Τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά «φυτοζωούν»: Έχουν μείνει χωρίς να έχουν πρόσβαση στην θάλασσα και επενδυτή

Ούτε στο φορολογικό νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί  εντός της εβδομάδας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν περιλαμβάνεται η νομική ρύθμιση για τη χρήση του αιγιαλού, απαραίτητη προϋπόθεση για να προχωρήσει η αξιοποίηση των ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, που ουσιαστικά διαχειρίζεται  το θέμα των ναυπηγείων, παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης προς τους 750 εργαζόμενους του Σκαραμαγκά, δεν εντάσσει τελικώς στο φορολογικό νομοσχέδιο τις  απαραίτητες για την διεξαγωγή του διαγωνισμού πώλησης των ναυπηγείων νομοθετικές ρυθμίσεις, με σημαντικότερη τη διάταξη που ρυθμίζει το ζήτημα παραχώρησης της χρήσης του αιγιαλού προκειμένου τα ναυπηγεία να έχουν πρόσβαση στη θάλασσα.

Χωρίς τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση αδυνατεί να προχωρήσει ο προγραμματισμένος για τους πρώτους μήνες του 2020 διαγωνισμός, καθώς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο να προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον η πώληση ναυπηγείων που δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον θαλάσσιο χώρο.

Οι συγκεκριμένες διατάξεις είναι απαραίτητες διότι θέτουν ξανά σε ισχύ την  παραχώρηση της χρήσης του αιγιαλού που είχε κάνει το ελληνικό δημόσιο στα μέσα της δεκαετίας του 1950 προκειμένου να κατασκευάσει ο Νιάρχος τα ναυπηγεία.

Το ειδικό καθεστώς των ΕΝΑΕ
Η παραχώρηση έπαυσε να ισχύει λόγω των διοικητικών πράξεων που εκδόθηκαν μετά το 2014 και την τοποθέτηση ειδικού διαχειριστή στα ΕΝΑΕ. Το ειδικό καθεστώς διαχείρισης των ΕΝΑΕ λήγει τον Μάρτιο του 2020 και η κυβέρνηση ευελπιστεί στην εύρεση στρατηγικού επενδυτή και σε αυτό το πλαίσιο προωθεί τη διεξαγωγή πλειοδοτικού διαγωνισμού για τα ναυπηγεία.

Την περασμένη Πέμπτη εκπρόσωποι των εργαζομένων συναντήθηκαν με τον διευθυντή του υπουργού Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος επανέλαβε την πρόθεση της κυβέρνησης να  ξαναλειτουργήσουν τα ναυπηγεία, αλλά, όπως είπε, ακόμη δεν έχει εκδηλωθεί επισήμως επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα της νομοθετικής ρύθμισης από το γραφείο του κ. Σταϊκούρα δόθηκε η διαβεβαίωση στους εργαζόμενους ότι θα προωθηθεί στο επόμενο νομοσχέδιο της κυβέρνησης.

Οι εργαζόμενοι του Σκαραμαγκά έχουν ζητήσει συνάντηση και με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της συντήρησης των πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού και η επόμενη ημέρα των ναυπηγείων.

loading...