«Πυρ και μανία» οι Βούλγαροι για δηλώσεις Μακρόν: «Προτιμώ μετανάστες από την Αφρική παρά βουλγαρικές συμμορίες»

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα έδωσε εντολή στον πρέσβη της Βουλγαρίας στο Παρίσι Ανγκέλ Χολακόφ, να προβεί σε διαμαρτυρία στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών, επίσης, η πρέσβειρα της Γαλλίας στη Βουλγαρία Φλωράνς Ρόμπιν κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών για διευκρινίσεις, γράφει το βουλγαρικό δημοσίευμα.

Οι αντιδράσεις του υπουργείου Εξωτερικών έρχονται μετά τη σκανδαλώδη συνέντευξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στο περιοδικό της άκρας δεξιάς «Βαλιόν Ακτουέλ», όπου είπε:

«Προτιμώ μετανάστες από τη Γουινέα και την Ακτή του Ελεφαντοστού παρά ουκρανικές και βουλγαρικές συμμορίες».

Η δήλωση του Γάλλου προέδρου προκάλεσε άμεσα τις αντιδράσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Κρασιμίρ Καρακατσάνοφ και του ευρωβουλευτή Ανγκέλ Τζαμπάσκι στις σελίδες τους στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Καρακατσάνοφ στιγμάτισε τις δηλώσεις αναφέροντας ότι αυτές αποτελούν «εκδήλωση πολιτικής αλαζονείας του Μακρόν» και ότι «τα ιστορικά σφάλματα δεν γίνονται μαθήματα από τη λεγόμενη πολιτική ελίτ της Ευρώπης».

Υπενθύμισε ότι πριν από έναν αιώνα ακριβώς, κάτω από πιέσεις υπεγράφη στη γαλλική πρωτεύουσα «μία από τις πιο συγκεχυμένες συνθήκες» [ Συνδιάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού 1919], όπου έγινε αναδιάταξη του χάρτη των Βαλκανίων, αφήνοντας ένα βαρύ, αιματηρό σημάδι στην επόμενη ιστορία των βαλκανικών λαών. (Σημ. Η Βουλγαρία ήταν μέρος των ηττημένων χωρών του Α΄ Παγκόσμιου Πολέμου).

Ενώ ο ευρωβουλευτής Ανγκέλ Τζαμπάσκι, υπενθύμισε το ρατσιστικό παρελθόν της Γαλλίας και την αποικιακή πολιτική της Γαλλίας στις αφρικανικές χώρες.

Πηγή

loading...