ΕΥΦΥΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑ & ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑ: ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΣΥΝΑΝΤΟΥΝ ΤΗΝ ΤΕΧΝΗΤΗ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗ

Της Νάντιας Μιχαλοπούλου

Νέες τεχνολογίες & drones φέρνουν την επανάσταση στην πρωτογενή παραγωγή – Πώς οι παραγωγοί μπορούν να παίρνουν τις σωστές αποφάσεις, τη σωστή στιγμή, για τις καλλιέργειες και τις μονάδες τους

Drones που χρησιμοποιούνται για την επιθεώρηση του εδάφους και των ζώων, ψηφιακές πλατφόρμες για την παρακολούθηση της αγροτικής παραγωγής, των μετεωρολογικών συνθηκών και της προόδου των λιβαδιών με εικόνες από δορυφόρο. Προηγμένες διαδικασίες συλλογής, επεξεργασίας, ανάλυσης και σύνδεσης δεδομένων σε ειδικές πλατφόρμες, με στόχο ο παραγωγός να παίρνει σωστές αποφάσεις, την κατάλληλη στιγμή. Η ευφυής γεωργία και κτηνοτροφία, έρχεται να υποστηρίξει τον πρωτογενή τομέα και να δώσει ολοκληρωμένες λύσεις στην καθημερινότητα και την τσέπη των παραγωγών, συμβάλλοντας -παράλληλα- στην προστασία του περιβάλλοντος, με έναν εντελώς καινοτόμο τρόπο.

Με άλλα λόγια, σήμερα, η χρήση νέων τεχνολογιών στη γεωργία, βοηθά τον άνθρωπο της υπαίθρου να παράγει με ακρίβεια πιο ποιοτικό προϊόν, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και αυξάνοντας, παράλληλα, την ανταγωνιστικότητά του.

Πλέον ο παραγωγός αποφασίζει πότε, πού, πόσο και πώς θα εφαρμόζει τα λιπάσματα και τις αρδεύσεις με βάση τις ατμοσφαιρικές και τις εδαφολογικές συνθήκες, από τις οποίες προκύπτουν οι ανάγκες της καλλιέργειας, κάθε στιγμή.

Έτσι, μπαίνει το λίπασμα που χρειάζεται η καλλιέργεια, ανάλογα με το χωράφι που βρίσκεται. Τα ποτίσματα γίνονται στον κατάλληλο χρόνο, ενώ οι ψεκασμοί εφαρμόζονται ακριβώς τη στιγμή που υπάρχει ο κίνδυνος. Ως εκ τούτου ο παραγωγός αντιμετωπίζει πιο αποτελεσματικά τους κινδύνους που απειλούν το προϊόν του, μειώνει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δράσης του και δημιουργεί πρόσθετη αξία στα αγαθά του μέσω της εξασφάλισης της ασφάλειας των τροφίμων και της πλήρους ιχνηλάτησης των προϊόντων σε όλα τα στάδια παραγωγής.

Η καινοτομία συναντά τους πρωτοπόρους παραγωγούς

Τη σύσταση των νέων τεχνολογιών στους Έλληνες παραγωγούς, έχει κάνει εδώ και λίγο καιρό η ΑΒ Βασιλόπουλος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη και την Αμερικανική Γεωργική Σχολή, μέσα από το Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας.

Μέσα από την εγκατάσταση 12 τηλεμετρικών διατάξεων τελευταίας τεχνολογίας σε Καβάλα, Κιλκίς, Πελοπόννησο, Χαλκιδική, Κεντρική Μακεδονία, Ελασσόνα και Ξάνθη, παραγωγοί που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα έχουν πρόσβαση σε ακριβείς πληροφορίες για τον καιρό και την κατάσταση της καλλιέργειάς τους σε πραγματικό χρόνο, οι οποίες απεικονίζονται μέσω χάρτη, με τη χρήση υπολογιστή και έξυπνων συσκευών.

Όπως εξηγεί στο protothema.gr ο Διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Στρατηγικών Προγραμμάτων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, Δρ. Φίλιππος Παπαδόπουλος, «το Πρόγραμμα αυτό επιτρέπει την γνωριμία του Έλληνα αγρότη με τις αναδυόμενες ψηφιακές τεχνολογίες πριν από τους ανταγωνιστές του. Είναι πολυδιάστατο και περιλαμβάνει ψηφιακές υποδομές σε επίπεδο αγρού & σύνδεσης των παραγωγών με την εφοδιαστική αλυσίδα, δράσεις κατάρτισης των παραγωγών και τοπικών γεωπόνων στην αξιοποίησή τους, και πιλοτικές εφαρμογές νέων τεχνολογιών και πρώτων υλών. Είναι συνδεδεμένο με την Ευρωπαϊκή θεματική πλατφόρμα “S-3 Smart Farming Platform” που στοχεύει στην μεταφορά ψηφιακής τεχνογνωσίας ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές περιφέρειες και συνάδει πλήρως με τον Ευρωπαϊκό κώδικα δεοντολογίας για τα αγροτικά δεδομένα του 2018. Τα ψηφιακά στοιχεία, δηλαδή, ανήκουν στους παραγωγούς, ιδιοκτήτες της γης απ’ όπου προέρχονται και παραχωρούνται στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή για επεξεργασία και συμβουλευτική προς τους ιδιοκτήτες τους. Αν όμως κάποιος θελήσει να τα αξιοποιήσει προς οικονομικό όφελος, θα πρέπει να μοιραστεί αυτό το όφελος με τους παραγωγούς».

Ο Ιωάννης Νάτσιος, παραγωγός ακτινιδίων στην Κατερίνη, ο οποίος συμμετέχει στο Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας, περιγράφει τη δική του εμπειρία: «Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα μάθαμε τόσα πολλά πράγματα για την καλλιέργεια που πραγματικά δεν θυμάμαι τον τρόπο που καλλιεργούσα πριν από αυτό και πιο πολύ τον τρόπο που έπαιρνα τις αποφάσεις μου. Είναι πολύ μεγάλη υπηρεσία να γνωρίζω πράγματα που δεν ήξερα πριν. Πράγματα που δεν θα μπορούσα μόνο με το μάτι να ξέρω. Όλη η πληροφορία είναι αποθηκευμένη στο ίντερνετ και διαθέσιμη πάντα όταν τη χρειάζομαι», δηλώνει. «Με τον εξοπλισμό που εγκαταστάθηκε έχουμε πλήρη γνώση των περιβαλλοντικών συνθηκών στον αγρό. Η Σχολή μάς βοηθά να καταλαβαίνουμε τις επιπτώσεις που έχουν όλοι αυτοί οι παράγοντες στην καλλιέργειά μας», εξηγεί και αναδεικνύει και τον θετικό αντίκτυπο στη δικτύωση και την ενίσχυση του επαγγελματικού προφίλ του, καθώς και στη βελτίωση των δεικτών των πωλήσεων.

Νέα εργαλεία για τους ωφελούμενους κτηνοτρόφους

Ειδικά σε ό,τι αφορά στους ωφελούμενους κτηνοτρόφους, εκείνοι έχουν τη δυνατότητα να διαχειρίζονται πιο αποτελεσματικά τις εκτάσεις τους αλλά και τα ζώα τους, μέσα από τα νέα εργαλεία.

– Χρήση drones για τη διαχείριση των βοσκοτόπων και για τον ψεκασμό ενεργοποιητή εδάφους*: που συμβάλλουν στη βελτίωση και την ενίσχυση των βοσκοτόπων κατά τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτονται οι θρεπτικές ανάγκες των ζώων μέσα από τη βόσκησή τους, και να επιτυγχάνεται η καλύτερη απόδοση καθώς & η εξοικονόμηση στο κόστος της διατρoφής.

*Ο ενεργοποιητής εδάφους είναι ένα μείγμα διαφόρων ωφέλιμων μικροοργανισμών που υπάρχουν ελεύθεροι στη φύση. Όταν αυτοί οι ενεργοί μικροοργανισμοί έρθουν σε επαφή με οργανικό υλικό, αποβάλλουν ωφέλιμες ουσίες, όπως βιταμίνες, οργανικά οξέα, ορυκτές χημικές ενώσεις και αντιοξειδωτικά.

– Χρήση κολάρων IoT (Internet of Things) με την τεχνολογία Digitanimal για την εκτροφή των ζώων: που επιτρέπουν την εξ’ αποστάσεως παρακολούθηση και τη διαχείριση των ζώων σε πραγματικό χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, επιτυγχάνεται η ιχνηλασιμότητα, το στίγμα και η ταυτότητα των ζώων από τη βοσκή έως την τελική κατανάλωση, με πληροφορίες που αποτυπώνονται σε Google Earth και είναι διαθέσιμες στον κτηνοτρόφο, αλλά και στους τελικούς καταναλωτές.

Οι ωφελούμενοι και τα οφέλη του Προγράμματος

Περισσότεροι από 100 παραγωγοί και κτηνοτρόφοι συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας, ενώ χιλιάδες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, επωφελούνται έμμεσα μέσα από την ανάπτυξη πλατφόρμας με ανοιχτή πρόσβαση για όλους (open data).

Οι περιοχές που επιλέχθηκαν περιλαμβάνουν προϊόντα με μεγάλη σημασία για την τοπική και την εθνική οικονομία.

Η εγκατάσταση των 12 σταθμών έχει γίνει σε:

• 4 αμπελώνες σε Καβάλα, Κιλκίς και Πελοπόννησο

• 2 ελαιώνες σε Καλαμάτα και Χαλκιδική

• 4 κτήματα παραγωγής ακτινιδίων στην Κεντρική Μακεδονία

• 2 σημεία/εκτάσεις λειμώνων (βοσκοτόπων) στην Ελασσόνα και την Ξάνθη

Οι παραγωγοί και κτηνοτρόφοι, που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Ευφυούς Γεωργίας και Κτηνοτροφίας έχουν την δυνατότητα να:

• ενημερωθούν για την αποτελεσματική χρήση των παραγωγικών πόρων, των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων

• εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και να εναρμονιστούν με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους γεωργούς

• ενταχθούν σε μια «κοινότητα», η οποία επιτρέπει την άμεση επικοινωνία και ανταλλαγή γνώσεων και ιδεών

• έρθουν σε επαφή με καταξιωμένους και εκκολαπτόμενους επιστήμονες του κλάδου μέσω επισκέψεων επίδειξης στα κτήματα με τις εγκατεστημένες διατάξεις γεωργίας ακριβείας

• συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος

https://longform.protothema.gr/

loading...