Μόνο αν πάρει ανάποδες η Γιάννα θα έχουμε σωστούς εορτασμούς …

Του Δημήτρη Ρομποτή*

Επειδή είμεθα λαός δύστροπος και φύση μαλακισμένος δεν μπορούμε να ομονοήσωμε σχετικώς έστω, σε τίποτα, ούτε καν στις “κοινές” μας εκδηλώσεις όπως είναι οι εθνικές επέτειοι και ο συνεπαγόμενος εορτασμός τους (αυτό δεν είναι απαραιτήτως αρνητικό, εκδηλώνεται όμως διεστραμμένα, όπως οι αρετές μας). Φρονώ λοιπόν ότι και τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 δεν πρόκειται να εξαιρεθούν από τον κανόνα και φοβάμαι ότι οι διοργανωτές στην απέλπιδα προσπάθειά τους να ευχαριστήσουν τους πάντες ή έστω να κρατήσουν κάποιες ισορροπίες θα παρασυρθούν σε εκδηλώσεις τύπου Δούρου μετά την παρέλαση, όταν οι στρατιωτικές μπάντες τό’ριξαν στα τσάμικα και τα καλαματιανά και έγινε η εθνική πανήγυρις σκέτο …πανηγύρι! Εδώ που τα λέμε, καταλαβαίνω τη θέση των διοργανωτών, όποιοι κι’αν είναι – η μόνη που ξέρω είναι η Γιάννα – διότι σε μια χώρα όπως η Ελλάς to think out of the box επιφέρει δημόσιο λιθοβολισμό και εξοστρακισμό για παραδειγματισμό όσων θα αποτολμούσαν κάτι παρόμοιο στο μέλλον! Για αυτό μοιάζει η δημόσια ζωή της χώρας μια αέναη επανάληψη, μια τουρκική σαπουνόπερα που είσαι σίγουρος ότι κάπου την έχει ξαναδεί κι’αν δεν την έχεις ξαναδεί μπορείς με άνεση να προβλέψης αρχή, μέση και τέλος, αν και αυτό δεν έχει καμμία σημασία διότι η ιδέα τέτοιων παραγωγών δεν βασίζεται σε καμμία αρχή και συνεπώς δεν έχει και ουδεμία τελεολογική αξία, αλλά σας μπέρδεψα, μπερδεύτηκα και εγώ σαν τον κομμουνιστή ινστρούχτορα στην ταινία του Χάρυ Κλυν που θόλωσε το μυαλό του, βάδισε προς τον βράχο, έπεσε και τσακίστηκε και ξεμαγάρισε ο τόπος! Τη δυνατότητα ουσιαστικής πρωτοτυπίας σε σχέση με τον εορτασμό των 200 χρόνων περιορίζουν δραστικά και οι ενδεχόμενες προεδρικές βλέψεις της Γιάννας. Αν θέλη να ελπίζη σε προεδροποίησή της τότε οι εορτασμοί πρέπει να είναι predictable, smooth και όσο γλυκανάλατοι χρειάζεται για να μπορούν να τους καταναλώσουν και οι διαβητικοί αλλά και οι υπερτασικοί. Μ’άλλα λόγια …λαπάς, σερβιρισμένος έστω σε αριστοκρατικό σερβίτσιο και συνοδευόμενος από Καϊρ – έκρηξη χαράς! – που ωριμάζει σε δρύινα βαρέλια όπως η γαλλική σαμπάνια… Ωστόσο, στον εκρηκτικό χαρακτήρα της Γιάννας ενυπάρχει και η δυνατότητα εκπλήξεως! Δηλαδή, να την τσαντίσουν με τα μη και τα μα, να πάρη ανάποδες, να τους πη δεν σας έχω καμμιά ανάγκη παλιοκερχελέδες, την υστεροφημία μου την έχω εξασφαλισμένη, δεν προσβλέπω σε οικονομικό προσπορισμό από τους εορτασμούς, θα τους κάνω όπως θέλω εγώ και χέστηκα αν σας αρέσουν ή όχι! Προσωπικά, είναι αυτή η πιθανότητα που με κάνει να ελπίζω και προσφάτως άκουσα κάτι που θεωρώ άκρως ενθαρρυντικό …

Εξηγούμαι: διάβασα ότι η Γιάννα προτίθεται να καλέση και Τούρκους να λάβουν μέρος στους εορτασμούς! Δεν ξέρω λεπτομέρεις, αλλά η πρόθεση αυτή είναι καθόλα ευφυής, μια ευκαιρία να εντρυφήσουμε στην πραγματική σημασία της ελληνικής επαναστάσεως η οποία έγινε ο καταλύτης όχι μόνο για την ελληνική παλιγγενεσία αλλά και των υπολοίπων βαλκανικών χωρών κι’αυτής της ίδιας της Τουρκίας! Διότι οι επαναστατημένοι Ελληνες δεν εξεγέρθηκαν εναντίον καμμιάς Τουρκίας, αλλά ενάντια στην Οθωμανική Αυτοκρατοτία η οποία μπορεί να είχε μουσουλμανικό πρόσημο, κάθε άλλο παρά τουρκική ήταν όμως, ακόμη και στα ανώτερα κλιμάκιά της παρέμεινε συνεπώς πολυεθνική όπως η προκάτοχός της Ρωμαϊκή/Βυζαντινή (ο Μωάμεθ στις επιστολές του σε βασιλείς της Ευρώπης υπέγραφε ως Ρωμαίος αυτοκράτορας κι’όχι ως σουλτάνος). Ολα τα εθνικά κράτη της ευρύτερης νοτιοανατολικής Ευρώπης και η ευρασιατική Τουρκία προέκυψαν από τη σταδιακή διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, καταλύτης δε για όλη αυτή τη διαδικασία έγινε, όπως προείπαμε, η ελληνική επανάσταση του 1821! Αν είναι λοιπόν να δούμε -επιτέλους!- την εξέγερση των Ελλήνων στις πραγματικές γεωπολιτικές και γεωπολιτιστικές της διαστάσεις, ορθώς να προσκληθούν Τούρκοι, Αλβανοί – πάρα πολλοί αγωνιστές ήταν αλβανόφωνοι Αρβανίτες και όχι “Αλβανοί” όπως διατείνονται κάποιοι “ξύπνιοι”, αφού τότε δεν υπήρχε Αλβανία ούτε αλβανικός εθνικισμός, οι άνθρωποι ήξεραν πολύ καλά ότι είναι Ρωμιοί, Χριστιανοί Ορθόδοξοι, άρα Ελληνες! – Σέρβοι, Βούλγαροι, Σλαβομακεδόνες, Ρουμάνοι κοκ.

Ετσι θα έχη ευρύτερο νόημα ο εορτασμός και θα οδηγήση στο είδος του διαλόγου που εκ των πραγμάτων έχει ανάγκη η περιοχή, ιδιαίτερα τώρα που χάρη στην Ευρωπαϊκή Ενωση – αν αντέξη – ξαναβλέπει τα σύνορα να μην αποτελούν πλέον εμπόδια και οι λαοί της περιοχής θα έχουν πλέον ελεύθερη ακτίνα δράσεως που μέχρι πρότινος δεν μπορούν καν να φανταστούν! Μια νέα πολυθενική αυτοκρατία ελεύθερων λαών η οποία ανοίγει τεράστιες δυνατότητες και φέρνει μαζί βέβαια και μεγάλες προκλήσεις που μόνο με εσωστρέφεια δεν αντιμετωπίζονται.

Εύχομαι πραγματικά να πάρη ανάποδες η Γιάννα και να αφήση τη φαντασία της να οργιάση, κλείνοντας τα αυτιά στα διάφορα μυγιάγγιχτα καμπιόνια που θα προσπαθήσουν να τη φρενάρουν με κάθε τρόπο και σε κάθε βήμα! Ας μαζέψη “τρελούς” γύρω της, ανθρώπους που μπορούν ακόμη να σκέφτονται και οι οποίοι βλέπουν την Ελλάδα ως αυτό που θέλουμε να είναι κι’όχι ως τρομαγμένη, περιθωριακή Ψωροκώσταινα προς άρμεγμα και εκμετάλλευση από τους επιτηδείους οι οποίοι έχουν κάθε λόγο να την κρατούν στο δικό τους επίπεδο επίπεδο! Ακόμη κι’αν προκύψουν κάποιες ακρόκρητες, καθότι ουδείς …άσφαλτος, η αξία του επιχειρήματος και τα ρήγματα που θα προκαλέση αξίζουν και ξεπερνούν το όποιο ρίσκο. Μακάρι οι εορτασμοί για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του ’21 να γίνουν η απαρχή της πραγματικής εθνικής μας παλιγγενεσίας! (Και μετά, ξύπνησα!)

(Εάν δεν επιθυμήτε να λαμβάνετε το …πόνημά μου, παρακαλώ ενημερώστε με και θα σας αφαιρέσω από τη λίστα.)

*Ο Δημήτρης Ρομποτής ήταν δημοσιογράφος, έγινε εκδότης και τώρα δηλώνει πολιτικός μηχανικός/οδοντίατρος με ειδίκευση στις …γέφυρες και έδρα τη Νέα Υόρκη.

ΥΓ: Can’t talk politics nowadays cause the guy next to you might be a Democrat running for president!

loading...