λοιπόν; Καλούμε το ΥΠΕΞ να απαντήσει!

loading...